Halálos késelés 40 évvel ezelőtt Altamontban
Címlap / Sztárock / Halálos késelés 40 évvel ezelőtt Altamontban

Halálos késelés 40 évvel ezelőtt Altamontban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-21

A 60-as évek "béke és szeretet" korszakának végét jelentette az a késszúrás, amely a Rolling Stones 1969. december 6-i altamonti koncertjén történt.  

A „Nyugat Woodstock-jának” nevezett ingyenes koncert közel 300 ezer nézőt vonzott. Nagyszerű mezőny gyűlt itt össze, többek között a Grateful Dead, a Santana, a Jefferson Airplane, Flying Burrito Brothers és fő attrakciónak a Rolling Stones. A Stones fellépése közben a rendfenntartásra szerződtetett Pokol Angyalai motoros banda egyik tagja halálra késelt egy 18 éves fekete fiatalembert.

A gyilkost, Alan Passarót a bíróság felmentette arra hivatkozva, hogy önvédelemből cselekedett, mert Meredith Hunternál pisztolyt látott. A védelem szerint az áldozat magát Mick Jaggert akarta megölni. Ugyanakkor éveken át tartotta magát az a változat, hogy Huntert nem Passaro, hanem egy másik Angyal szúrta le. 2003-ban új vizsgálatot rendelt el a kaliforniai Alameda megye seriffje és ebben megállapították, hogy az 1985-ben meghalt Passaro volt az egyedüli tettes. Csaknem 36 év után végül lezárták altamonti koncert tragédiájának ügyét.


A Hunter-gyilkosságot megörökítették a Gimme Shelter című dokumentumfilmben, amelyet minden idők egyik legjobb koncertfilmjének neveztek. A filmet David Maysles rendezte, operatőre pedig öccse Albert volt, aki 1964-ben filmre vette a Beatles első amerikai turnéját, és rá bízta a kamerát David A. Pennebaker is az 1967-es monterey-i popfesztiválon. A bíróság számára éppen a film kockái jelentették a perdöntő bizonyítékot. Az eset adta az ötletet Déry Tibornak a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című kisregényéhez, amelyből a ma már világhírű rock-musical lett, és felidézi Hunter S. Thompson is a Hell’s Angels-ről szóló könyvében.

Meredith Hunter családja – négy évvel ezelőtt - elkeseredetten fogadta a bíróság ítéletét. Nővére, Dixie Ward szerint nem történt más, minthogy újra felszakították a régi, fájó sebeket, de még mindig bíznak abban, hogy egyszer valakit elítélnek a gyilkosságért.

Ami a Gimme Sheltert illeti, már a negyedik olyan Rolling Stones-film volt két éven belül, amelyet valamilyen átok, vagy halál lengett be. 1968-ban szinte pillanatok alatt eltűnt a mozikból One Plus One (Sympathy For The Devil), amelyet Jean-Luc Godard rendezett. Még ugyanabban az évben forgatták a Rolling Stones Rock and Roll Circust, amelyet közel 30 évvel később mutattak csak be. Ugyancsak film készült az 1969-es Hyde Park-i koncertről, amelyet Brian Jones emlékére tartottak. A Gimme Shelter pedig akaratlanul is megerősítette a Stones-ra erőltetett „rosszfiúk” imázst, amelytől hosszú időn nem tudtak szabadulni.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 10944 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x