HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-04-26
Címlap / Szépség-Egészség / Az a bájos baba popsi

Az a bájos baba popsi

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-04-26

A gyermek megszületésére történő várakozás talán minden szülő, házaspár életének legszebb szakasza. Ilyenkor minden gondolat, elhatározás, tett az érkező jövevényre irányul. Tervezünk, álmokat, ábrándokat szövünk: milyen lesz a szeme, az arca, a haja: hogyan fog növekedni, okosodni, hogyan fog tanulni, hol találja meg helyét az életben, milyen körülményeket tudunk biztosítani számára. 

 

A gyermek megszületésére történő várakozás talán minden szülő, házaspár életének legszebb szakasza. Ilyenkor minden gondolat, elhatározás, tett az érkező jövevényre irányul. Tervezünk, álmokat, ábrándokat szövünk: milyen lesz a szeme, az arca, a haja: hogyan fog növekedni, okosodni, hogyan fog tanulni, hol találja meg helyét az életben, milyen körülményeket tudunk biztosítani számára. Ekkor születnek a szent elhatározások is: megóvjuk a vélt vagy valós veszélyektől, életüket igyekszünk a lehetséges legjobb feltételekkel biztosítani. Mondja Dr. Szamosfalvi Imre Házi Gyermekorvosok Egyesületének vezetőségi tagja

Ebben az időszakban kell végiggondolnunk, hogy mi határozza meg gyermekünk fejlődését? Minden vizsgálat azt mutatja, hogy az újszülöttek “tiszta lappal” születnek. Az életük számára meghatározó, hogy milyen körülmények között telik el az első néhány hónapjuk, évük. Mennyi szeretetet, babusgatást, kedvességet kaptak szüleiktől, környezetüktől. Bizonyított az is, hogy ezeknek az ingereknek jelentős felvevője és a külvilággal való érintkezésnek, érintéseknek, simogatásoknak nagyon fontos érzékelője a csecsemő bőre. Könnyen érthető így, hogy milyen óriási jelentősége van a gyermek szempontjából a bőr ápolásának. Az elhanyagolt, ápolatlan bőr fájdalmakat, szenvedéseket okoz számára, míg a folyamatosan tisztán tartott, gondosan ápolt, jól pelenkázott, száraz bőr önmagában is kellemes élmények forrását jelenti, egyik alapja lehet a baba kiegyensúlyozottságának, elégedettségének, boldogságának.

Először meglepőnek tűnhet a sok haj, a ráncos testecske, az ellapult fej és a résre nyílt szem. Ne aggódjon, minden rendben van. Idővel a baba minden várakozásának meg fog felelni. Élénk és mosolygós lesz, sugárzik majd a boldogságtól. Ez az, amit oly nagyon várt.

Bőr: A szülés után közvetlenül a baba bőre vöröses, majd lassan rózsaszínné halványul.

Fej: Kicsit deformálódott lehet. Néha inkább kúphoz, mint gömbhöz hasonlít (a koponya puhább csontjai egymáson kicsit elcsúsznak, hogy a baba feje a szülőcsatornán átférjen). Az újszülött fején két kutacs található: egy nagyobb elöl, a homlok felett, és egy kisebb hátul, a tarkótájon. Az újszülött fejének körfogata 31–38 cm között van.

Köldök: Szülés után a köldökzsinórt a köldök felett kb. 2 cm-rel egy kapoccsal lezárják. Általában a szülés utáni harmadik napon a kapcsot eltávolítják. A köldökzsinór csonkja kiszárad, megkeményedik, elsötétedik, majd általában 10-20 nap múlva – megfelelő ellátás esetén – leesik. A baba köldökének gondozásához lásd a Pampers tippet.

Arc: A belső szemzugban lévő redők, és a születés okozta enyhe duzzanat miatt a szemrés, elkeskenyedik. Ne ijedjen meg, pár nap alatt – mikorra a duzzanat lelohad és az orr formája kialakul – minden rendeződik.

Behajlított végtagok: az újszülött úgy néz ki, mintha „becsomagolták volna”, a karjai és a lábai nincsenek teljesen kinyújtva.
Ez teljesen normális, és a végtagok ki fognak egyenesedni, ahogy a baba lassan megszokja, hogy nem az anyaméhben van, hanem kint. Hogyha a baba karikalábúnak tűnik, ne aggódjon. Ez része a végtagok kinyújtási folyamatának, és valószínűleg magától rendeződik az ötödik-hatodik hónap környékére.

