HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-11-19
Címlap / Szépség-Egészség / Érelmeszedés mentén a szívinfarktusig

Érelmeszedés mentén a szívinfarktusig

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-11-19

Érelmeszesedésen a verőerek megkeményedését, beszűkülését értjük. Az erek meszesedésével, azok rugalmassága csökken, beszűkülnek, és így az általuk ellátott szervek oxigén és tápanyag ellátottsága romlik. 

 

Ha lassan szűkülnek be, akkor velük párhuzamos érhálózatok alakulnak ki, melyek rosszabbul ugyan, de biztosítják az oxigén ellátottságot. Ha hirtelen történik az elzáródás, akkor az ellátott terület sejtjei elhalnak, ezt nevezzük infarktusnak. A „mindenért a túlzott zsírbevitel felelős” mítoszon lassan már túl vagyunk, de ezen a területen még nagy a kísértés, hogy mindent a koleszterinre és az állati zsiradékokra fogjunk. Érdemes a problémát egy kicsit tovább gondolni ennél a szintnél, főként, ha életmód szinten szeretnénk megközelíteni.

Koleszterin
Koleszterinre szükségünk van, hiszen az a sejtek membránjának fontos alkotója, illetve sok stressz és nemi hormon alapanyaga. A májunk a fölös kalóriákat zsírrá alakítja és ún. LDL csomagokban a vérárammal a zsírszövet felé küldi. Ez az LDL egy fehérjét, zsírt és történetesen koleszterint is tartalmazó csomag, ezért nevezik „LDL-koleszterinnek”, vagy arra a tulajdonságára utalva, hogy az érfalakra tud tapadni. Ahhoz azonban, hogy az érfalhoz tapadjon, több minden szükséges. Egyrészt csak sérült érfalhoz tapad ki, másrészt önmagának is károsodnia kell. Az LDL részecske károsodását az oxidatív stressz okozza, melynek hátterében gyulladások, fizikai terhelés, oxigénhiány és kívülről bevitt szabad gyökök is állhatnak. A dohányzás; a nikotin és a kátrány szerepe itt megkerülhetetlen, mint ahogy az érfalak károsodása esetén is.

Az érfal károsodása
A verőerek fala folyamatosan összehúzódik és elernyed. Folyamatos megújulásukhoz C-vitaminra és egyes esszenciális aminosavakra (pl. Lizin) van szükségük, ezek hiányában könnyebben károsodnak. Az érfalak károsodását okozhatják a fent említett oxidatív károsító hatások is, ezért nagyon fontos a megfelelő mennyiségben és minőségben rendelkezésre álló antioxidánsok jelenléte. A krónikus gyulladások szanálása szintén kiemelt feladat az erek védelmében is.

A sérült érfalba rakódó zsírba később kalcium is rakódik, és ez okozza a lerakódás megkeményedését: ez a plakk vagy atheroma (ami görögül kásaszerű anyagot jelet). A kalcium lerakódása azonban a D-vitamin és K2-vitamin ellátottság függvénye is.

Az érfalban az LDL letapadását követően egy gyulladásos folyamat kezdődik, melynek eredménye az érfal fokozatos, lassú megvastagodása. A plakk azonban meg is repedhet, ami egy véralvadási folyamatot indít meg, és ez az ér azonnali elzáródását okozza. Ezért nagyon fontos, hogy alvadási zavar se legyen jelen. (Ez utóbbit egyébként halolajjal, E-vitaminnal, kurkuminnal és a savasodás kerülésével ellensúlyozhatjuk.) A plakk berepedése általában gyulladás, melynek hátterében egyes kórokozók jelenlétét is sejtik. A pszichés stresszhatás szintén ok lehet, ennek magyarázata azonban még várat magára.

Mit tehetünk tehát?
Mivel az erek nem csak elmeszesednek, de végül szöveti szinten is megvastagodnak, a legfontosabb dolog itt is a megelőzés. A rejtetett gyulladások jelenlétét fel kell kutatni, és azokat mindenképpen meg kell szüntetni. Ez jelentheti a fogágybetegséget is éppúgy, mint például rejtett ételallergiát és a sort még lehetne folytatni. Az omega 3 zsírsavak és az olíva olaj mellett az olajfalevél kivonata is kivételes gyulladáscsökkentő hatású, és mellette a vérnyomás csökkentésében is nagy segítség lehet. A gyulladáscsökkentő hatású növények, mint a kurkuma vagy a tömjén szintén kiemelt szereppel bírnak.
Dr. Gulyás Tamás

(kép forrása:bien.hu)

 
 
[975]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot


Warning: Division by zero in /var/www/lapcsalad/harmonet.hu/include/fooldal/rendezvenynaptar_slide_jobb_oszlop.php on line 67
 
 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x