A dietetikusok szerepe
Címlap / Szépség-Egészség / A dietetikusok szerepe

A dietetikusok szerepe

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-02

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) kezdeményezésére Magyarországon is elkészült az Európai Dietetikus Szövetség által kiadott irányelv 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) kezdeményezésére Magyarországon is elkészült az Európai Dietetikus Szövetség által kiadott irányelv

Az MDOSZ irányításával sikeresen zárultak az egyeztetések a szakmai és az oktatási intézményekkel az Európai Dietetikus Szövetség által kidolgozott irányelvre vonatkozóan. „A Dietetika Európai Oktatási és Hivatásgyakorlási Irányelvei” című dokumentumot 22 ország ratifikálta 2005. júniusában, Genfben. Az irányelvnek a magyarországi adaptálása tovább erősíti a dietetikusok magas színvonalú szakmai munkáját, és segíti az együttműködést az egészségügy, a társszakmák és a társadalom szereplőivel.

A dietetikusok szerepe
A dietetikus táplálkozástudományi szakember, egészséges és beteg egyének számára megfelelő táplálkozási útmutatást nyújt egészségügyi intézményekben, közétkeztetésben; társadalmi szerepe jelentős a prevenció, egészségmegőrzés, egészségtudatos nevelés terén is. Magyarországon négy éves egészségügyi főiskolai képzés keretében oktatják a dietetikusokat, a főiskolai diplomával rendelkezők ma ezen a területen a legmagasabban képzett szakemberek.

„Az vagy, amit megeszel”
Magyarország lakosságának egészségügyi helyzete is indokolja a dietetikus szakma előtérbe kerülését. A leggyakrabban előforduló halálozási okok jelentős része megelőzhető lenne a lakosság tudatos táplálkozásával, az egészséges életmód betartásával. Az MDOSZ célja, hogy a dietetikusok szerepét a szakmai döntéshozók, az egészségügyi intézmények vezetői és a lakosság szélesebb körben felismerje, megismerje és munkáját, ismereteit hasznosítsa. Ez a nemzetközi irányelv most a fent említettek munkáját is segíti, hiszen meghatározza a dietetikusok feladatait, hatáskörét, munkakörét.

A Dietetika Európai Oktatási és Hivatásgyakorlási irányelvei
Az Európai Dietetikus Szövetség (EFAD) által kidolgozott nemzetközi irányelv (European Dietetic Benchmark Statement, 2005. június, www.efad.org) céljául tűzte ki a dietetikus képzés és feladatkör egységessé tételét az európai tagországokban. Ezzel biztosítja a dietetikusok számára az átjárhatóságot azokban az országokban, ahol a képzés bolognai rendszerű (Bachelor és Master képzés). Az irányelv hangsúlyozza a dietetikus szakma továbbfejlesztését, a tudományos és szakmai színvonal növelését. Ez a nemzetközi útmutató meghatározza a dietetikusi szakma kompetenciáit, követelményeit és gyakorlati modellként szolgál az egyes tagországok számára. Egy ideális állapotot vázol fel, amelyet az egyes tagországok saját oktatásuk, egészségügyi jellemzőik, működési rendszerük szerint adaptálnak.

Az MDOSZ a magyarországi működési és képzési irányelveket a szakmai és oktatási intézményekkel folyamatos egyeztetést követően alakította ki. A hazai adaptálásban részt vett a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Dietetikai Tagozata (MESZK), az SE Egészségügyi Főiskolai Kar Dietetikai Tanszéke és a PTE Egészségtudományi Kar Humán Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézete.

A dietetikusok kompetenciáját meghatározó anyag az MDOSZ honlapján elérhető.
(www.diet.hu). Ennek rövidített változatát az MDOSZ minden érintett szakmai szervezetnek és döntéshozónak a napokban megküldte (többek között: Egészségügyi Minisztérium, Oktatási és Kulturális Minisztérium, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, Szociális és Munkaügyi Minisztérium). Továbbá az MDOSZ a dietetikusok szakmai kompetenciáit a média képviselőivel is ismertette.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) 1991-ben alakult meg. 1998 óta kiemelkedően közhasznú szervezetként működik. 1994 óta tagja az Európai Dietetikusok Szövetségének, az EFAD-nak (European Federation of the Associations of Dietitians). Az MDOSZ tagjai főiskolát végzett táplálkozási szakemberek (dietetikusok), akik ma már nem csak az egészségügy különböző területein dolgoznak, hanem jelentős létszámban az élelmiszeripari vállalatok munkáját is segítik. Az MDOSZ olyan programok kidolgozásában és megszervezésében vesz részt, amelyeknek célja a fogyasztók tájékoztatása, illetve az egészséges életmódnak megfelelő táplálkozási gyakorlat és szokások kialakítása pozitív befolyásolás útján.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 12314 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x