HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-19
Címlap / Szépség-Egészség / Amit a halhúsról mindenképp tudnod kell! (Recepttel)

Amit a halhúsról mindenképp tudnod kell! (Recepttel)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-19

A karácsonyi menü szinte kötelező fogása a hal, de azon kívül, hogy "így szokás", a halnak vallási jelentése is van, Jézus Krisztust jelképezi, bár egyesek a hal pikkelye és a pénzbőség között is párhuzamot vonnak. 

 

Rendezvénynaptár
Hazánkban a halfogyasztás eddig sem volt túl jelentős, de az utóbbi időben vissza is esett, és inkább az ünnepek kapcsán kerül az asztalra.

Heti egyszeri halfogyasztás már jelentősen csökkenti egyes megbetegedések kockázatát, érdemes hát rendszeresen beépíteni az étrendünkbe. A halfogyasztás azonban önmagában, más kockázati tényezők mellett nem jelent biztos védelmet a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben!



8 érdekesség a halhúsról
  1. A halhús magas víztartalma és laza szerkezete miatt hamar romlik, ezért a hűtőben legfeljebb csak egy napig tároljuk, sőt legjobb, ha egyből elkészítjük, vagy a fagyasztóba tesszük.
  2. A halhús legegészségesebb elkészítési módja a párolás, főzés, grillezés, sütőzacskóban vagy alufóliában való sütés. A hagyományos rántott hal, csak azért mert olajban sült még nem egészséges!
    A sütés és főzés a halhús értékes telítetlen zsírsavait nem csökkenti, sőt a hús víztartalmának csökkentése révén növeli azt.
  3. A halhús könnyen emészthető, teljes biológiai értékű, de laktató hatása kisebb más húsokéhoz képest. Jelentőségét már az ősi Kínában is felismerték és különösen javasolták szoptatós anyáknak és a gyermekeknek.
    A halhús kémiai összetétele változhat a hal korától, táplálékától és a táplálkozás körülményeitől, minőségi összetétele pedig a hal fajától, fajtájától függ. Az utóbbi alapján beszélünk száraz és zsíros halakról, ez a különbség abból ered, hogy a hal zsírdepója hol helyezkedik el. Ha a zsír a hasüregben és a bélfodrokon található, akkor száraz, ha az izmok között van akkor zsíros halhúsról beszélünk.
  4. A halak jó forrásai egyes ásványi anyagoknak és vitaminoknak. A halhúsban, nagyobb mennyiségben az A- , D-, B1 és B2 vitaminok vannak jelen és jelentős a tengeri halak jódtartalma is.
  5. Az olajos hal elnevezés a táplálkozástanban nem az olajos konzerv halat jelenti, hanem olyan halfajtákat (pl. lazac, hering), amelyek húsa magas zsírsavtartalmú, így energiatartalmúk is nagyobb.
  6. A halhúsban lévő omega-3 zsírsavak számos betegség megelőzésében játszanak szerepet, de a hangulatunkra, teljesítőképességünkre is hatással vannak. Hazai halaink közül kiemelkedő a busa omega - 3 zsírsavtartalma.
    A DHA (ez is omega - 3 zsírsav) alapvető szerepet játszik az agy és a szem retinájának fejlődésben. A DHA a terhesség utolsó három hónapjában halmozódik fel a magzat agyában, ezért a heti legalább egyszeri halfogyasztást érdemes betartani a terhesség alatt is.
  7. A „csukamájolaj” a halak májából, étkezési célra alkalmatlan halhúsból és apró halakból készült, a csecsemők A – és D – vitaminpótlására használták.
  8. A nyers halhús fogyasztása, pl. sushi, veszélyt is hordoz magában. A nyers vagy nem megfelelően átsütött, átfőtt halhús bélférgességet okozhat.

Változatosan!
Ha eddig még nem történt meg, akkor itt az ideje, hogy túllépjünk a halászlés, rántott halas elképzeléseken.

A halhúst kezeljük úgy, mint bármilyen más húst, készíthetünk belőle húskrémet, rakottat, vagdaltat stb. Létezik olyan gyártó, aki még ennél is több fantáziát látott a halhúsban és párizsit, sonkát, virslit és nyársakat készít belőle.

Pangasius hal
A Pangasius halat, ha még valaki nem kóstolta, feltétlenül tegye meg. Rendkívül zamatos halhúsról van szó, ami akár teflon serpenyőben sütve is ízletes.

Omega – 3 zsírsavtartalma is kiváló, 100 grammjában 12,8 mg van.



Rakott Pangasius

Hozzávalók 4 főre: 500 g Pangasius hal, 70 dkg burgonya, 2 db tojás, 1 dl tejföl, 1 dl kefir, olaj, kapor, só.

Elkészítés: A burgonyát folyó víz alatt kefével vagy dörzsi szivaccsal alaposan megtisztítjuk. A burgonyát és a tojásokat megfőzzük, hűlni hagyjuk, majd megpucoljuk és karikára vágjuk. A halhúst hagyjuk felengedni, de ha kiolvadt azonnal használjuk fel!

Egy jénai tálat olajjal kikenünk, az aljára fektetjük a burgonya egyik felét, erre teszünk egy réteg főtt tojáskarikát, majd egy réteg halhúst, végül a burgonya másik felével betakarjuk.

A kefirt a tejföllel, kevés olajjal, sóval és a kaporral kikeverjük és a rakott tetejére öntjük.
Sütőben kb. 40-45 percig sütjük.

Kreisz Andrea





 
 
[16955]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot
 
 




 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x