Asszonysorsfordító
Címlap / Te+Én+Szex / Asszonysorsfordító

Asszonysorsfordító

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Az Asszonysorsfordító egy tréning neve, de jóval több annál. Út a harmonikusabb családi élet felé. Domjánné Harsányi Katalin pedagógus, hat gyermek édesanyja. Dr. Kígyós Éva pszichológus, egy gyermek édesanyja. Régi munkakapcsolat fűzi össze őket. Számos személyiségfejlesztő, konfliktuskezelő kurzust vezettek együtt - melyek résztvevői döntő többségben nők voltak...  

Az Asszonysorsfordító egy tréning neve, de jóval több annál. Út a harmonikusabb családi élet felé. Domjánné Harsányi Katalin pedagógus, hat gyermek édesanyja. Dr. Kígyós Éva pszichológus, egy gyermek édesanyja. Régi munkakapcsolat fűzi össze őket. Számos személyiségfejlesztő, konfliktuskezelő kurzust vezettek együtt - melyek résztvevői döntő többségben nők voltak.

Így személyes tapasztalataikon túl is rengeteg női problémát ismerhettek meg. Ennek nyomán határozták el néhány esztendeje: “Asszonysorsfordító” önismereti és életvezetési tanfolyamokat indítanak. Csoportfoglalkozásaik a mindennapokban való örömtelibb és hatékonyabb helytálláshoz, és a tudatosabb döntésekhez adnak segítséget.

Döntened kell, hogyan akarsz élni!
Nem is az a legfontosabb, mit nyújt egy átlagos női élet, hanem az, hogy hogyan viszonyulunk hozzá - állítja a pszichológus. - Márpedig nemegyszer nyomasztóan nehéz teherként cipeljük női szerepeinket, rosszkedvűen végezzük feladatainkat. A tanfolyam egyik alapgondolatát éppen ezért így fogalmaztuk meg: “Döntened kell, hogyan akarsz élni! Ezt választod, vagy magad teremted saját világodat?”

Női szerepeinkkel kapcsolatos hozzáállásunkat, szokásos reakcióinkat megvizsgálva könnyen ráébredhetünk: a dolgok egy kis odafigyeléssel valóban jobbá tehetők. Csakhogy ehhez először is nekünk magunknak kell változnunk. A pozitív átalakuláshoz hasznos tanácsokra lelhetünk az Asszonysorsfordító című könyvecske fejezeteiben is.

Borzasztó! Rémes! Szörnyű!
Borzasztó, már megint sorba kell állnom a boltban… Rémes, már megint mindent nekem kell csinálnom otthon… Na tessék, már megint rám maradt a gyerek is… A főnököm egy szörnyeteg és annyi a zűr odabenn… Nekem aztán nincs időm magamra… Sokszor hallott, jól ismert mondatok.

Miközben ezeket hajtogatjuk, esetleg észre sem vesszük: úgy éljük az életünket, hogy mindenre panaszkodunk, örökös ingerültségben és elégedetlenségben telnek napjaink - és ezt környezetünk is megsínyli. Lássunk néhány példát a másfajta hozzáállás kialakításának lehetőségére. Nehezünkre esik helytállnunk munkahelyünkön? Ez még nem ok arra, hogy családunkat minden áldott este elkeserítsük ennek részletes taglalásával.

Azon is tűnődjünk el: jobban éreznénk-e magunkat egész nap otthon, a négy fal között? Az sem lehet véletlen, hogy a munkájukat szerető, hivatással rendelkező nőktől ritkán hallunk efféle panaszokat.

Elégedetlenek vagyunk a külsőnkkel? Vajon mit teszünk azért, hogy vonzóbbak legyünk? Barátságosan viszonyulunk-e saját testünkhöz? Bizony, ez nem kizárólag pénzkérdés. Terhünkre van a háztartási munka? Gondoljuk végig: mindent megtettünk azért, hogy családtagjaink szívesen segítsenek nekünk az otthoni teendők elvégzésében? Lehet, hogy a férjünk szívesen porszívózna, de amikor megteszi, folyton felcsattanunk: azt a sarkot kihagytad! Vagy: meddig vacakolsz még?! Amikor valakire rábízunk egy munkát, akkor az az övé - ne kritizáljuk megállás nélkül. Erre nem vagyunk képesek? Akkor végezzük el magunk a feladatot - viszont ne siránkozzunk.

Hétköznapi csapdák
Tipikus csapdahelyzet: a férj hazajön, és leül a televízió elé - holott Én, a feleség már alig vártam, hogy hazaérkezzen a munkából és megoszthassam vele a problémáimat. Viselkedését érzéketlenségnek vélem, zsémbelődni kezdek, amiért nem figyel rám - és ezzel fuccs a családi békének. Ha azonban már tudom, hogy a férfiak feszült lelkiállapotban leginkább magukba mélyedve hallgatnak és csendre vágynak: elkerülhetem a csapdát.

