Tippek az őszi allergiaszezon idejére
Címlap / Szépség-Egészség / Tippek az őszi allergiaszezon idejére

Tippek az őszi allergiaszezon idejére

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-21

A szezonális allergiától szenvedő egyéneknek az évszakok változásával folyamatosan új allergénekkel kell megküzdeniük. Nincs ez másként az ősz beköszöntével sem. Jó hír azonban, hogy senkinek sem kell a lakásban, zárt ajtók mögött átvészelnie ezt az időszakot, csupán egy kis odafigyelés és máris bárki élvezheti a szabadban töltött órák örömeit.  

Az ősszel jelentkező allergének közül a leggyakoribbak a pollen, mely a szabadban gyakorlatilag bárhol megtalálható. A penészgomba, mely különösen a késő nyári és kora őszi nedvesebb időszakokban okoz problémát a szabadban és lakáson belül egyaránt. A poratkák egész évben jelen vannak ugyan, azonban a nedvességben megbújva az ősz folyamán fokozatosan bújnak elő a fűtő- és szellőztető rendszereken keresztül.

Az első és legfontosabb tennivalónk a megelőzés. Fontos, hogy ne csak a tünetek jeletkezésekor forduljunk orvoshoz, amennyiben tudjuk, hogy az őszi időszak mindig kellemetlen mellékhatásokkal jár életünkben.

Minden tünet kezelhető. Az orrfolyás, orrdugulás és tüsszögés ellenszere a kortikoszteroiddal történő kezelés. Az égő, viszkető szemek számára a megfelelő szemcsepp lehet a megoldás, a kellemetlen fejfájást pedig az orrdugulás megszüntetésével, antihisztamin készítményekkel csökkenthetjük. A személyünkre szabott kezelési terv érdekében tehát keressük fel orvosunkat, még a tünetek megjelenése előtt.

Előfordulhat, hogy a korábban eredményes kezelés, a megszokott gyógyszerek mellett állapotunk rosszabbra fordul. Ne tévesszen meg senkit azonban ez a jelenség, semmiképpen se függesszük fel a gyógykezelést, mindenképpen keressük fel azonban kezelőorvosunkat, valószínűleg állapotunk fordult rosszabbra, vagy az allergének száma emelkedett meg környezetünkben, s új kezelési tervre van szükség.

Nem ajánlatos azonban öngyógyításba kezdenünk, s a recept nélkül kapható allergia kezelésére szolgáló szerektől várnunk a javulást. Ezek ugyanis átmeneti javulást hozhatnak ugyan, de bizonyos idő elteltével a páciens rendszerint rosszabbul érzi magát, mint a kezelés előtt. Mindenképpen kérjük szakember segítségét, aki folyamatosan nyomonköveti gyógykezelésünket, aktuális állapotunk függvényében.

Ügyeljünk étkezésünkre is, bizonyos keresztallergiák során ugyanis a bevitt táplálékkal is sokat ronthatunk állapotunkon. A pollenre allergiás egyének számára éppen ezért ajánlott a dinnye, banán, cukkini, uborka, napraforgó mag és a kamilla tea fogyasztásának mellőzése. Legtöbb esetben ezen ételek hatására szintén, az allergiás tünetekhez hasonló viszkető, égő érzés tapasztalható a szájüregben.

Számos lehetőség létezik tehát az allergiás tünetek megelőzésére, kezelésére. Fontos, hogy az öngyógyító próbálkozásokkal felhagyva, időben keressük fel kezelőorvosunkat. A megfelelő gyógykezeléssel pedig élvezzük bátran az ősz csodálatos hangulatát, színeit, lakáson belül, s a szabadban egyaránt.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3546 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x