HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-08-19
Címlap / Szépség-Egészség / Meddőség

Meddőség

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-08-19

Sok olyan pár van, akiknek nem adatik meg, hogy gyerekük legyen, s ezen párok száma még tovább növekedhet. Annak ellenére, hogy emberek sokaságát érinti, a meddőség mégiscsak egy személyes ügy. Egy egyébiránt jól működő kapcsolatban is a gyermektelenség okozta szenvedés és kétségbeesés jelen van.  

 

Sok olyan pár van, akiknek nem adatik meg, hogy gyerekük legyen, s ezen párok száma még tovább növekedhet. Annak ellenére, hogy emberek sokaságát érinti, a meddőség mégiscsak egy személyes ügy. Egy egyébiránt jól működő kapcsolatban is a gyermektelenség okozta szenvedés és kétségbeesés jelen van. A terméketlen párok tanácsért és útbaigazításért a családorvosukhoz majd szakorvoshoz fordulnak a személyre szabott kezelés érdekében.

Egy modern meddőségi klinika magas szintű technikai lehetőségek széles skáláját ajánlja fel, amelyeket egyrészt nehéz megérteni, másrészt (néha) félelmet válthatnak ki. Más fontos tényezőket is figyelembe kell venni, így a költségeket, a kezelés időtartamát, a csalódásokat és az aggodalmakat. Mindezek olyan kérdéseket vetnek fel, amelyeket kevesen tudunk egyszerű és közvetlen módon megválaszolni és minden esetben a szakember tanácsára van szükség, különös tekintettel a megfelelő kezelés és a várható siker tekintetében.

A közelmúltban azon párok kezelése, akiknél a meddőség férfi eredetű volt, kevés sikerrel kecsegtetett. A modern lombikbébi technikák, mint pl. az in vitro fertilizáció (IVF) és a gaméta intrafallopian transzfer (GIFT), intracitoplazmatikus spermium injekció (ICSI) megoldást jelentett néhány esetben, de ezek sikerességi rátája jóval alulmaradt azon esetekkel szemben, amikor a meddőség női eredetű volt.

A férfi eredetű meddőség
Generációkon keresztül igen kevés eszköz állt az orvosok rendelkezésére ahhoz, hogy azokon a meddő párokon segíthessenek, akiknél a meddőség a férfi partner sperma rendellenességéből eredt. Az in vitro fertilizáció modern "lombik technikája" bizonyos mértékű segítséget jelentett, azonban az elmúlt néhány évben jelentős előrelépések történtek a kutatás területén, amelyek azt sugallják, hogy a férfi meddőség legtöbb típusa ma már kezelhető.

Az okok felmérése
Családorvosok, vagy szakintézetek által végzett vizsgálatok a legtöbb esetben megadják a férfi meddőség pontos diagnózisát. Mivel a "normál" megtermékenyítéshez szükséges sperma jellemzői jól ismertek, ezért bármilyen, a funkciós tesztből származó és a normálistól eltérő eredmény férfi eredetű problémára utal. Ezek az ondómintából végzett tesztek a spermiumok számának, mozgékonyságának és alakjának rendellenességeit fedik fel.

Az elmúlt években a speciális meddőségi klinikák az in vitro fertilizációt diagnosztikai tesztként is alkalmazták. Igen gyakran az egészséges petesejtek nem termékenyülnek meg laboratóriumi körülmények között a spermiumok abnormális funkciója, működése miatt. Ezért a sikertelen IVF meggyőzőbb bizonyítékot nyújthat a "férfi oldal" meddőségére vonatkozóan.

A tesztek által kimutatható rendellenességek a következők:
. Alacsony spermiumszám; normálisan egy milliliter ondóban 20
millió spermium található (ez kb. egyhatod része a teljes
ejakulátumnak); ennél kevesebb spermium esetén meddőségről van
szó
· A herefunkció zavara miatt nincs spermium termelés, vagy teljes
spermiumhiány van esetleg egy elzáródás miatt
· Gyenge spermium motilitás; a spermiumok képtelenek átjutni a
méhnyakon és talákozni a petesejttel a petevezetékben
· Alaki (vagy morfológiai) elégtelenségek, amely miatt a spermium
képtelen átjutni a petesejt külső falán.

A spermium rendellenességek nem az egyetlen oka a férfi oldali meddőségnek. Meddőség előfordulhat közösülési problémák esetleg ejakulációs elégtelenség, vagy impotencia következtében. Az újabb vizsgálatok során az is kiderült, hogy a párok meglepően nagy számát érinti az ún. immunológiai meddőség, amikor a női szervezet kilöki a spermiumot, ugyanazzal a mechanizmussal, mint pl. vírusok esetén. S végül, különösen manapság, a házasodási szokások változásának köszönhetően egyre nő a vasectomia (ondózsinór eltávolitás) következtében kialakult sebészeti eredetű művi meddővé tétel a férfiak körében. Ma már a vasectomia következménye is egyre inkább megoldható megfelelő kezeléssel.

Kezelési lehetőségek
Nem létezik egyszerű megoldás a férfi eredetű meddőség kezelésére. A kezelési mód megválasztása a vizsgálatok eredményeitől, és a várható siker valószinűségétől függ. A rendellenesség súlyossági fokától függően számos kezelési lehetőség áll az orvosok rendelkezésére, az egyszerűtől a komplexig. Kijelenthetjük, hogy a férfi meddőség makacs esetei is megoldhatók a megfelelő kezeléssel. Még azok a legsúlyosabb állapotok is, amelyekre néhány évvel ezelőtt az egyetlen megoldás csak a donor inszemináció (AID) vagy az örökbefogadás volt, ma már sikeresen kezelhetők az új mikromanipulációs technikákkal. Mivel a választási lehetőségek skálája széles és néhány kezelési mód nem terjedt el széles körben, a páciensek és az orvosok által hozott döntések alapos megfontolást igényelnek. Ha a kezelésnek helye van, akkor a rendelkezésre álló lehetőségek a következők: gyógyszeres terápia önmagában, in vitro fertilizáció (IVF), gaméta intrafallopian transzfer (GIFT), intracitoplazmakis spermium injekció (ICSI), donor inszemináció (AID, vagy DI), ovuláció indukciót követő intrauterin inszemináció (IUI), valamint micromanipulációs technikák.

Meddőségi problémával küszködő pároknak ajánljuk az OVI Klub honlapját, ahol széleskörű tájékoztatást kaphatnak a problémáról, annak lehetséges kezelési módjáról, valamint kérdéseket tehetnek fel, illetve megoszthatják tapasztalataikat e témában. 
 
[6470]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


titkosrandi fej

éves
 
fotó
Tagok: Túl az 1 millión, Fotóval: 331.689


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
Sokan mondják, hogy tökéletes autógumi nem létezik. Ezt azért megcáfolnánk, de tény, hogy minden időjárási viszontagsághoz más-más típus való... tovább >>

 


 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot


x