Hogyan szerepeltek a rockerek a Grammyn?
Címlap / Sztárock / Hogyan szerepeltek a rockerek a Grammyn?

Hogyan szerepeltek a rockerek a Grammyn?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Összességében kitettek magukért! Az éltesebb generáció tagjai közül díjat nyert Neil Young, Jeff Beck (többet is), az Iron Maiden, a fiataloknál a Muse, a Train, a Black Keys és az Arcade Fire. 

Kezdjük akkor velük, ezzel a nem mindennapi zenei karriert befutott kanadai alternatív rockbandával, ugyanis az Arcade Fire: The Suburbs című korongja lett az Év albuma! Az óriási presztízst jelentő trófeát olyanok elől kaparintotta meg a zenekar, mint Eminem, a Lady Antebellum, Lady Gaga és Katy Perry lemeze.

Maradjunk az albumoknál, pontosabban a legjobb rockalbum kategóriánál, amelyet az európai rockrajongók nagy örömére az angol Muse nyert a The Resistance című nagylemezével. Bellamy triója sem volt könnyű helyzetben, hiszen Jeff Beck, a Pearl Jam, a Tom Petty and The Heartbreakers és Neil Young azért jóval tekintélyesebb nevek a szakmában, és mégis!

Végre Neil Young, a kanadai rockóriás (a tavalyi életműdíja után) az Angry World című szerzeményével megszerezte élete első arany gramofonját  - 65 évesen - a legjobb rock dal kategóriában. Ugyanúgy, mint Young az Iron Maiden is először érezhette a győzelem ízét (bár már volt korábban két jelölésük) az El Dorado című dalának győzelme után, amely a The Final Frontier című albumukon szerepel.


Jeff Beck, a zseniális rockgitáros, aki ki tudja hányadik virágzását éli, ugyan közel féltucatnyi kategóriában gyűjtötte be a jelöléseket, de azért csak megnyerte a Hammerhead című kompozícióval a Best Rock hangszeres előadás kategóriát (a Grammy-beharangozónkban „megjósoltam”, ez volt ugyanis a Rockháló zenei illusztrációja). Jeff gitárjátékát ítélték a legjobbnak a Best Pop instrumentális kategóriában is a Nessun Dorma című feldolgozásért és ne feledkezzünk el arról sem, hogy Herbie Hancock társaságában ő is benne volt a Grammy-díjat nyert Imagine című felvételben.


Ugyan nem rocker (az John Lennon volt a Beatles-ben), de itt említeném meg Paul McCartney győzelmét a legjobb szóló rock énekes előadás kategóriában, amit a Helter Skelterért kapott. A trófea még fényesebben csillog, ha megnézzük, hogy Paul kiket utasított maga mögé: Eric Clapton, John Mayer, Neil Young és Robert Plant. Ő aztán csalódott lehet, semmit sem nyert, a Zep-rajongók egy részének kárörvendő mosolyától kísérve.

Bár nálunk nem annyira ismertek, de a tengerentúlon egyre növekvő népszerűségnek örvend a The Black Keys sajátos blues-rock jellegű muzsikát játszó duója, amely a Brothers című albumával két díjat is nyert. A nagylemezen lévő Tighten Up című dal, mint a legjobb rock előadás vokállal, valamint az alternatív albumok versenyében. Érdekes, hogy itt megtudták előzni az Arcade Fire: The Suburbs CD-jét!


A Train rockbanda is befutott a Hey, Soul Sister (Live) változatával a legjobb pop előadás zenekari kategóriában, megelőzve a Maroon 5, Sade és a Paramore dalát.

Végül, a közelmúltban alakult supergroup, a Them Crooked Vultures is diadalmaskodott a Best Hard Rock Performance versenyében. Továbbra is szűken mérik a blues kategóriákat, mindössze kettő van a 109 között!!! A tradicionális blues albumok között Pinetop Perkins & Willie „Big Eyes” Smith: Joined At The Hip című munkáját találták a legjobbnak, míg a kortárs blues nagylemezeknél az elnyűhetetlen Buddy Guy: Living Proof-ját, amelyhez kétség sem fér, hogy az év kimagasló zenei anyaga!


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2235 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x