Fekete áfonya és eper az éles elméért
Címlap / Szépség-Egészség / Fekete áfonya és eper az éles elméért

Fekete áfonya és eper az éles elméért

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A fekete áfonyában és eperben gazdag étrend minden életkorban kifejezetten jó hatást gyakorol az agyi folyamatok működésére, derül ki amerikai kutatók felméréséből. 

A fekete áfonyában és eperben gazdag étrend minden életkorban kifejezetten jó hatást gyakorol az agyi folyamatok működésére, derül ki amerikai kutatók felméréséből.

A Neurobiology of Aging online kiadásában közölt kutatásban állatokon végzett kísérletek eredményei igazolják a fenti állítást. A vizsgálatot végző orvosok 60 fiatal hím patkányt figyeltek meg. Az állatokat három csoportba osztották. Az első csoport normál táplálékon élt. A második csoport tagjai eper kivonattal, a harmadik csoportban pedig áfonya kivonattal kiegészített táplálékot kaptak.

Két hónap elteltével a vizsgált állatok felét sugárzás hatásának tették ki, hogy felgyorsítsák az öregedési folyamatokat.

Mindezek után a résztvevő állatokat négy álló napon keresztül tanították arra, hogy képesek legyenek egy víz alatti útvesztőben elúszni egy rejtett emelvényig. Majd az emelvény elmozdításával, s áthelyezésével a kutatók megfigyelték a patkányok reakcióját.

A kutatók szintén vizsgálták az állatok agyában lévő dopamin szintet, mely olyan kémiai anyag, melynek - sok más egyéb funkció betöltése mellett - csökkenése a memória, figyelem és probléma megoldó képesség romlását okozza.

A vizsgálatban a normál táplálékon élő, sugárzás hatásának kitett állatok teljesítettek legrosszabban. Azonban az eperrel, vagy fekete áfonyával kiegészített táplálékot fogyasztó patkányok közt nem mutatkozott különbség a sugárzás hatásának kitett csoporttal szemben sem.

Az eredmények szerint tehát a korral járó agyi folyamatok bizonyos fokú lelassulása elkerülhető megfelelő táplálkozással. Mindezen adatok azonban állatokon végzett vizsgálatok eredményeire épülnek, így nem állíthatjuk teljes biztonsággal, hogy az emberi szervezetre is hasonló hatást gyakorolnak-e.

A hír alapjául a “Berries May Help Keep Brain Sharp” cikk szolgált.
Cikket küldte: orvostkeresek.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2169 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x