Fogyni - na de minden áron?
Címlap / Szépség-Egészség / Fogyni - na de minden áron?

Fogyni - na de minden áron?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-12-06

Lerántjuk a leplet a fogyibogyó lobbiról! A fogyókúrázás ma már több mint divat. Egyenesen életforma lett. Sok nő bármit - akár egészsége kockáztatása árán is - bevesz azért, hogy megszabaduljon többnyire csak vélt túlsúlyától. Ne dőljünk be minden mesének! 

 

Rendezvénynaptár

Gyógyszer, gyógytermék, vagy kamu?
A gyógyszerekben sokaknak nincs bizodalma. Félnek, hogy hormonális alapúak, vagy mellékhatásaik vannak. Ezért inkább mindenféle „garantáltan kipróbált”, vagy „sztárok által ajánlott” szereket választanak, melyek egy része tényleg megfelelő, míg mások csupán a mögé tett marketing-millióknak köszönheti népszerűségét, a valódi eredményekhez semmi közük nincs. A lakosság 30%-a túlsúlyos ugyan, ám a fogyó bogyó ipar legerősebb fogyasztói valójában nem ők! A szerek szedése a legveszélyesebb a leginkább érintett, még serdületlen korosztályra. Az ő szervezetüket akár teljesen tönkretehetik ezek a készítmények.

Fogyibogyó – vaklármák!
A fogyitablettákra is igaz, hogy sokat kell reklámoznia annak, aki sok vásárlót szeretne. „Egy-egy kampány idején a havi forgalom a két és fél, háromszorosára növekszik” – mondja Batke Éva, a gyógyhatású készítményeket gyártó Pharmax Kft. marketingvezetője. A hirdetések hatékonyságát látva a forgalmazók gyakran vérszemet kapnak, és a fogyasztókat olyan ígéretekkel kápráztatják el, amelyek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) figyelmét is felkeltik. A hatóság a megtévesztő hirdetések miatt az elmúlt három évben másfél tucatnyi alkalommal rótt ki bírságot étrend-kiegészítőket forgalmazó cégekre. A legnagyobb GVH-büntetést a Metabol forgalmazói kapták: az Avalon Teamet tavaly nyáron 30 millió, a Bio-Fit Naturát az idén 91 millió forintos bírsággal sújtotta a hatóság. 
A GVH kitüntető figyelmének pedig már a tisztességes cégek sem örülnek. „Az etikátlan kommunikáció az egész piacot hitelteleníti” – panaszkodik az egyik vezető gyógyszeripari cég termékmenedzsere, sajnálatos módon igaza van.

Mik a tapasztalatok?
Ha körülnézünk az internetes fórumokon, kiderül, hogy a fent említet szerek mellett sokan éppen híztak, mások pedig nyugat felől – ott is vényköteles, vagy nem engedélyezett – súlyos egészségkárosító hatású szereket hozatnak be, fogyókúrájuk segítésére. Az MLM (multilevel marketing) struktúrában terjedő étrendkiegészítő-fogyást segítő szerek is hasonló eredményekkel büszkélkedhetnek, csak sokkal drágábban. „Az étrend-kiegészítőktől önmagukban nem lehet látványosan lefogyni, általában csak mozgással és diétával együtt hatásosak” – mondja Horacsek Márta, az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) osztályvezetője. Persze nem biztos, hogy a termékek teljesen hatástalanok, egy részük segítheti a zsír lebontását, mások pedig az éhségérzetet csökkenthetik. A fórumok tapasztalatai alapján a diétával hatásos szerek között volt például a Csen Patika zöldtea kivonatos kapszulája, és a több fogyókúrás teakeverék is.

Felelős a minisztérium!
Az EU új rendszerhez igazodva, sajnálatos módon egye nagyobb lesz a káosz az étrend kiegészítők piacán. Igen veszélyes a dolog, mivel csak azok a termékek lehetnek gyógyszertári forgalomban vény nélkül kapható un. „gyógyhatású készítmények” – mely fogalom hivatalosan megszűnt – melyeket az OGYI-nál engedélyeztetnek. A többi terméket ugyan elegendő csak az OÉTI-nél bejelenteni, de gyógyhatásuk igazolatlansága miatt nem reklámozhatók gyógyhatásaik szerint. Ezt azonban nem veszik figyelembe a gyártók, ami néhol rosszindulat, ám gyakorta csak pénzhiány kérdése.  A kis gyártóknak sajnos nincs pénzük a hihetetlenül költséges gyógyszer engedélyezési procedúrára, így marad számukra a táplálék kiegészítőként való engedélyeztetés, és a csúsztatások. A minisztérium azonban semmit nem tesz a szabályozás segítésére, így a fogyasztók megtévesztése mindennapos lehet.


 
 
[ 7645 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x