Találja meg az önhöz illő sportot!
Címlap / Szépség-Egészség / Találja meg az önhöz illő sportot!

Találja meg az önhöz illő sportot!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-06

Mozogni jó! Ennek ellenére nem mindig tűnik annak egy fárasztó munkanap után vagy a kényelmes otthoni kanapén heverészve. Sokan a kellő motiváció hiányában hagyják abba vagy épp el sem kezdik a mozgást. Pedig már az is kiváló lelkesítő,  

Mozogni jó! Ennek ellenére nem mindig tűnik annak egy fárasztó munkanap után vagy a kényelmes otthoni kanapén heverészve. Sokan a kellő motiváció hiányában hagyják abba vagy épp el sem kezdik a mozgást. Pedig már az is kiváló lelkesítő, ha olyan mozgásformát választunk, ami igazán illik a személyiségünkhöz. A TESZ Alapítvány segít Önnek a választásban!

Ha ön imádja a friss levegőt és a napfényt, nem érdemes az edzőtermi óratípusok közül válogatnia, mert könnyen kudarc lehet a vége. Ha viszont ki nem állhatja a magányosan rótt kilométerek unalmát, az aerobikteremben a helye, és biztosan nem fog két hét után a szekrény mélyén kikötni az újonnan vásárolt edzőcipő.

Az élvezetes edzés titka, hogy olyan sportot válasszon, ami örömet okoz és fejlődési lehetőséget, sikerélményt biztosít. Tegye fel magának az alábbi kérdéseket és gondolkodjon el a lehetséges válaszokon. Máris egy lépéssel közelebb kerül a személyiségéhez leginkább illő mozgásforma megtalálásához. Meglátja, igazán nem bonyolult!

1. Mennyire bírja a bezártságot?
A legegyszerűbb kérdés, mégis sokan elfelejtik tisztázni, mielőtt sportolni kezdenek: szabadban vagy teremben? Ha irtózik az edzőterem jellegzetes hangulatától, ha rosszul érzi magát a zárt, sok esetben ablaktalan helyiségben, ellenben a napsütéstől, hűvös szellőtől szárnyakat kap de egy kis eső vagy hideg sem riasztja el, egyértelmű, hogy kizárólag a szabadtéri sportok közül érdemes válogatnia. Ha fontos, hogy mindig megfelelő körülmények között tudjon átöltözni, tisztálkodni, ha mindig ugyanakkorra tervezi az edzést és ebben a szélsőséges időjárás akadályozná, ha a verőfénynél és a friss levegőnél jobban vonzza az egyenletes klíma vagy épp olyan helyen lakik, ahol erősen szennyezett a levegő, máris egyszerűbb a dolga: keresgéljen az edzőteremben vagy beltéren űzhető sportok közül.

2. Mik a céljai?
A pontos cél megjelölése a siker egyik kulcsmozzanata. Rengeteg dolog lehet, amiért valaki mozogni kezd. A legfontosabb, hogy gondolja át, mi ez a cél, mit szeretne elérni. Segítségül felsorolunk néhány lehetőséget a leggyakoribb célkitűzések közül és tippeket adunk a választáshoz.

Fogyni szeretne? Az aerob, zsírégető hatású, közepes intenzitású mozgásformák közül válasszon. Például: kocogás, kerékpározás, aerobik, sztepaerobik, görkorcsolyázás, tájfutás, nordic walking.

Erősödni akar? Az izomzat fejlesztéséhez a legjobb, ha súlyzós edzéseken vesz részt. Például: konditermi edzés, erősítő aerobikórák, kick-boksz.

Formásabb alakra vágyik? Szinte mindent kipróbálhat, különösen ajánlott a jóga, pilates, alakformáló aerobikórák, mindenféle tánc, úszás.

Jobb kondira lenne szüksége? Kapcsoljon rá egy kicsit. Ideális választás a futás esetleg dimbes-dombos terepen, hegyi kerékpározás, intenzív tánc, sztepaerobik, kondícionáló aerobikórák, tenisz, squash, kosárlabda.

Szeretné levezetni a stresszt? A mozgás erre önmagában tökéletes, de különösen hatékony lehet a jóga, a tai-chi, a pilates, a 3/4 wellness sztep, a Nia vagy a tánc.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 2169 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x