Amennyiben bölcsen kivárom azt a tizenöt-húsz percet, amíg társam gondolatban “lecsengeti” az őt ért napi stresszhatásokat: akár higgadt, sőt meghitt megbeszélésre is sort keríthetek, könnyítve saját lelkemen (a nők ugyanis, ellentétben a férfiakkal, általában szívesen “beszélik ki” magukból mindazt, ami a lelküket nyomja). Hasonlóképpen megszívlelendő tudnivalókat tartalmaznak az említett könyv Én, a nő; Én és a szex; Én, az anya; Én, aki dolgozom, valamint Én, a házitündér című fejezetei is.

Nő és férfi
Hagyományos férfi-női szerepeink ősi eredete nyilvánvaló- folytatja Dr. Kígyós Éva. - A barlanglakó férfiember is vadászott, kockáztatott, erőt fejtett ki, versengett. A nő feladata volt a barlangnak és környékének rendben tartása, a bogyógyűjtés, az utódok és öregek gondozása, a tűz őrzése. Alapvetően ma is erről szól a genetikánk, csakhogy ezt mi, mai nők, kissé nehezebben tudjuk elfogadni, mint elődeink. Biológiailag is mások vagyunk, mint a férfiak, és ez nem csupán nemi különbséget jelent.

A nők két agyfélteke közötti idegi összeköttetése erőteljes, emiatt a jobb agyfélteke tevékenységéhez kapcsolható érzelmek gyakorta átszínezik a bal agyféltekés, logikus, racionálisabb működést. A férfi, akárcsak valaha: ma is teljesítményorientált. Ezt a nők általában nehezen hiszik el, mondván: persze, de a ruhájukat nem képesek rendesen elrakni.

Csakhogy a férfiak szemében nem ez számít teljesítménynek. Egy futballcsapat eredményeivel való azonosulás annál inkább. Az sem véletlen, hogy a férfiak a nőknél sokkal szívesebben öltenek egyenruhát vagy papi ornátust, mert az egyszersmind elért rangjukat is kifejezi. A nők ezzel szemben kapcsolatorientáltak.
Mindezzel semmi gond nincs - csak éppen nem kifelé kell küzdenünk, hanem önmagunkban érdemes rendet teremtenünk.

Jellegzetes játszmáink
Az Eric Berne által leírt játszmatípusok megismerése is sikeresebbé teheti konfliktusaink kezelését. Hétköznapinak számít például a szexuális játszma. Ilyenkor a nők sértettség okán vagy céljaik elérése érdekében megvonják, illetve “adagolják” a testi együttlétet.

A férfiak, ha szexuális problémájuk van, ám azzal nem akarnak szembenézni: gyakorta igyekeznek mondvacsinált okkal veszekedést provokálni, elkerülendő a kényes helyzetet. Az úgynevezett “semmi”-játszma is sokak számára tűnhet ismerősnek. Ennek során az egyik fél megkérdi látványosan duzzogó társát: mi a baj? Mire az mogorván feleli: semmi. Egy hölgy így számolt be egy hasonló eset megoldásáról: Amikor hazaérkeztem a tanfolyamról, a férjem éppen olvasott. Szinte ki se szólt az újság mögül.

Mi a baj? - kérdeztem tőle. Semmi, morogta. Jaj, de jó, hogy minden rendben van itthon! - kiáltottam, és faképnél hagytam. Rögtön letette az újságot és utánam jött, hogy beszélgessünk. Egy másik hölgy folyton azt kérdezgette a férjétől, szereti-e még őt. A férjet ez nagyon idegesítette, noha kapcsolatuk egyébként jól működött. A megoldatlan helyzet sok feszültséget okozott közöttük.

A hölgy végül így szakította meg a közös játszmát: Reggel, amikor a tanfolyam második napjára indultam, elhatároztam, hogy ezúttal nem kérdezem meg a férjemtől: szeret-e. Ehelyett beleültem az ölébe, átöleltem, megcsókolgattam, ő is engem, és így teljesen megnyugodtam, mert éreztem, hogy szeret.Az Asszonysorsfordító című könyvvel és tanfolyammal kapcsolatosan a budai Hattyúházban, illetve hétköznapokon 9-15 óráig a 394-4812-es telefonszámon lehet érdeklődni. Ha meg szeretnéd nyerni a részvétel lehetőségét, játssz a harmóniakártyával!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 3444 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x