Gitárosok, akik kimaradtak a "szaknévsorból"!
hirdetés
Címlap / Sztárock / Gitárosok, akik kimaradtak a "szaknévsorból"!

Gitárosok, akik kimaradtak a "szaknévsorból"!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-19

Nehezen emésztem meg, annyira felháborított, amit a Rolling Stone magazin minden idők 100 legjobb gitárosának listáján láttam. Az amerikai szerkesztőség vezetőin kívül még 58 világhírű zenészt is felkértek, hogy nevezzék meg a jelöltjeiket, de ez sem segített.  

 

Rendezvénynaptár
Csak néhány név közülük: Ritchie Blackmore, Steve Cropper, Dave Davies, Rick Derringer, Melissa Etheridge, Warren Haynes, Lenny Kravitz, Brian May, Roger McGuinn, Robbie Robertson, Tom Morello, Dave Mustaine, Kenny Wayne Shepherd, Mick Taylor, Eddie Van Halen és Susan Tedeschi.

A 100-as lista élére pillantva tulajdonképpen minden rendben van, mert 1966. ősze óta, ugyan ki előzhetné meg Jimi Hendrixet? Természetesen senki, mint ahogy a magazin nyolc évvel ezelőtti hasonló listáját is ő vezette.


A top 10-et látva, igazából örülhetnénk is, mert ugyan az amerikaiak hagyományosan az európaiak elé helyezik saját művészeiket, - nem kis elfogultsággal - de most az eredmény „döntetlen” a két földrész között. Sokan, nagyon szeretjük Keith Richards gitárjátékát – a könyvét elolvasva pedig a szókimondó egyéniségét is (itt nem a Jaggerre tett ominózus megjegyzésére gondoltam) – de azért, mondjuk Stevie Ray Vaughant jóval mögé, a 12. helyre tenni, szakmailag több mint hiba.

01. Jimi Hendrix
02. Eric Clapton
03. Jimmy Page
04. Keith Richards
05. Jeff Beck
06. B.B. King
07. Chuck Berry
08. Eddie Van Halen
09. Duane Allman
10. Pete Townshend

De nem is azzal foglalkoznék a továbbiakban, hogy kik vannak ezen a 100-as listán és miért éppen azon a helyen, ahol, hanem inkább azokkal a zseniális gitárosokkal, akik oly sok örömet szereztek a műfaj rajongóinak és megérdemelték volna, hogy a top 100-ban legyenek.


Udvariasságból kezdjük az amerikaiakkal! Vannak köztük olyan nevek, akik sajnos már csak az égieknek muzsikálhatnak és különösen fájó, hogy nem gondoltak rájuk:

Roy Buchanan és Jeff Healey!!!

A méltatásuktól most eltekintenék, mert ezt már oly sokszor megtettem az elmúlt évtizedekben és megtalálható a Rockháló adatbázisában.

Aztán itt vannak közöttünk hála az égnek, azok az amerikai gitárnyűvők, akik naponta ejtik ámulatba a világot koncertjeikkel és lemezeikkel, de szégyenszemre, mégis kimaradtak (ez nem sorrend, csak ahogy a nevek eszembe jutottak).


Walter Trout
Joe Bonamassa
Kenny Wayne Shepherd
Warren Haynes
Steve Morse
Joe Satriani
John Petrucci
Jonny Lang
Al Di Meola
Steve Vai
Kirk Hammett
Mark Tremonti és még sorolhatnám…

Az igazi szívfájdalom azonban európaiként ért, amikor olyan káprázatos tehetséggel megáldott gitárosokat nem találtam a listán, mint:


Gary Moore
Alvin Lee
Clem Clempson
Jan Akkerman
Robin Trower
Steve Hackett
Paul Kossoff
Mick Box
Kim Simmonds
Steve Howe
Adrian Smith
Joe Gooch és természetesen további nevek is jöhetnének…

Éppen az utóbbi kapcsán jutott eszembe, hogy 40 év alattiak szinte nincsenek is a Rolling Stone listáján! Joe Gooch a napokban a Ten Years After élén ismét bebizonyította, hogy méltó Lee örökségére.

Amúgy, tucat számra játszanak rajta kívül is a világ színpadain a 20-as és a 30-as korosztályból bámulatos gitárosok, sokszor öregeket megszégyenítő tehetséggel. Egy kivétel azért van, Derek Trucks, aki 32 évesen ott van a lista 16. helyén, teljesen megérdemelten!


11. George Harrison
12. Stevie Ray Vaughan
13. Albert King
14. David Gilmour
15. Freddy King
16. Derek Trucks
17. Neil Young
18. Les Paul
19. James Burton
20. Carlos Santana
21. Chet Atkins
22. Frank Zappa
23. Buddy Guy
24. Angus Young
25. Toni Iommi
26. Brian May
27. Bo Diddley
28. Johnny Ramone
29. Scotty Moore
30. Elmore James

A 100-as lista további része megtalálható a Rolling Stone honlapján. 
 
[ 4604 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x