Inkontinenciával is lehet teljes életet élni
Címlap / Szépség-Egészség / Inkontinenciával is lehet teljes életet élni

Inkontinenciával is lehet teljes életet élni

Forrás: Krónika
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-12-03

Az inkontinencia, a vizelet visszatartásának bizonyos fokú képtelensége még ma is szégyenbetegség. Olyan, amit még az orvosnak is nehezen vall be a beteg, pedig sok nőt érint - főleg a szülés után - mondja Vértes László, az Inkofórum elnökségi tagja... 

Az inkontinencia, a vizelet visszatartásának bizonyos fokú képtelensége még ma is szégyenbetegség. Olyan, amit még az orvosnak is nehezen vall be a beteg, pedig sok nőt érint - főleg a szülés után - mondja Vértes László, az Inkofórum elnökségi tagja.

- Többnyire valamilyen betegség, műtét kapcsán derül ki, hogy valami probléma van a vizelet ürítésével. Alapvető probléma az izolálódás. Az ilyen beteg előbb-utóbb családjától, munkatársaitól, környezetétől izolálódik, mert szégyelli a betegségét. Gyakorlatilag az Inkofórum 1996. év végén történő megalakulása óta egyre többet írtunk, beszéltünk erről a témáról kérve azt, hogy az orvos kollegák minden esetben, amikor úgynevezett kórelőzményt vesznek fel, vagyis kikérdezik a beteget az előző évek, vagy hónapok eseményeiről, térjenek ki arra is, hogy a vizeletürítéssel van-e valamilyen problémájuk.

- Melyik korosztályban a leggyakoribb ez a betegség?

- Ifjú hölgyek körében, akik szülésen estek át, illetve 40 éves kortól fordulhat elő gyakrabban a probléma.

- Milyen hátrányai vannak még annak, hogy valaki nem tudja tartani a vizeletét?

- Hátrány orvosi értelemben az, hogy szövődmények alakulhatnak ki, hiszen a vizelet ürítésével és tartásával kapcsolatban bármilyen esemény előidézheti, elősegítheti a fertőzés kialakulását először a hólyagban, majd a vesevezetéken keresztül a vesék felé is. Tehát orvosi, urológiai probléma keletkezik. Másrészt pedig a vizelet a környezetét is károsíthatja - itt többek között a környezetben lévő bőr számára is hátrányt jelent, bőrfertőzések, úgynevezett infekciók alakulhatnak ki. Természetesen az orvostudomány régóta törekszik arra, hogy az ilyen esetekben segítséget nyújtson, különböző lehetőségek vannak. Ilyen a gyógyszeres kezelés, gyógytorna, fizioterápia, a köznyelven azt szoktuk mondani, hogy gátizom torna, medenceizom torna van, intim torna. A gyógyszeres kezelésnek is különböző módjai vannak, egyre újabb és újabb gyógyszerek jönnek, sajnos egyelőre még meglehetősen drágán. Amikor nem sikerül konzervatív eljárásokkal eredményt elérni, akkor műtéti eljáráshoz fordulunk. Akiknél a gyógyszeres kezelés nem vált be, vagy nem lehet megoperálni, maradnak a betétek, más néven pelenkák.

- A társadalombiztosítás téríti ezeket a pelenkákat?

- A társadalombiztosítás szerencsére nyújt támogatást és anyagiakban valóban jelentős összeget áldoz erre, felírhatók ezek a pelenkák. Érdemes volna a drágább de jobb minőségű betéteket támogatni, mert a gyengébb pelenka fertőzést okozhat, aminek a kezelése sokkal többe kerül, mint támogatni egy minőségi betét megvásárlását.

- Milyen a jó minőségű pelenka?

- Az egyik leglényegesebb az, hogy teljesen zárjon, melléfolyás ne fordulhasson elő, fertőzés ne alakulhasson ki. Nagyon lényeges, hogy allergiát okozó hatása ne legyen sem a bőrre, vagy a pelenka környékére, vagy éppen a csöpögés környékére nehogy valamilyen allergizáló hatást fejtsen ki. A régebbiek, vagy kevésbé jók zörögtek, tehát mindenki hallotta, ha egy pelenkás közeledik, ez még inkább elszigetelte a beteget környezetétől. Rendkívül lényeges, hogy könnyen tudja felhelyezni, egyszerűen, és mozgásában semmiképpen ne akadályozza.

- Ismer olyan beteget, akinek jobbá vált az élete az orvosi segítségnek köszönhetően, netán mert a szakember javaslatára jobb minőségű betétet kezdett használni?

- Különböző egészségnevelési orvosi előadás kapcsán nagyon sokszor találkozunk különböző csoportokkal és akkor mindig érdeklődünk, hogy használnak-e pelenkát, kinek mi a véleménye? Ma már természetes, hogy sokan elmondják: igen, megváltozott az életük, minőségében. Beilleszkedtek a környezetükbe, ki mernek menni a városba, részt vesznek különböző nyugdíjasok programjaiban. Van a nyugdíjasoknak utazásszervezési irodájuk, ahová egyre többen elmennek, miközben elárulják, hogy azelőtt nem mertek elmenni, mert akkor együtt ülnek egy vonat fülkében, vagy az autóbuszon és féltek, hogy a többiek megérzik, hogy valami nincs rendben az egészségükkel. Ezt is sikerült megszüntetni.

(Krónika)

Ha kapcsolódó kérdésed van, keresd Kriston Andrea egészségtanár tanácsadónkat az Intimtorna programmal kapcsolatosan!
Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 2516 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x