5 tanács gyökérkezelés esetére
Címlap / Szépség-Egészség / 5 tanács gyökérkezelés esetére

5 tanács gyökérkezelés esetére

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-29

Gyökérkezeléssel ma már évekkel vagy akár évtizedekkel is meghosszabbítható olyan fogak élettartama, amelyek korábban biztos eltávolításra voltak ítélve. Sok esetben ugyanis a fogszuvasodás annyira kiterjedt, hogy a fertőzés eléri a gyökércsúcsot, komoly gyulladást és fájdalmat okozva. Megfelelő technikát alkalmazva azonban 90-95%-ban megmenthetők ezek a fogak. Cikkünkben most körbejárjuk, hogy mi is történik a gyökérkezelés során, valamint megnézzük, mik azok a hasznos tippek, információk, amiket mindenképpen érdemes tudni a gyökértöméssel kapcsolatban.  

Mikor válhat szükségessé egy fog gyökérkezelése?

A gyökérkezelés számos esetben lehet indokolt, de leggyakrabban akkor van rá szükség, amikor olyan mértékű a fogszuvasodás, hogy eléri a pulpakamrát és a fog belső szöveteit. A fertőzés miatt gyulladás alakul ki, amit sokszor erős fogfájás kísér. Bizonyos esetekben a fog ugyan fájdalommentesen elhal, de a gyökércsúcs körül ilyenkor is gócfertőzés jön létre, ami testszerte más gyulladásos megbetegedésnek is kiváltó oka lehet. A baktériumok ugyanis a véráram útján az egész szervezetben szétszóródhatnak és hajhullást, ízületi-, szív- és bőrbetegséget, vagy akár koraszülést is okozhatnak.

Gyökérkezeléssel a fertőzés megszüntethető, és a maradék ép foganyag, valamint a fog gyökerének felhasználásával helyreállítható a fog funkcionalitása és esztétikája.Milyen tünetek jelezhetik, hogy gyökérkezelésre van szükség?

Nézzük meg, hogy milyen figyelmeztető jelek esetén érdemes fogorvoshoz fordulni:
  • Erős, lüktető, szűnni nem akaró fogfájdalom
  • A fogfájás erősödése evés közben vagy nyomás hatására
  • A fogfájás erősödése fekvő helyzetben
  • Elszíneződött fog
  • Érzékenység, szúró fájdalom az érintett fognál meleg vagy hideg hatására
  • Pattanás szerű kiütés az ínyen
  • A problémás fog körüli íny duzzanata
  • A fog “kiemelkedése” rövid idő alatt
Hogyan történik a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés során a fogorvos először megnyitja a fog koronai részét, feltérképezi a fertőzött területet, majd eltávolítja a szuvas részeket és feltárja a fog gyökércsatornáit.

Ahhoz, hogy a kezelés sikeres lehessen, meg kell állapítani a gyökércsatorna hosszát, valamint kézi és gépi eszközökkel fel kell tágítani a csatornát. Eközben folyamatosan át kell öblíteni a csatornákat, hogy a reszelés során keletkező törmeléket és fertőzött szöveteket kimossuk, a fogat fertőtlenítsük. Végül a gyökércsatornák kiszárítása és tömése következik, mely során 100%-ban szövetbarát gyökértömő anyag kerül a feltágított, kitisztított csatornákba résmentesen, teljes hosszában.

A gyökérkezelést követően a fog koronai része leggyakrabban a rágófelszínt befedő betéttel (inlay/onlay) vagy csappal és koronával építhető vissza. Ezzel megelőzhető, hogy a meggyengült gyökérkezelt fog letörjön, emellett visszaállítható a fog eredeti funkciója és esztétikája.5 tanács gyökérkezelés esetére


Lássunk most néhány hasznos információt, tudnivalót, amivel nem árt tisztában lenni a gyökérkezeléssel kapcsolatban!

1. A gyökérkezelés fájdalommentes

Sokan tévesen azt gondolják, hogy a gyökérkezelés egy nagyon fájdalmas beavatkozás. Valójában azonban helyi érzéstelenítéssel történik és az esetek jó részében nem jár fájdalommal, semmivel sem kellemetlenebb, mint egy fogtömés.

2. Több alkalmas kezelésre érdemes készülni

Azt, hogy a gyökérkezelés hány alkalom során történik, nagyban befolyásolja a gyökércsatornák száma, a gyulladás súlyossága és a fog elhelyezkedése. Általánosságban elmondható, hogy egyetlen beavatkozás nagyon ritkán elegendő, általában 2-4 kezelés szükséges. Ha komplikáltabb az eset, ennél több alkalomra is szükség lehet, de ez viszonylag ritka.

3. A gyökérkezelést követően előfordulhat fájdalom

Ha a gyökérkezelést követően fájdalom jelentkezik, akkor sem kell a legrosszabbra gondolni. Két-három napig tartó enyhe fájdalom előfordulhat és normálisnak tekinthető, fájdalomcsillapítókkal jól kezelhető.

Ha a fájdalom nem szűnik meg gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók hatására, a kezelt fog körüli szövetek feldagadnak, esetleg láz jelentkezik, mindenképpen orvoshoz kell fordulni! Ilyenkor esetleg antibiotikum szedésére is szükség lehet.

A kezelési folyamat végén, a végleges gyökértömés behelyezését követően 2-3 napig ugyancsak érzékeny lehet a fog, de ennek a fájdalomnak fokozatosan meg kell szűnnie. Amennyiben mégsem, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

4. A mikroszkópos gyökérkezelés segíthet, ha a hagyományos gyökértömés nem hozott eredményt

A hagyományos gyökérkezelés csak akkor lehet sikeres, ha összes fertőzött szövet eltávolításra kerül. A fogak azonban nagyon különbözőek, és a fogbél illetve a gyökércsatornák bonyolultak és szabálytalan alakúak, emiatt előfordulhat, hogy hagyományos kezeléssel nem tisztíthatók meg tökéletesen a fertőzött részektől.

A mikroszkópos gyökérkezelés során a szabad szemmel alig látható részletek akár 25-30-szoros nagyítás alatt egyértelműen kivehetővé válnak. Ezzel a kezelés sokkal pontosabbá és hatékonyabbá válik, így olyan esetekben is sikeresen kezelhető a fog, ahol a hagyományos gyökértömés nem hozott megfelelő eredményt.

5. Ne hanyagoljuk el a rendszeres kontrollvizsgálatot

A gyökérkezelés elkerülhető a rendszeres és helyes fogápolással, valamint ha nem hagyjuk ki félévente a fogászati kontrollokat. Az íny- és fogbetegségek közül több is jó ideig tünet-, illetve fájdalommentes maradhat, ezért sok páciens már csak akkor fordul szakemberhez, amikor nagy a baj. A szűrővizsgálatok során azonban még időben felfedezhetők és kezelhetők a problémák, mielőtt komolyabb beavatkozására lenne szükség.

A cikk a
Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrum szakmai támogatásával készült.
 

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon(X)


 
 
[ 846 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x