Vegetarianizmusra kényszerített gyerekek - káros, vagy sem?...
Címlap / Szépség-Egészség / Vegetarianizmusra kényszerített gyerekek - káros, vagy sem?

Vegetarianizmusra kényszerített gyerekek - káros, vagy sem?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-21

Vegetáriánus, vagy éppen vegán gyerekek sokasága jár ma az oktatási intézményekbe, óvodába, iskolába. Rengeteg szülő küzd azzal, hogy a gyerek táplálkozását a család elvárásai szerint tudja alakítani, még ha az intézmény ezt nem is támogatja. Sok helyen üldözik, van ahol tűrik. A helyzet pedig nehéz.  

Roseanne Barr, az egyik rendkívül népszerű amerikai tévésorozat, gömbölyded hősnője, az alábbi poént sütötte el: "szenzációs, vegetáriánus receptem van, egy halom nápolyi, meg egy halom M&M cukorka jól összezagyválva. A gyerekek imádják, és annyit ehetnek, amennyit akarnak, hiszen a vegetáriánus étel egészséges..." Természetesen tudjuk, hogy valami attól, mert nincs benne hús, vagy zsír, nem válik automatikusan egészségessé. Főleg gyermekeink egészségét kell alaposan óvnunk.

A dietetikusok ajánlása szerint a vegánság ártalmas a gyerekek számára, a vegetarianizmus, megfelelően komplettálva, nagy odafigyelés mellett megfelelő táplálkozási forma lehet a gyerek számára. Ezért közoktatási intézményekben a vegetáriánus/ vegán táplálkozást általában nem támogatják, hiszen az ajánlások szerint minden gyermeknek szüksége van álalti fehérjére a fejlődéshez. 
Az óvoda és a táplálkozás


reformokat pártoló, vegetáriánus, lisztérzékeny, vagy más táplálékallergiában szenvedő gyermekek számára létrehozott reformóvodákban a gyerekekben fel sem merül a kérdés, kell-e húst enniük. Egészségükre orvosok, természetgyógyászok és szüleik is vigyáznak. Agykontrollt, gyógytornát is tanulnak az egészséges életmód alapjai mellett, folyamatosan kontroll alatt van, hogy mit esznek mivel. 
Nem minden csemete ilyen szerencsés.
Van olyan is, aki vidéki óvodában a dadus nénik kezéből kapja a zsíros kenyeret, annak ellenére, hogy a szülők egyértelmű kívánsága: Ne kapjon a kicsi állati zsírt, disznóhúst, vagy egyáltalán hússal készült ételt.

A táplálék allergiás étkezés sem egyszerű, hiszen orvosi papírokkal kell igazolni, hogy a gyerek nem ehet bizonyos összetevőket, ehhez pedig vizsgálatokra van szükség. (Az, hogy az egész család nem fogyaszt pl. glutént, vagy tejterméket, vagy hogy erős az esélye az öröklődésnek, így a gyereknek sosem volt dolga még gluténnel, vagy tejjel, kevés ahhoz, hogy sajátos táplálkozási igényű lehessen, hiába fizetne a szülő többet!) 


Megoszló vélemények: Legyen-e vegetáriánus a gyermekünk?


Ha mi vegetáriánus életmódot élünk, és ezt meggyőződésből tesszük, felmerül bennünk a kérdés: A gyermekünknek mivel teszünk jót? Egy összehasonlító táplálkozástudományi kutatás megállapította, hogy az ovo-lakto vegetáriánus étrenden élő gyermekek fejlődése megfelelő volt, míg a vegán étrend szerint étkezők fejlődése nem volt megfelelő, köreikben nagy volt a betegségek előfordulásának aránya, így ezt a szakértők nem javasolták.

A gyermekeink és a vashiány


A vegetáriánus étrendek vastartalma azonban a növényi vas rosszabb hasznosulása miatt mégsem kielégíto, amelyet "súlyosbít" az, hogy a tisztán növényi étrendben nagyobb mennyiségben fordulnak elő olyan anyagok (fitin-, oxálsav, élelmi rost), amelyek akadályozzák a vas hasznosulását. A vegetáriánus étrendek magasabb C-vitamin-tartalma viszont segíti a vas felszívódását.
Táplálkozási anomáliák: Most mi egészségesebb?


