HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-11-22
Címlap / Szépség-Egészség / Januári táplálkozás

Januári táplálkozás

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-11-22

A tél hava. Rendszerint ilyenkor szigorodik az időjárás, beköszöntenek a kemény hidegek. Most van szükség igazán a melegítő kölesre, zabkására. Az idegrendszer számára valóságos felüdülést jelent az alma, körte, a mazsola, a füge vagy a jól tartósított szőlő. 

 

A tél hava

Rendszerint ilyenkor szigorodik az időjárás, beköszöntenek a kemény hidegek. Most van szükség igazán a melegítő kölesre, zabkására. Az idegrendszer számára valóságos felüdülést jelent az alma, körte, a mazsola, a füge vagy a jól tartósított szőlő.

A teljes-búza kenyér az emésztés fő segítője, a perisztaltika megmozgatója. Most van az ideje a jól megrágott fokhagymás pirítósnak, mert a rosttartalom már a rendelkezésre álló tápanyagok összetétele miatt jelentősen csökken. Tanuljuk meg azt is, hogy a kenyeret nem feltétlenül kell valamivel enni, az önmagában egész táplálék! Édesapám ezt úgy fogalmazta meg, amikor mást is kértünk a kenyér mellé: “Egyetek háromfélét: kenyeret, haját, belét!”

Szervessó-háztartásunkat egyensúlyban tartja a karalábé, a fekete retek, a kelkáposzta, a káposzta, a gyökeres zöldségek bőséges fogyasztása. Januárban különleges jelentősége van a magunk termelte zöldhagymaszárnak, lucernának, lóherének, vízizsázsának. Kellemesen üdíti gabonakásáinkat a csivitálban termesztett búzafű, mint friss klorofill.

Ha leveseket akarunk fogyasztani, akkor a kenyérlevest, a misolevest, vagy éppenséggel a köménymagos csicsókalevest ajánlom. A csicsókát mindig nyersen tegyük bele a kihűlt levesbe. A burgonyalevest héjában sült burgonyából készítsük, köménymaggal!

Leves helyett, étkezés előtt fél órával fogyasszunk lédús gyümölcsöket: almát, körtét! Nem leszünk szomjasak a szilárd táplálék elfogyasztása után sem, feltéve, hogy nem volt benne ásványi (konyha-) só.

A zöldség és gyümölcs fontossága

Az ízetlenebb keményhéjú almát, körtét érdemes meghámozni, mazsolával, gyömbérrel vagy fahéjjal ízesíteni. Az édes ízt kevés mézzel pótolhatjuk. Ha banánt szeretnénk enni, süssük meg (héjában) és vaníliával, fahéjjal fűszerezve együk.

A nyers káposzta nagy jelentőségű a tél folyamán. Főzve, párolva szinte minden értékét elveszíti, hasonlóképpen a karfiolhoz. Nyersen a májnak és az epének fontos gyógyszere. Igen hatásos a vese és a hólyag tisztításánál a héjában sült burgonya tormával. A nyers cékla a rákgyógyítás és -megelőzés során fontos, a téli időszakban mindennapos eledelünk legyen, tegyünk bőven az esti salátába!

Ferencsik István





 
 
[6458]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot


Warning: Division by zero in /var/www/lapcsalad/harmonet.hu/include/fooldal/rendezvenynaptar_slide_jobb_oszlop.php on line 67
 
 




 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x