A fogorvostól való félelem 7 oka és kezelése
Címlap / Szépség-Egészség / A fogorvostól való félelem 7 oka és kezelése

Dr. Bakos Anikó

A fogorvostól való félelem 7 oka és kezelése

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Fogászati félelmeinknek többféle oka lehet. Nem szabad elnyomni félelmünket, de az is rossz, ha hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk. Semmiképpen ne jussunk odáig, hogy a fogászati kezelés pánikszerű szorongásba forduljon át, hisz ezáltal a fogorvossal való együttműködésünk is veszélybe kerül. Csak szembenézve félelmeinkkel tudunk túljutni rajtuk. Első lépésként azonosítsuk be, mi váltja ki a félelmet, mitől félünk, majd nyugodtan osszuk meg fogorvosunkkal és kérjük tanácsát annak leküzdésére. 

Alapvető emberi vonás az un. „fehér köpeny” szindróma. A fogászati rendelőbe lépve a fehér köpenyt meglátva sokakat rettegés fog el. A fehér köpenyhez kapcsolódnak a páciens fejében mind a korábbi negatív fogászati emlékei, mind a rá váró kellemetlen kezelések képe, s mindez szorongásba csap át. Számos magán úton dolgozó fogorvos törekszik a fehér köpenyt más színű védőruházattal helyettesíteni, segítve ezzel a feszültség oldódását.

A legtöbb ember irtózik a fúró hangjától. A fúró éles hangja az emberi fül számára olyannyira kellemetlen, hogy szinte reflexszerűen annak elkerülésére törekednénk. Megoldást jelenthet, ha fülhallgatón zenét hallgatunk vagy megkérdezzük fogorvosunkat, hogy van-e rendelőjében lehetőség rádió bekapcsolására.

A tű puszta látványa vagy éppen a tűszúrás okozta apró fájdalom is oka lehet félelmünknek. A látvány ellen szemeink becsukásával, a fájdalomtól érzéstelenítő befújásával védekezhetünk, természetesen fogorvosunktól kérjük a megfelelő érzéstelenítőt.
A szájüregben való matatással együtt járó fogorvosi kezeléstől sokan azért tartózkodnak, mert automatikus öklendezési reflexet vált ki, pl. a lenyomatvétel során. Ilyen esetekben jó tudatosítani magunkban, hogy a fogorvos szakképzettsége kiterjed arra is, hogy tisztában van a fogászati kezelések által kiváltható esetleges öklendezési reflex-szel, ne szégyelljük tehát magunkat emiatt sem.


Apróbbnak tűnő stresszforrásokat is képes az emberi agy generálni magának, mint pl. a „jaj, mennyit kell vajon várnom, lesz-e nálam elengedő készpénz” stb. Az időpont-egyeztetés ma már nemcsak magán úton adott. Számos szakorvosi rendelőintézetnél lehetőségünk nyílik élni a megbeszélt időre történő megjelenés lehetőségével, így elkerülhető a várótermi stressz, ami egyenes arányban fokozódik azzal, minél később kerülünk a fogászati székbe. Időpont-egyeztetés során adjuk meg telefonszámunkat, hogy az esetleges csúszások esetén értesíteni tudjanak bennünket arról, hogy mikorra érdemes érkeznünk.

A fogászati alapanyagok, de maga a műszerek, kezelőszék ára mind-mind olyan tényező, aminek megtérülése részben a páciens ellátásának költségeibe is beépül. Sok beteg nincs tisztában azzal sem, hogy kevés orvos engedheti meg magának, hogy saját eszközállományt vásároljon, legtöbbjük bérlik ezeket. Amikor elrettenünk egy foghúzás vagy tömés horribilisnek ható ára hallatán, talán ezek tükrében megértjük azt. Ijedelmet kelthet, ha azt halljuk fogorvosunk szájából, hogy többlépcsős kezelési tervet készít számunkra. Ne ijedjünk meg, hogy magas hitelekbe kell verjük magunkat, a kezelési terv mindössze a teljesen optimális állapotot célozza meg, mely kezelések fontosságát, fontossági sorrendjét tisztázzuk fogorvosunkkal. Számos egészségpénztár is partner a fogászati kezelésekben, mely szintén kedvező lehetőség a fogászati kiadásaink csökkentésére.

Mérsékelt fokú izgalom teljesen természetes, ha fogorvoshoz megyünk, akkor van baj, ha pánikszerű fóbiává hagyjuk elhatalmasodni. Megfelelő fogorvos választásával is enyhíthető félelmünk. Ha olyan szakember mellett tesszük le voksunkat akiben megbízunk, akinek a személyisége számunkra optimális, megnyugtató, bátran beszélhetünk vele félelmeinkről és kérhetjük segítségét a kiszolgáltatottnak ható helyzetünk megoldásában. Fogorvostól való félelem, félelemoldás
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 16587 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x