A természet patikája: gyógyteák a hideg időszakra
Címlap / Szépség-Egészség / A természet patikája: gyógyteák a hideg időszakra

A természet patikája: gyógyteák a hideg időszakra

Forrás: Hazatérés
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A télen jelentkező testi tünetek megelőzésére, gyógyítására számtalan kitűnő hatású gyógynövény közül válogathatunk. Mit kínál a hideg évszakra a természet patikája?  

A szelíd orvoslási módszerek – mint amilyen például a természetgyógyászat és a homeopátia – fő célja az ember védekezőképességének és belső gyógyító erejének ösztönzése, hogy a szervezet önmaga képes legyen legyőzni a betegséget. A szelíd gyógymód változatos képviselői a forrázatok és tinktúrák készítésére alkalmas gyógynövények, gyógyfüvek, amelyek kíméletesen orvosolják legkülönfélébb nyavalyáinkat, rendszeres használatuk pedig - gazdag és változatos beltartalmi értékeik révén – hozzásegít a kiegyensúlyozott, természetes egészséghez.

Szelíd, de attól még hatásos!

A szelíd gyógymód kifejezés arra is utal, hogy a gyógynövények lassan és kíméletesen fejtik ki a hatásukat – egy-két nap alatt ne várjunk csodát. Nem érdemes azt a hatást várni, mint a percek alatt fájdalmat csillapító gyógyszerektől és társaiktól. Néhány nap vagy hét is szükséges lehet ahhoz, hogy a szervezet megfelelően reagáljon a hatóanyagokra.

Lehetőleg ízesítés nélkül fogyasszuk!
A gyógyteák a hagyományos feketeteával ellentétben cukor és citrom nélkül is jóízűek, sőt, hatóanyagaik tisztán érvényesülnek leginkább. Ezért a főzetet magában fogyasszuk, lehetőleg ízesítés nélkül, legfeljebb pici mézzel. Ha elsőre furcsa ízűnek is tűnne egyik-másik gyógynövény, ne aggódjunk, egy idő után megszokjuk ezeket a finom, különleges ízeket.


Forrázás vagy áztatás?

A különböző növényrészek más-más hatóanyagokat tartalmaznak, így különféle eljárásokra lehet szükség, hogy azokat megfelelően, a lehető legkevesebb veszteséggel kinyerjük. Így a virágokat, leveleket, füveket (pl. kamillavirágzat, borsmentalevél) forrázás után hagyjuk lefedve néhány percig, majd szűrve fogyasszuk.
- A gyökereket, kérgeket, fás szárakat akár 3-5 percig is forralhatjuk, majd némi állás után szűrjük és ihatjuk.
- A hőre kifejezetten érzékeny hatóanyagot tartalmazó növényekből, növényrészekből 8-12 órai hideg vizes áztatással készítsünk teát. Ezt a kivonatot hidegen vagy legfeljebb enyhe melegítés után fogyasszuk, hogy értékes hatóanyagaiból minél többet megőrizzünk.

Az őszi-téli időszakra ajánlott gyógytea-keverékek
- A védekezőképesség fokozására, a meghűlések megelőzésére legjobb egy-egy csésze hársfa- és bodzatea, gyermekeknek is adható. Ha már levert minket a betegség, akkor is érdemes belőle elkortyolni egy bögrével, majd utána ágyba bújni és izzadni.

- A csipkebogyó rengeteg C-vitamint tartalmaz, így remek vitaminforrás a hideg évszakban is. 12 órás hideg vizes áztatással tudjuk legjobban kinyerni a hatóanyagokat belőle – ezt követően lehet nagyon óvatosan melegíteni.

- Az indiai gasztronómiában chai néven ismert melegítő teakeveréket otthon is elkészíthetjük, összetevői: fahéj, szegfűszeg, kardamom, bors vagy szegfűbors, gyömbér. A fűszerek erős főzete nemcsak étvágyjavító, de serkenti a vérkeringést, melegít és tisztít is. Ha élénkítő hatást is szeretnénk elérni, készítsük fekete teához keverve. Fogyaszthatjuk önmagában vagy mézzel, tejjel, tejszínnel is.

- Az őszi-téli időszak egyik legfontosabb gyógynövénye a gyömbér: javítja az emésztést, melegít, segít eloszlatni a szervezetben a nyákot, enyhíti a torokfájást és más torokproblémákat. A gyömbért érdemes néhány percig forralni a teavízzel, így erősebb, csípősebb főzetet kapunk.

- Rekedtségre, torokfájásra, torokgyulladásra és más hasonló problémákra igyunk fertőtlenítő, gyulladásgátló zsályateát. Ha teaként fogyasztjuk, egy bögre vízhez forrázzunk le 1 evőkanál levelet. Használhatjuk toroköblítésre is, ez esetben akár óránként is gargalizálhatunk a zsálya főzetével – ilyenkor készíthetjük erősebbre, egészen sötét színűre a főzetet.


Nyugtató esti teakeverék – a gondtalan, pihentető alváshoz
  • 10 evőkanál citromfű
  • 3 ek borsmenta vagy fodormenta
  • 3 ek kamilla
  • 3 ek hársfa
  • 2 ek körömvirágszirom
  • 1 ek édesgyökér

Kolontár Elvira
természetgyógyász

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8898 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x