Elfelejtett zenekarok (5. rész) - Baker Gurvitz Army
Címlap / Sztárock / Elfelejtett zenekarok (5. rész) - Baker Gurvitz Army

Elfelejtett zenekarok (5. rész) - Baker Gurvitz Army

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A 70-es évek közepén igazi supergroupnak számított ez a rock Hadsereg, hiszen az élén olyan tábornok állt, mint Ginger Baker, akit azt hiszem a Cream óta mindenki ismer. 

Nála jóval kevesebben ismerhetik azonban a Gurvitz nevet, ami igazából egy testvérpárt jelent: Adrian Gurvitz a szédületes tehetségű szólógitáros és Paul Gurvitz basszusgitáros lettek Baker társai 1974-ben.


Az előzményekről most csak annyit, hogy Ginger Baker a Cream és a tiszavirág-életű Blind Faith után Afrikában próbált „vigasztalást találni” a 70-es évek elején. Ghánában majd Nigériában muzsikált helyi zenészekkel, akik közül a legnagyobb név kétségtelenül Fela Kuti volt, akit még Londonból ismert. A Ginger Baker’s Airforce az 1970-ben kiadott két lemeze után feloszlott, akkor azt mondták, hogy túl költséges volt olyan kaliberű muzsikusokat, mint Graham Bond, Phil Seaman, Denny Laine, Steve Winwood együtt tartani. A nehéz természetű ír dobos Stratavarious címmel szólóalbumot is kiadott, majd ezt követően Lagosban egy stúdiót is összehozott 1973-ban a sikeresebb jövő reményében.


1974-ben aztán a londoni Speakeasy klubban a Gurvitz fivérek azt ajánlották Bakernek alakítsanak egy új bandát. Ők akkor már komoly hírnevet szereztek a Gun nevű zenekarukkal, amelynek top 10-es slágere is volt (Race With The Devil) 1968-ban. A Baker Gurvitz Army behívta a seregbe Steve „Mr Snips” Parsons-t énekesnek (ex-Shark), Peter Lemer-t (ex-Seventh Wave) pedig billentyűsnek. Hamarosan Bill Fehilly mendzser (Nazareth, Alex Harvey) irányításával elkezdtek próbálni.


Nem kellett sokáig várni a bemutatkozásukat jelentő, nevüket viselő korongra sem, amelyet érdekes módon a Who londoni stúdiójában vettek fel és még abban az évben megjelent. Nyolc kompozíciót helyeztek el az LP-n és mindjárt az első Help Me című dalból megtudhattuk, hogy mire is számíthatunk. Akkor nagyon modernnek ható muzsika volt ez, a második (Love is) és harmadik szerzeményt (Memory Lane) is meghallgatva. Ezen dobolt egy jóízűt a mester is. Az I Wanna Live Again azonban méltatlan volt hozzájuk, túlságosan nyálasra sikeredett. Szerencsére az ezt követő közel nyolc perces Mad Jack már nagyon rendben van. A 4 Phil című blueszal pedig Ginger nemrég elhunyt közeli barátjának, Phil Seamennek állítottak emléket. Ebben is megcsodálhatjuk Adrian Gurvitz gitárjátékát és persze Ginger dobjai is remekül szólnak. A kritika jól fogadta az albumot, de a listákon előkelő helyezést nem értek el vele.


1975-ben megjelent tőlük az Elysian Encounter album, majd egy koncertlemez is Live in Derby 75 címmel. Még egy zenei anyagot adtak ki a muzsikájukkal a következő évben Hearts on Fire címmel. Ezen, néhány dalban Madeline Bell énekesnőt is hallhatjuk. Az elmúlt 10 évben aztán több kiadvány is a boltokba került újrakeverve és válogatva a legjobb produkcióikból.


Különösen a koncertjeiken játszottak egészen kiválóan, egy Gingert közelről érintő újabb haláleset azonban megpecsételte a zenekar sorsát. 1976 júliusában Bill Fehilly menedzserük egy repülőgép-balesetben életét vesztette. A zenekar az utolsó koncertjét 1976. augusztus 28-án adta Németországban a Rottweil Am Neckar stadionban.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4403 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x