Pampers tipp
A baba köldökzsinórja - illetve annak a csonkja - a szülést követő tíz nap-három héten belül megszárad, és magától leválik. Ezalatt vigyáznunk kell rá, hogy ne fertőződjön el. Tartsa tisztán (ne féljen, attól hogy ezzel fájdalmat okoz a kicsinek - a köldökzsinórban nincsenek idegek, bármilyen csúnyán néz is ki), és használjon Pampers Newborn-t, amelyet kifejezetten újszülöttek számára terveztek. Ennek a pelenkának nem olyan magas az első része, így nem érintkezik a köldökzsinór csonkjával.

Miért fontos a szárazság az újszülött bőrének egészsége szempontjából?
Az újszülöttek bőre nagyon érzékeny. Jóval vékonyabb, mint a felnőttek bőre, és néhány hónap alatt még nem éri el a fejlett állapotát. A bőr fejlődése évekig tart. Ez alatt az idő alatt nagyon fontos, hogy a baba bőrét megfelelően ápoljuk.

Minden babánál, amelyik pelenkát hord, kialakulhat bőrbetegség, különösen a pelenka környéki részeken. A pelenkakiütés nagyon kellemetlen lehet a baba számára, ezért különösen nagy figyelmet kell fordítani a baba bőrének ápolására ezen a területen. A pelenkakiütés igen gyakori betegség, és könnyen felismerhető: a baba popsija piros és gyulladt, és dudorok keletkeznek a pelenka környékén. Mivel a baba nem tudja pontosan elmondani, hogy mi a baja, ezért ezt a kellemetlen érzését úgy adja tudtunkra, hogy sír, ingerlékeny lesz, különösen a pelenkacserénél, sőt az étvágya is elmehet.

Mi okozza a pelenkakiütést?
A pelenkakiütés kialakulásában elsődleges szerepe van a bőr nedvességének. Ha a bőr tartósan vizelettel érintkezik, akkor „felázhat”, a bőr pH értéke megnőhet, így a székletben található enzimek aktívvá válva bőrirritációt idézhetnek elő.

Hogyan kerülhető el a pelenkakiütés kialakulása?

1/ A pelenkával fedett bőr tisztántartásával
Mivel a bőr pH értékének megváltozása hozzájárul a pelenkakiütés kialakulásához, és a baba széklete és vizelete a fő oka a pH érték megváltozásának, a baba popsiját nagyon alaposan tisztítsa meg, nem csupán széklet, hanem vizeletürítésnél is. Javasoljuk a puha Pampers törlőkendő használatát, mivel a baba bőre érzékeny lehet a szappanra, amely kiszáríthatja, így még érzékenyebbé téve azt az irritációra.

2/ Gyakori pelenkacserével és jó nedvszívó képességű pelenka használatával
Vizsgálatok kimutatták, hogy azok az újszülöttek, akiknek a pelenkáját legalább nyolcszor cserélik naponta, ritkábban kapnak pelenkakiütést. Attól, hogy a nedvesség nem érintkezik hosszú időn át a baba bőrével, a bőr kevésbé lesz érzékeny és kevésbé lesz hajlamos pelenkakiütés kialakulására. Minél kevesebb ideig van együtt a széklet és a vizelet, annál kevesebb idejük van az enzimeknek arra, hogy károsítsák a bőrt

Pampers tipp
A rendkívüli nedvszívó képességgel rendelkező pelenkák, mint az összes Pampers pelenka, segítenek a baba popsiját szárazon tartani. Azzal, hogy a vizeletet elszívja a baba bőréről, és nem engedi érintkezni a széklettel, nagyban lecsökkenti azoknak az enzimeknek az aktivitását, amelyek károsíthatják a bőrt. A Pampers most olyan pelenkát ajánl, amely légáteresztő felső réteggel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a baba bőre szelőzzön, és gyengéd ápolóbalzsamot tartalmaz, amely védi és ápolja a baba bőrét. Az újszülöttek különleges igényeit elégíti ki az első hetekben a Pampers Newborn pelenka, amely az újszülött bőrét száraz környezetben tartja, és az újszülött méretére van szabva, így nem fordulhat elő kiszivárgás, és teljes a baba kényelemérzete.

A Pampers bőrápoló termékek skálája az extra puha Pampers babatörlőkendővel egészül ki, amelynek segítségével tökéletesen tisztára tudja törölni a baba popsiját pelenkacserénél. Valamennyi Pampers terméket klinikailag teszteltek, hogy megfelelőek és tökéletesen biztonságosak legyenek a baba bőrápolása szempontjából.

Aki pampers pelenkát szeretne nyerni, csatlakozzon a HarmoNet játékához: www.kartya.harmonia.hu

Kérzdezhet Dr Luczay Andrea gyermekorvostól
 
 
[6872]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x