Számos felmérés alátámasztja, hogy az állati eredetű termékektől mentes táplálkozás - különösen, ha nem szakszerűen összeállított - kockázati tényezőket rejt magában és különböző kóros állapotok kialakulásához vezethet. Ilyen pl. a testi növekedés elmaradása, anaemia, fehérjehiányos állapot, különböző vitaminok hiányos bevitele esetén kialakuló kórképek.

Másrészt kimutatták, hogy a húsmentesen táplálkozók között bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő, mint a húst fogyasztók körében. Ez tapasztalható a vegetáriánus táplálkozást követőknél. Azonban fontos megjegyezni, hogy általában egészségesebb életmódot folytatnak, mellőzik a dohányzást, alkoholfogyasztást, rendszeresebben mozognak, sportolnak, több figyelmet fordítanak a nyugodt, kulturált étkezés körülményeinek megteremtésére és többet tesznek lelki egészségük megóvása érdekében.

A vegetáriánusok megfelelő táplálkozása


A megfelelő energia- és tápanyagbevitelt eredményező vegetáriánusok között kisebb az elhízás, a szívinfarktus, agyvérzés, magasvérnyomás-betegség, cukorbaj és bizonyos daganatos betegségek (vastagbél-végbélrák, mellrák) elofőrdulása. A táplálkozási tényezők közül mindezekkel az alacsonyabb zsír, telített zsírsav, koleszterin, valamint a magasabb összetett szénhidrát, aszkorbinsav, folsav, karotinoidok, élelmi rost bevitelét hozzák összefüggésbe.

Az is igaz, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást folytatók között hasonlóan kisebb a felsorolt betegségek gyakorisága, amit azok csoportjában, akik egészségtelenül táplálkoznak - zsiradék -, főként állati eredetű zsír-, koleszterin bevitelük nagy, élelmi rost- és mikrotápanyag -bevitelük elégtelen. Az orvosok közül többen gondolják, hogy a növényi fehérjék összetétele kevésbé értékes, mint az állati eredetűeké, mert nem tartalmaznak minden fontos aminosavat. A kizárólag növényi táplálékot fogyasztók is hozzájuthatnak megfelelő minoségű, teljes értékű aminosav készlethez akkor, ha helyesen válogatják és kombinálják össze egymással a különböző növényi fehérjeforrásokat.

Vegetáriánus mamák


A jól megtervezett vegetáriánus étrend nagyon egészséges - sok rostbevitel és kevés telített zsír.

Mégis fontos a következőket szem előtt tartani:
  • A zöldségekben található fehérje kevésbé feldolgozható a szervezet számára, mint az állati fehérjék, ezért többet kell belőle bevinned. A legjobb növényi fehérje-források: teljes őrlésű gabona, bab, borsó, lencse, szója, mogyorófélék és mogyoróvaj.
  • Igyál 3-4 pohár tejet mindennap, vagy fogyassz más csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket!
  • Néhány más fontos tápanyagból is kevesebb van a növényi fehérjékben, (például a búzahúsból, vagy nem génmódosított szójából!) ezért figyelj, hogy sok vas-, cink-, kálciumtartalmú és B12 vitaminban gazdag ételt egyél.
  • Ne helyettesítsd a húst szójával, szejténnal, inkább találj ki olyan ételeket, amelyek magukban is finomak és táplálók - sokat tud segíteni az indiai konyha megismerése. 

Sok vegetáriánus, vegán szülő képes arra, hogy a gyerek szabad akaratát tiszteltben tartsák, és ne kényszerítsék arra, hogy mindenáron a szülők táplálkozását kövessék. Ha a gyerek akar és kér, akkor ehet húsételt is, illetve ha nem akarja majd, akkor leteheti azt. Talán ez a megengedő szemlélet a legbölcsebb. 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4678 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x