Kiszáradás - dehidráció
Címlap / Szépség-Egészség / Kiszáradás - dehidráció

Kiszáradás - dehidráció

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-24

A kiszáradás akkor fordul elő, ha a szervezet vízleadása nagyobb, mint a vízfelvétele. A folyadékhiány általában a nátriumszint emelkedését okozza a véráramban. Hányás, hasmenés, vízhajtók használata  

A kiszáradás (dehidráció) a szervezet folyadékhiánya


A kiszáradás akkor fordul elő, ha a szervezet vízleadása nagyobb, mint a vízfelvétele. A folyadékhiány általában a nátriumszint emelkedését okozza a véráramban. Hányás, hasmenés, vízhajtók használata (a vesék túlzott víz- és sókiválasztását okozó gyógyszerek), túlzott meleg, láz, és bármely ok miatti vízbevitel-csökkenés kiszáradáshoz vezet.

Bizonyos megbetegedések, mint a cukorbetegség (diabétesz mellitusz), diabétesz inszipidusz,n és az Addison-kórH kiszáradáshoz vezethetnek a jelentős vízvesztés miatt.

A kiszáradás eleinte ingerli az agy szomjúságérző központját Ez okozza, hogy az illető több folyadékot iszik. Ha a vízbevitel nem tud lépést tartani a vízvesztéssel, a kiszáradás súlyosabbá válik. Az izzadás csökken, és kevesebb vizelet képződik. A sejtekben lévő óriási raktárakból a víz a véráramba kerül. Ha a kiszáradás ugyanilyen mértékben folytatódik, megindul a szervezet szöveteinek kiszáradása. A sejtek zsugorodni kezdenek és hibásan működnek. Az agysejtek a kiszáradásra legfogékonyabb sejtek közé tartoznak, így a súlyos kiszáradás egyik fő jele a tudatzavar, amely kómáig fokozódhat.A kiszáradás gyakoribb okai

Ezel lehetnek például a túlzott izzadás, hányás és hasmenés során, a vízen kívül általában elektrolitok is elvesznek (különösen nátrium és kálium).

Emiatt a kiszáradás gyakran társul elektrolithiánnyal. Ha az elektrolitok szintje csökkent, a víz nem tud olyan könnyedén a sejtekben lévő nagy tartalékokból a vérbe jutni. Így a véráramban keringő víz mennyisége tovább csökken. A vérnyomás eshet, szédülést, és fenyegető eszméletvesztés érzetét okozva, különösen felálláskor (ortosztatikus hipotónia).

Ha a víz- és elektrolitvesztés folytatódik, a vérnyomás veszélyesen alacsonyra eshet, ájulást és sok belső szerv, mint a vesék, a máj és az agy jelentős károsodását okozva.

Kezelés

Enyhe kiszáradáskor tiszta víz ivása elegendő lehet. Ha mind víz- mind elektrolitveszteség létrejött, akkor a sókat (főleg a nátriumot és a káliumot) is pótolni kell. Ízesített, kereskedelmi forgalomban levő italokat állítottak össze az erős testedzés során elvesztett sók (elektrolitok) pótlására. Ezek az italok használhatók a kiszáradás megelőzésére, vagy enyhe kiszáradás kezelésére.

Sok folyadék megivása, továbbá egy kis só elfogyasztása a testedzés alatt vagy után ugyanolyan hatásos. Szív- vagy vesebetegek kérjék orvosuk tanácsát a folyadék biztonságos pótlásáról, mielőtt testedzésbe kezdenének.
Ha a vérnyomás annyira esik, hogy sokkot vagy fenyegető sokkot okoz, az egészségügyi személyzet általában nátrium-kloridot tartalmazó oldatokat ad intravénásan. Az intravénás folyadékokat először gyorsan adják, majd egyre lassabban, ahogy az illető testi állapota javul.
A kiszáradás alapját képező okot mindig kezelni kell. Ha például valakinek hasmenése van, akkor a hasmenést megállító vagy kezelő gyógyszerek adása szükséges, a folyadékpótláson kívül. Ha a vesék túl sok vizet választanak ki, mert a betegnek antidiuretikus hormon hiánya van, amint ez diabétesz insipiduszban áll fenn, hosszantartó kezelés szükséges mesterséges antidiuretikus hormonnal. Amint a kiszáradás okát kezelték, a kiszáradásból felgyógyuló emberek szoros megfigyelést igényelnek annak biztosítására, hogy a szájon át bevitt folyadékok újra elegendőek legyenek a folyadékegyensúly fenntartásához.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 16870 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x