Ha fáj és csíp: a felfázás kezelése
Címlap / Szépség-Egészség / Ha fáj és csíp: a felfázás kezelése

Ha fáj és csíp: a felfázás kezelése

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A nők negyede érzi ezeket a tüneteket vizeléskor élete során legalább egyszer, melyet egy kis odafigyeléssel akár meg is előzhetünk. Ha pedig gyakrabban kell a mosdóba szaladgálnunk, ne bagatellizáljuk el a problémát, és kezeljük lehetőleg minél előbb, hiszen a tünetek óráról-órára súlyosbodhatnak. Az antibiotikumos kezelések mellékhatásaitól akár napokig szenvedhetünk, így a legjobb, ha először a hagyományos módszerek mellett maradunk. 

Felfáztam?
Hólyaghurutról akkor beszélhetünk, ha a vizelés fájdalommal, érzékenységgel jár. Úgy érezzük, hogy folyamatosan a mosdóba kell rohannunk, ugyanakkor a húgyutak alig ürülnek. A vizelet megváltozása is jele lehet a problémának. Ilyen figyelmeztetések pedig a válladék, vér vagy esetleg a kellemetlen szag. Gyakran előfordul alhasi fájdalom, főleg a vizeletürítés ideje alatt, illetve esetenként láz, álmatlanság, fáradékonyság is felmerülhet.

Miért fázunk fel?
A húgyúti fertőzések a nőknél sokkal nagyobb számban fordulnak elő, mint a férfiak esetében. Ez leginkább a genetikával magyarázható, vagyis a nők húgycsöve rövidebb, mint az erősebb nemé, így a baktériumok könnyebben feljutnak akár a veséig is. Noha általában a hideggel kötik össze a felfázást, nem kell ahhoz sokáig a kövön üldögélnünk, hogy bekövetkezzen a baj. A hólyaghurut kialakulásának ugyanis számos oka lehet. Előfordulhat, hogy a végbélnyílásban található E. Coli baktérium vagy más fertőző gombafajok, mint például a candida, a legnagyobb higiéniás odafigyelés ellenére is a húgyutakba kerülnek.

De a gyakori szexuális érintkezés esetén is előfordulhat, amelyet „mézeshetek” hólyaghurutnak is hívnak.



Mit tehetünk? 5 alapszabály

Ha a megelőzésre kellőképpen odafigyelünk, máris lényegesen kevesebb az esély arra, hogy a jellegzetes tünetekkel találkozzunk.
  1. Igyunk minél több folyadékot, hiszen az átmossa a vesét és a húgyutakat, így a lehetséges baktériumok távoznak a vizelettel.
  2. Öltözzünk minden évszakban rétegesen. Sem a túl meleg, sem pedig a hideg nem tesz jót szervezetünknek. Ne várjuk meg, amíg azt érezzük, hogy fázik a derekunk, télen hordjunk harisnyát, hosszabb trikót vagy derékmelegítőt. Ha uszodában kijövünk a medencéből, minél hamarabb öltözzünk át vagy alaposan törölközzünk meg.
  3. Lehetőleg kerüljük a műszálas alsóneműket, mert ebbe könnyen beleizzadhatunk, így remek táptalajt biztosítunk a baktériumoknak.
  4. Mihelyt úgy érezzük, hogy a mosdóba kell mennünk, ne tartogassuk, mert a pangó vizelet előidézheti a kellemetlen fertőzéseket. Súlyosabb esetben pedig a vizelet visszajut a vesébe, és vesemedence-gyulladást okozhat.
  5. Nem utolsó sorban pedig, ha erős immunrendszerrel rendelkezünk, sokkal nehezebben kapjuk el a fertőzéseket, így vitaminokkal, helyes táplálkozással és némi testmozgással lényegesen csökkentjük a felfázás esélyét.

Gyógynövények, amelyek nem hiányozhatnak az otthoni házipatikából
Vannak olyan gyógynövények, amelyeket nem árt mindig beszerezni otthonra, így ha úgy érezzük, hogy felfáztunk, azonnal alkalmazni tudjuk őket.
  • Ezek közé tartozik a kamillatea, amelyet akár naponta is ihatunk, de a csalán, a medveszőlő, a petrezselyemgyökér, a zsurlófű és a nyírfavirág is hasonlóan vizelethajtó hatású.
  • Bioboltokban vese- és májvédő, illetve vesetisztító teakeverékeket is kaphatunk, ezeket inkább csak a problémás napokon fogyasszuk.
  • A tőzegáfonya kivonata szintén hatásos a felfázós időszakokban, akár egy nap alatt kifejti hatását, azonban a biztonság kedvéért érdemes utána még egy-két napig kapszula formájában bevenni.
  • Jót tesznek ilyenkor a meleg borogatások, amelyet meleg sóból, cickafarkfűből is készíthetünk.



Fontos!
Ha a tünetek nem enyhülnek, vagy hidegrázás, láz, esetleges gennyes, véres vizeletet észlelünk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert az már vesemedence-gyulladásra is utalhat, amely során elkerülhetetlen az antibiotikumok alkalmazása.

Tipp: A felfázás ideje alatt az étrendünkre is fokozottan oda kell figyelnünk!

Lehetőleg olyan alapanyagokkal töltsük fel a kamrát, melyek köztudottan gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, ilyenek a fokhagyma, torma, de a zöldségeket, gyümölcsöket és halat se felejtsük ki a sorból.

Arra azonban mindenképpen figyelni kell, hogy ha már egyszer alaposan felfáztunk, amelynek antibiotikumos kezelés lett a vége, akkor onnantól kezdve nagyobb eséllyel tapasztalhatjuk később is ezeket a tüneteket. Így a gyakoribb vizeletürítési inger esetében azonnal el kell kezdeni a házi, vagy súlyosabb esetben az orvosi kúrát.

Mint minden betegség esetében, a felfázást is egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetjük, illetve sok folyadék fogyasztásával lényegesen ritkábban tapasztalhatjuk a kellemetlen tüneteket.

Malya Kinga

Képek:
piqs.de: Franziska Elsner - Nachdenklich
piqs.de: Zach Klein - DSC_7067
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 59176 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x