Gyógyulj természetesen - Arcüreggyulladás, gyomorégés,...
Címlap / Szépség-Egészség / Gyógyulj természetesen - Arcüreggyulladás, gyomorégés, és depresszió hatékony kezelése

Gyógyulj természetesen - Arcüreggyulladás, gyomorégés, és depresszió hatékony kezelése

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az ayurvéda több érzékszervet is használ a bajok megállapításához, hogy megtudja melyik elem egyensúlya billent ki helyzetéből. Ilyen a hallás, látás, tapintás, szaglás. Ezekkel a módszerekkel pedig nagyon részletes képet kap a teljes emberről. A kvantumfizikai felfedezések is arra utalnak, hogy a világ hullám természetű. Az ayurvéda is hasonló elvekkel dolgozik, így tudja az egész embert kezelni. Természetes alapanyagokkal dolgozik és az egész szervezetet helyreállítja. Például az arcüreggyulladás kezelésével számos más problémát is megold egyszerre.  

Megfigyelések

A hallgatózás, vagy a test üregeinek az ütögetése a tér meglétéről, vagy hiányáról illetve működéséről ad felvilágosítást az orvosnak. Például a visszhang is adhat felvilágosítást a vizsgált szervről.

A tapintás a négy elem működéséről ad információkat, ezáltal talán ennek van a legjelentősebb problémafeltáró jelentése. A pulzusdiagnosztika az ayurvédikus orvoslásban legismertebb eljárás. A kvantumfizikusok szerint a világegyetem hullám természetű és ez az elv nagyban kapcsolódik az ayurvédához, hiszen a testben is megvan minden szervnek a saját rezgése. A vér pedig mivel az egész testen keresztüláramlik, felveszi valamennyi szerv és szövet rezgését, és a különféle életfolyamatok által közvetíti azt. Ezáltal tehát, a pulzus rezgésének és változásának értelmezésével az orvos rengeteg hasznos információhoz jut a test egészségének állapotáról. A pulzus finom ingadozásai alapján még a szellemi és érzelmi működés minőségére is lehet következtetni. Ugyanakkor a tapintás információkat hordoz a hőről, a mozgásról, a szervezet vízháztartásáról és a szerkezeti felépítésről.

A látás segítségével, a bőr színe látványa alapján az orvos meg tudja állapítani az agni jelenlétét, annak hiányát vagy túltelítettségét.



A szaglás sok mindent elárul. Megfigyelheted, ha idegesebb vagy, vagy beteg, akkor más illatú a testnedvek kipárolgása. Vonatkozik ez az izzadásra, a széklet és a vizelet illatára is. A szakértő orvos ebből nagyon sok, mindent meg tud állapítani. A szövetek veszélyeztetettsége, például előrehaladott rák esetén kerül előtérbe a testszag. Az erős szag akkor jelentkezik, amikor a föld elem, híján van az összetartó erőnek. Az ősi iratokban például húszfajta cukorbajt írnak le és mindegyikre más illet jellemző.

Nem csak fizikai formánk van

Mivel a testünknél sokkal többek vagyunk az ayurveda nem csak a fizikai jelenségekkel foglalkozik hanem a lélek, a tudat, az érzékek és a test összefüggéseivel és külön-külön megjelenésükkel egészségükkel is. Kulcsfontosságúnak a tudatot tekinti, mivel ennek vagy kiemelkedő jelentősége az élet egészének alapjának szempontjából. Tulajdonképpen a tudat határozza meg a test fizikai állapotát is. A jóga aszanákat azért is alkalmazzák, hogy a test, a lélek, a tudat összhangba kerüljön és dósák is többek között kiegyenlítődjenek.

A dósák kiegyensúlyozása

Az egyensúlyvesztés helyét illetően akkor tájékozódhatunk megfelelően, ha megfigyeljük az emésztésünket, a szájüregtől, az étvágyunktól kezdve az ürítésig.

Kapha

Ha gyakran nincs étvágyunk, vagy csak keveset tudunk enni egyszerre, esetleg gyenge az emésztésünk, akkor kapha felhalmozódásunk van. Ide vonatkozik, még ha az evés után nehéznek érezzük tagjaink, vagy elálmosodunk. A gyakori náthás és gyulladásos tünetek, az allergiák is erre utalnak. Mai társadalmunkban ez a leggyakoribb probléma, főként táplálkozási okok miatt. A túlkezelt ételek és a finomított táplálékok, a túlzott állati eredetű fehérjefogyasztás mind, a kaphát növelik. A ma oly divatossá vált léböjt és egyéb zöldség, gyümölcs alapú diéták segítenek. A legjobb, ha néhány napig csak zöldséglevet fogyasztunk. Friss, keserű és csípős, növényekből, mint például: spárga, céklalevél, brokkoli, káposzta, répafélék, karfiol, kelkáposzta, saláta. Igyunk kapha teát.

