A leggyakoribb allergiás megbetegedések
Címlap / Szépség-Egészség / A leggyakoribb allergiás megbetegedések

A leggyakoribb allergiás megbetegedések

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az allergia a civilizált emberek betegsége. Egyre több vegyszert és tisztítószert használunk a háztartásban, egyre több az adalékanyag, ételszínezék és tartósítószer ételeinkben, egyre több a fűtésből származó gáz és egyéb beltéri szennyezőanyag a lakások levegőjében, ami az egyre jobb szigetelés miatt csakis gyakori szellőztetéssel távozhat. 

A leggyakoribb allergiás megbetegedések
- szénanátha (pollenallergia)
- egész éven át tartó allergiás nátha (pl. házipor-atka kiváltotta allergia)
- allergiás eredetű asztma
- atópiás ekcéma
- allergiás eredetű csalánkiütés és az azt helyenként kísérő angioödéma (arcot és légutakat érintő vizenyősség)
- anafilaxiás sokk (heves allergiás reakció pl. rovarcsípésre, penicillinre, egyes élelmiszerekre)
- ételallergia

Az allergia terjedése
Az allergia a civilizált emberek betegsége. Egyre több vegyszert és tisztítószert használunk a háztartásban, egyre több az adalékanyag, ételszínezék és tartósítószer ételeinkben, egyre több a fűtésből származó gáz és egyéb beltéri szennyezőanyag a lakások levegőjében, ami az egyre jobb szigetelés miatt csakis gyakori szellőztetéssel távozhat.

Mivel a gyermekkori túlzott higiénia nem engedi, hogy a szervezet az élet természetes kihívásaival és akadályaivel szembekerüljön, ezért az immunrendszer könnyen elromlik, gyengül. A gyermekek szervezetének találkozniuk kell bizonyos kosz-, por- és kórokozó-mennyiséggel ahhoz, hogy az immunrendszerük megtanulja a védekezést ellenük. Célszerű, ha óvjuk gyermekeinket a túlzott szennyeződésektől, de engedjük, hogy szervezetük megtapasztalja a környezetet.

További allergiára hajlamosító tényzők:
- az anya dohányzása terhesség alatt vagy után,
- az RS-vírusfertőzés csecsemőkorban,
- ritkán szellőztetett lakás,
- antibiotikum szedése az első két életévben,
- korai tápszeres táplálás vagy túl korai elválasztás,
- túl korán bevezetett allergizáló élelmiszerek a kisgyermekek étrendjébe.

Sajnos egyfajta allergia megjelenése esetén mással szemben is megnő az allergia valószínűsége. Ha valakinél megjelenik az allergia valamely allergénre, valószínű, hogy hamarosan másra is allergiás lesz, ill. megfelelő kezelés híján tünetei súlyosbodnak.

Az allergia egyre növekvő világproblémává vált. Ennek mérséklése érdekében az egyik legfontosabb tennivaló a betegség korai gyermekkorban történő felismerése és az egész emberre kiterjedő kezelés. Ennek egyik lehetséges láncszeme az antihisztaminok megfelelő alkalmazása.

Keresztreakciók
A keresztallergia esetén a szervezet a különböző eredetű allergéneket azonosként ismeri fel, és velük reakcióba lép. A különböző, gyakran távoli fajokból származó allergének molekulamérete, biológiai funkciója és részben az összetétele hasonló. Ha több antigén nagymértékben hasonlít egymáshoz, az antitest nem tud mindig különbséget tenni köztük, és így az antitest többféle antigénhez is kötődik. Minél közelebbi két faj között a rokonság, annál jobban hasonlítanak különböző antigénjeik: aki egyfajta rákra allergiás, az nagy valószínűséggel minden rákra az, emellett a homárra, langusztára, kagylóra, osztrigára is. Aki allergiás a tyúktojásra, az valószínűleg minden madár tojására allergiás.

Közel állnak egymáshoz:
poratka és lisztatka, búza és rozs, fenyőpollen és fenyőmandula, parlagfű és napraforgó, alma és körte, burgonya és sárgarépa, őszibarack és sárgabarack és szilva és cseresznye.

A növények fehérjeszerkezetében található egy olyan aminosavakból álló rész, melynek felépítése több növényben azonos. Ez azt okozza, hogy a táplálékallergiával gyakran légúti tünetek járnak együtt.

Aki allergiás a nyírfapollenre, az pollenidőszakban kerülje a következőket: alma, őszibarack, cseresznye, körte, spenót, sárgarépa, burgonya, kivi, paradicsom, kesudió, mogyoró, zeller.

Aki allergiás a feketeüröm pollenjére az pollenszezonban kerülje: zeller, sárgarépa, petrezselyem, banán, alma, dinnye, kamilla, ánizs, koriander.

Aki allergiás parlagfűpollenre, az pollenidőszakban kerülje: görögdinnye, sárgadinnye, cukkini, uborka, tökfélék, kamilla, banán, napraforgómag.

Aki allergiás a fűfélék pollenjére, az kerülje: burgonya, földimogyoró, élesztő, borsó, paradicsom, avokádó, búza, bab, lencse, szója, édeskömény.

Előfordul azonban, hogy távoli rokonságban lévő fajoknál is fennáll a keresztreakció:

Aki allergiás a földimogyoróra, az nagy valószínűséggel a dióra is.
Aki a diófélékre allergiás, az lehet a búzára, rozsra, mákra, mogyoróra, szezámmagra is. Aki a latexre, annál a gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék és a kivi is érzékenységet válthat ki.

Egyéb keresztreakciók:
házipor-atka - kivi, rákféleségek
mogyoró - szójabab, sárgaborsó, egyes hashajtó növényi kivonatok
tehéntej - marhaszőr
tojás - madártoll
rozspollen - rizs, búza, rozs, árpa, kukorica, zab


Az allergia és a stressz
Felmérések szerint sok beteg, aki nagyobb gyermek- vagy felnőttkorban lett allergiás, az első allergiás tüneteinek megjelenése előtt stresszes időszakot élt át. A hosszan tartó stressz vagy szorongás alatt a szervezet gyorsabban használja fel a vitaminokat, nyomelemeket és szénhidrátokat, amik az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez szükségesek. Hiányuk következtében csökken az immunrendszer hatékonysága, így nagyobb az esélye bármiféle megbetegedésnek. Nemcsak a betegség kialakulásában, hanem a tünetek megnyilvánulásában is szerepet játszanak a lelki tényezők. Kellemetlenebb tünetek és gyakoribb rohamok várhatóak azoknál, akik túl sok feszültséggel, munkahelyi vagy magánéleti konfliktussal élnek.

Meglévő allergiánál segíthet a különböző stresszoldó technikák elsajátítása, autogén tréning.
L.
Forrás:Allergia Infó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 16229 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x