HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-18
Címlap / Te+Én+Szex / Erotika-politika kiskorúaknak - avagy kiéghet-e egy kamasz?

Erotika-politika kiskorúaknak - avagy kiéghet-e egy kamasz?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-18

Ma már mindenki túl korán kezdi. Mondják az "öreg" harmincasok, negyvenesek, akik részint maguk és édesapák, édesanyák. A gyerekeink már a tizenéves koruk elején olyan merészen vetik magukat az erotikus élmények kavalkádjába, hogy szinte vissza se lehet őket fogni. Vagy mégis? Lehet, hogy inkább túl félénkek a kamaszok? Mi az igazság.  

 

Rendezvénynaptár

Egy 2002-ben, szakemberek által hazai középiskolások körében végzett felmérés alapján a következő megállapítások tehetők:

  • Az elmúlt tíz évben 27 százalékról 40 százalékra növekedett az aktív szexuális életet élő 17 éves lányok száma.
  • A megkérdezett 17 évesek 70 százaléka három hónapnál rövidebb ismeretség után létesített szexuális kapcsolatot, 10 százalékuk pedig csak alkalmi ismeretségek – azaz egyszeri kapcsolatok – során.
  • A megkérdezett fiatalok tisztában vannak az óvszeres, illetve tablettás fogamzásgátló módszerekkel, de csak 65 százalékuk él valamelyik lehetőséggel, harmaduk pedig nem alkalmaz semmilyen módszert, ezzel kitéve magát -és későbbi partnereit - a nem kívánt terhességen túl egy sor nemi betegségnek is.
  • A váltogatott kapcsolatok és az óvszer alacsony népszerűsége miatt a fiatalok között rendkívül megnövekedett a nemi úton terjedő betegségek gyakorisága, melyek hosszú távon akár rákos megbetegedéshez vagy meddőséghez vezethetnek.
  • Jellemző, hogy a fiatalok jobban tartanak a tabletták, mint az abortusz lehetséges következményeitől. Ennek megfelelően az elmúlt három évben nem csökkent a 18 év alattiak abortuszszáma – ez mintegy 6500 művi vetélést jelent évente.

Fiatal vagyok, és reményvesztett

Az aggasztó számok hátterében a társadalmi szabályok és szokások gyökeres változása áll. A fogyasztói alapú társadalom megjelenése adta meg a kezdő lökést, de a valódi krízisek táptalaja az internetes erotikus tartalmak megjelenése volt.  Ma gyakorlatilag néhány kattintással eljuthatunk olyan szexualitással összefüggő tartalmakig az Interneten, amelyek ugyan nagykorúak számára készültek, de egyetlen kattintással bárki hozzájuk férhet. Hiszen az oldalak többsége csak annyit kérdez, hogy az illető elmúlt-e 18 éves. Ha az igen gombra kattint a felhasználó - márpedig, ha érdekli, akkor arra fog, mindegy mennyi idős - akkor azonnal kiköthet akár a legdurvább szado-mazo, vagy állat és ember bántalmazó kemény szex oldalakon.

Ami közelebbről a szexualitást illeti, a modernizálódás és individualizálódás fokozatosan felbontotta a szex-szerelem-házasság 19. századra álalánossá vált szentháromságát. E folyamat során először a házasság szakad le a szexualitásról és szerelemről, de a házasságon kívüli szexuális kapcsolatokat az érzelmi motíváltság (az intimitás) legitimálta a társadalom szemében. A 20. század második felében azután a szexualitás és a szerelem is leválik egymásról: a szexuális kapcsolat a szexuális vágy személyhez nem kötődő kielégítésének terepévé válik. - mondja Tóth László szexológus - kutató. - A folyamat még inkább elidegeníti a személyt a valóságtól a 21. század elejére, az Internetes pornográfiának köszönhetően.

A pedagógusokat - két középiskolai osztályfőnököt - kérdezve azonban elég egzakt szakadékot figyelhetünk meg a 12-18 éves életkorú fiatalok körében.

Egyik rétegük: kifejezetten félénk, visszahúzódó, esetleg testsúly-problémákkal is küzd. Ők halmozottan önbizalom hiányosak, a közösség perifériájára szorultak. Nem feltétlenül ők a "stréberek", bár lehetnek. Ők gyakorlatilag nem építenek párkapcsolatot, visszahúzódnak. Sokan azt gondolhatják, hogy az öltözködésük sem felel meg a napra kész divatnak, de a tanárok szerint még ez sem állja meg feltétlen a helyét. Az önbizalmuk annyira gyenge, hogy gyakran még barátaik sincsenek, vagy ha egy osztályon belül két ilyen gyerek-tini is akad, akkor ők egymással barátkoznak. Természetesen az Internet az ő szexuális életüket is "elintézi" hiszen ők azok akik magányosan álmodoznak a gép előtt, vagy erotikus oldalakon és  csevegő fórumokon aktívak.