HarmoNet tipp: Milyen testtípusba tartozol? Ismerd meg önmagad! - A kapha >>

Ha az arcüregek telítettek és ebből eredő fejfájást, akkor orrcseppel és melegítéssel segítsük az ürülést.

Orrcsepp: 1cm-es darabot reszeljünk le friss gyömbérből és tegyünk bele 2 dl meleg vízbe adjunk hozzá 2 csepp citromlevet és késhegynyi finomítatlan barna nádcukrot. 10 perc pihentetés után le kell szűrni és ebből csepegtessünk az orrunkba két-két cseppet. Fontos, hogy langyos legyen. Ha ezt megelőzően egy-két csepp meleg szezám olajjal gyöngéden, ám erőteljesen megmasszírozzuk az arcunkat és az arcüregeinket majd, megmelegítjük infralámpával két percig és utána orrcseppezünk, akkor fokozhatjuk a hatást. Fejünket az ágy végéről lelógatva feküdjünk hanyatt, és így csepegtessünk. Ez gyerekek esetében és más orrcsepp használatakor is javasolt technika, ugyanis csak így jut el a megfelelő helyre a hatóanyag. Ha utána az orrváladék mennyiségének növekedése tapasztalható, akkor ne ijedjünk, meg ez az ürülés, a tisztulás jele. Torokgyulladás esetén kevés kb. fél kávéskanálnyi kurkuma port keverjünk el 2 evőkanál mézzel és naponta háromszor egy kávéskanállal fogyasszunk belőle. Ha reggel sok a váladék a torokban, akkor lehet egy csipet sót tenni egy pohár langyos vízbe és ezzel öblögessünk. Megfázáskor igyunk bőséges gyömbér - kurkuma teát.



Pitta

Ha ég a gyomor, fölfúvódás, savas böfögések, evés után erőteljes szomjúság, vagy belső melegség áraszt el valószínűleg a pitta nem áll egyensúlyban. Ha ilyen egyensúlytalanság áll fenn, akkor az energiaszintünk alacsony, vagy változó. A túlsúlyban lévő pitta ellensúlyozására a csípős, savanyú és sós ízű ételektől és italoktól, az erjesztett, mélyhűtött, vagy erősen fűszeres tápláléktól való tartózkodás javasolt. Ugyanakkor valamilyen relaxáló technikát érdemes gyakorolni, mert feszültség, stressz is okozza ennek adósának a túlsúlyát. A sok kávé sem tesz jót. Ha nagyon nem tudunk lemondani a kávéról, akkor, csökkentsük napi 1-re.



Gyomorégés

A gyomorban vagy a nyelőcsőben jelentkező égő érzést a pitta túlsúly okozza. A pitta tea, valamint a gránátalmalé nagyon jó hatású ebben az esetben. Édesgyökér és kurkuma tea, keverékben történő fogyasztása pedig segít a kiegyensúlyozásban, ha nagyon melegünk van. Ánizs, kömény, és koriender tea abban az esetben jó, ha égő érzést tapasztalunk vizelet vagy széklet ürítésekor. A bőrön jelentkező kiütések esetén kókuszolajjal masszírozzuk az adott területet.

HarmoNet tipp: Ayurvéda: Egészség személyes jellegednek megfelelően >>

Vata

Akinek, kemény a széklete és gyakran van szorulása; esetleg sokszor fázik(amikor mások nem) és kiszárad a szája, álmatlanságban szenved, nyugtalan vagy hajlamos a depresszióra, annak kiegyensúlyozatlan a vata dósája. Ezen belül is kerülendők a hideg, szeles időjárási viszonyok, a túl sok feszültség, a testedzés és az utazás, valamint a kemény, durva, száraz és hideg ételek fogyasztása. Kezelésének az egyik legjobb eszköze a naponta alkalmazott olajos masszázs, amit reggel vagy este javasolt elvégezni. Ha az orr, és az arcüregek szárazak akkor naponta többször tegyünk kevés ghít az orrüregbe és masszírozzuk el. Ez megvéd az időjárás viszontagságaitól és az allergének kellemetlen hatásától is. A vata eredményes kiegyensúlyozásában kulcsszerepet játszik életvezetés rendszeressége. Végezzünk jóga gyakorlatokat, lótuszt, kobrát. Ajánlott a mindennapi meditáció és az előtte elvégzett pránajáma (légzőgyakorlat). Nem megerőltető testedzés javasolt csak, és semmiképp ne válasszunk aerob edzésformát. Igyunk vata teát. Fogyasszunk természetes állapotú édes, meleg, enyhén olajos, vagy zsíros ételeket.

Ha, megtanulunk a természet törvényeivel összhangban élni egészségünk is helyreáll.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 22495 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x