Kezeket a paplan fölé? Tartsd szemmel a pasid ujjait!
Címlap / Te+Én+Szex / Kezeket a paplan fölé? Tartsd szemmel a pasid ujjait!

Kezeket a paplan fölé? Tartsd szemmel a pasid ujjait!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Összekulcsolhatjuk, mutogathatjuk, zsebre tehetjük. A kéz non-verbális jelzéseink fontos terepe, amire jó lesz figyelni egy bimbózó kapcsolat kezdetén is! Ki tudja, mi minden derül ki szívünk választottjáról… 

Gesztuscsoportok
Mások testbeszédének értelmezésekor azt a hibát követjük el, hogy egy gesztust magában, a többi jeltől külön próbáljuk értelmezni, vagy pedig nem vesszük figyelembe a körülményeket. Példának okáért a fejvakarás rengeteg dolgot jelenthet: kételkedést, bizonytalanságot, feledékenységet, hazugságot, korpát, tetűt. Ahhoz, hogy eldönthessük, vajon melyik, észre kell vennünk a kísérő mozdulatokat, és eszerint értelmezni.

Mint a világon minden nyelvben, a testbeszédben is megvannak a szavaknak, mondatoknak megfelelő egységek. Minden egyes gesztusnak rengeteg értelme lehet, ahogy az egyes szavaknak; világos, hogy a szó értelmét a kontextus, a mondat adja meg.

A profi hazudozónak befellegzett azokkal szemben, akik tudják "olvasni" ezeket az egész szekvenciákat. Ha valaki meg is tanul úgy hazudni, hogy a legárulkodóbb gesztust nem teszi meg, egész mozdulatsort képtelenség megtanulni.

Show műsor extrákkal
A kutatások azt az eredményt hozták, hogy a nonverbális beszédnek körülbelül ötször akkora hatása van másokra, mint a szavaknak, és ha bármilyen ellentmondást érzünk, automatikusan és ösztönösen a testbeszédre kezdünk figyelni. Például az a miniszter, akinek vagyonnyilatkozatát érintő kérdésekre kell válaszolnia, minden bizonnyal legszívesebben, első reakcióként, összefonná a kezét a mellén, ami tipikus védekezés gesztus. (Ellenben ha kezét ugyanígy összefonná, de a tenyere följebb kerülne, egészen a hóna alá, ebben az esetben ez mindössze annyit jelentene, hogy hideg a sajtótájékoztató terme.) De ha ezt megtenné, azt árulná el, hogy fenyegetettnek érzi magát, vagyis: kellemetlenül érinti a beszélgetés tárgya.

Ha valaki fölfigyelt arra, hogy az előző bekezdésben valami nem stimmel, úgy csak gratulálni lehet neki a kiváló megfigyelőképességéért. Mert minél magasabb státusban van valaki, minél magasabb funkciót tölt be, annál kevesebb gesztikulációt használ. Amikor végeztek egy kutatást arról, hogy a nyelv és a státus milyen kapcsolatban van, azt találták, hogy azok, akik a "topon" vannak, amilyen magas a státusuk, olyan arányban képesek jobban kommunikálni. Céltudatosan és hatásosan használják a szókészletüket, hogy valaminek az értelmét világosabban kommunikálják, míg azok, akik lejjebb állnak, sokkal többet bíznak a gesztusokra, mint a szavakra.

Összekulcsolt kezek - köznapi imák
Első pillantásra ez a gesztus talán magabiztosságnak tűnik fel, mert néhány ember, akik gyakran használják ezt, mosolyognak hozzá, és vidáman beszélgetnek. Ha a nő, akinek udvarolnak, így fogadja a férfit, vagy a reklámügynök, akinek a tárgyalópartnere ezt a pozíciót veszi fel, azt jelenti, hogy nincs esély. Ez a gesztus többnyire frusztrációt és ellenérzést jelöl. Ugyanakkor pedig azt, hogy a személy megpróbálja fegyelmezni magát, mert nem akarja szó szerint kifejezni, hogy az ügy mennyire kellemetlenül érinti. Fontos megfigyelni, hogy az összekulcsolt kezet milyen magasságban tartják, ez jelzi az erőt és elszántságot, amellyel a személy "ellenáll" nekünk.

Ha az arca előtt kulcsolja össze, akkor teljesen elutasító, ha az ölében, akkor nem tetszik neki ugyan, amit hall, de megadóan elfogadja - ha nem is az érvelést, vagy a véleményünket, de mondjuk tolerálja, hogy nekünk más. Ilyenkor meg kell próbálnunk megváltoztatni, kioldani a másik ember ilyen gesztusát, mert gyakorlatilag mintegy falat emel közénk. Ha sikerült megváltoztatni a másik gesztusait úgy, hogy a tenyere látható legyen, és a kezét ne tegye a teste elé, akkor sikerült feloldanunk, és újra lehet kezdeni a beszélgetést, vagy tárgyalást. Az első trükk, hogy magunk, a saját kéz- és testtartásunkkal kommunikálunk nyitottságot, becsületességet és jóindulatot. Mosoly, a másiknak látható tenyér, nyitott testbeszéd, vagyis sem a kezek, sem a lábak nem kulcsolódnak "zárnak" össze.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 7857 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x