- Másik rétegük: a menő fejek és barátaik körük. Ők azok, akik bátran, néha túlzottan is hamar kezdik a párkapcsolataikat, kíváncsiságuk a szexualitás komoly formáinak kipróbálására is ráveszi őket. Az ebbe a korosztályba tartozó lányokat gyakran használják ki jó-és kevésbé jóhiszemű "fiatalemberek" (néha apjuk korúak) hiszen nagyon olcsón, néhány koktélért, egy haza útért, vagy éppen egy-két menőbb cuccért azonnal ágyba lehet bújni velük. A tiszta szerelmek megélése néha elmarad, vagy nem megelőzi, hanem követi a szexuális aktust, ami érzelmi szempontból komoly problémákat okozhat. Döbbenetesnek tartják a tanárok, hogy vannak olyan gyerekek, akik már az általános iskola utolsó két évében (12 éves koruktól!) aktívnak mondható nemi életet élnek, barátjuk van. Főleg a nemileg érettebb lányokra igaz ez az állítás, hiszen a fiúk ebben az életkorban még nem érdeklődnek olyan intenzíven a másik nem iránt.

Természetesen vannak olyan fiatalok is, akik harmóniát képesek teremteni párkapcsolati életükben. Tévedés volna azt hinni, hogy csupán a neveltetés és a szülői ház az oka a felfokozott nemi életnek. Inkább a gyerek érzelmi világát megérteni képes, a gyerek változásait elfogadó, nem túlságosan krolátozó szülők gyermekei azok, akik harmonikusabb kapcsolatokat alakítanak ki egymással. Sok a vallásos neveltetésű gyermek is azok között, akik később kezdik a szexualitást.

A tanárok szerint az ezoterikus tanok terjedése, a különféle "varázslatok" is jelenthet egy fajta visszahúzó erőt, hiszen a kamasz a lelkével kezd foglalatoskodni, és erősíti, stabilizálja önbizalmát.

Kiégés- van ilyen?
Mit nevezünk kiégésnek? Dr. Kunsay Gyula, a HarmoNet pszichológusa szerint  általában akkor beszélünk kiégésről, ha valaki valamely életterületen -szexben, munkában, érzelmeiben - az nem lát reményt. A szexuális kiégés különösen a fiatalokat és a sok szexuális kapcsolatot kirpóbált nőket és férfiakat érinti. Kiégni nem csak szexben lehet, hanem munkában is. Az illető azon a területen, ahol kiégett, nem kap pozitív visszajelzéseket, üresnek érzi magát, úgy érzi, értelmét veszti az élete. Deprimált, fáradt, fásult állapotba kerül. A szexuális kiégés során érzelmi igény már nincs, nincs nem tud ráhangolódni a másikra, a szex érzelmi vetülete elvész. Ettől az egész élvezhetetlenné válik.

A pszichológus szerint a kmaszok korai szexuális élete hátterében a környezetnek történő megfelelés  vágya húzódik. Amiatt kezdik túl korán a nemi életet, mert felnőtté akarnak válni, és ez felnőttes dolog. Ebben az életkorban még nem belső igényük van rá. Szégyenletesnek tartják saját szexuális tapasztalatlanságukat, kíváncsiak arra, milyen örömöktől "akarja őket megfosztani" az ellenségesnek gondolt felnőtt társadalom. A felnőttséget bizonyítják ezzel, a felnőtt-gyerek érzelmi libikókáját élik meg a kapcsolatokban.

Ha a szülők, vagy akár maguk a kamaszok elbizonytalanodnak, érzelmi életüket illetően, szintén az oly sokat szidott Interenet siethet a segítségükre, hiszen a megfelelő szakemberek anoním, és díjtalan tanácsadással várják őket és szüleiket is a tanácsadói oldalakon - mint például az 1999 óta, a magyar hálón elsőként indult HarmoNet tanácsadói oldalon is.

HarmoNet tipp: Szépségfarmokon tenyésztett szex-tárgyak

Képforrás: piqs.de - Cyrill Romier ; Brooke Novak 
 
[5176]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot
 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x