Markotányosnők a Szabadságharc idején
Címlap / Te+Én+Szex / Markotányosnők a Szabadságharc idején

Markotányosnők a Szabadságharc idején

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Szép színésznők és a Főváros, valamint a megyeszékhelyek bordélyainak bárcás honleányai. Róluk eleddig - holmi (kis)polgári álszemérem miatt - vajmi kevés szó eshetett. A mulatók, a lassan újra éledni látszó városi kávéházi polgárság életének hátterében jelentős szereplők voltak a bordélyok lakói is. Az agglegények gyakran egy-egy szép "szegedi boszorkány" kék szemébe feledkeztek bele, és az is gyakori volt, hogy mindenüket eljátszották kártyán.  

Szép színésznők és a Főváros, valamint a megyeszékhelyek bordélyainak bárcás honleányai. Róluk eleddig – holmi (kis)polgári álszemérem miatt – vajmi kevés szó eshetett. A mulatók, a lassan újra éledni látszó városi kávéházi polgárság életének hátterében jelentős szereplők voltak a bordélyok lakói is. Az agglegények gyakran egy-egy szép „szegedi boszorkány” kék szemébe feledkeztek bele, és az is gyakori volt, hogy mindenüket eljátszották kártyán.

Ezek a szabad lelkű, szabados erkölcsű asszonyok és leányok a mai női szabadság eszmények előfutárai voltak. Mégis pironkodva említjük – ha egyáltalán említjük – őket. Pedig szerepük igen fontos volt a háború hierarciájában. A markotányosnők feladata nem csupán a katonák testi boldogságának szolgálata volt, hiszen ha belegondolunk egy több napos csata hevében ugyan kinek jár a pajzánkodáson az esze. Sokkal több ott a halál, a seb és a fájdalom. Ezek a szabadságukat megélő, őszinte honleányok azért csatlakoztak a felkelőkhöz, a forradalomhoz, hogy asszonyi mivoltukkal segítségére legyenek a katonáknak. Kokárdát, nemzeti színű szalagot húztak a karjukra és alsószoknyáikból tépést csináltak a sebesülteknek, segítettek a tűzvonalból hátra vinni a sebesült katonákat és a tábori felcser jobb kezeként kötözték, és testileg-lelkileg ápolták a hazafiakat.

Teljesen más üzenete volt az ő gondozásuknak, mint egy apácáénak lehetett. A folytonos szeretgetéshez, anyai, szeretői szerepkörhöz szokott, érzelmes asszonyok bizony sokkal szívélyesebben, őszintébben vettek részt az eszméért vívott harcban és a betegek ápolásában, mint amit egy apáca bármikor megtehet. Nem csupán tudásukat, hanem lelküket, anyai gondoskodásukat kínálták. Mindent odaadtak, amijük csak volt. Hatalmas szó ez a Minden. Ha jobban belegondolunk, hát nem szégyenkezhetünk miattuk.

Markotányosnők nem csupán fiatal nők voltak, hanem olyan idősebb bábaasszonyok, vagy a gyógyításhoz értő asszonyok, akiket megérintett a szent eszme. Amikor a Szabadságharc emlékét felidézzük, gondoljunk rájuk is egy pillanatra. Azokra a hősnőkre, akiknek a neve feledésbe merült. Ők még „csak” markotányosnők voltak. A hátsó sorban, tetteikkel, szavaikkal harcoló asszonyok. Nem voltak ők kevésbé jók, mint a híres Dobó Katica, vagy az Egri Nők. Sőt.

A forradalom női alakjai között még a színészeket és színésznőket kell megemlíteni. Ők a kultúra, az akkori megengedett média mellett működő – időnként kommersz és vásári, mégis értékes – szószólói voltak annak, amit máshol nem lehetett kimondani. Akkor még nem volt mozi, televízió. Ami a színpadon zajlott, üzenet volt. Az igazság maga.

Ma, amikor a nemzet színházát a külvárosba, a Vágóhíd és a bűzös Csatornázási Művek tőszomszédságába száműzték, amikor magunkat magyarnak vallani egyenlő lett valami szélsőjobboldali eszmével, amikor egy középkorú embernek a nemzeti színű zászlóról csak az úttörőtábor jut az eszébe, fontos, hogy emlékezzünk rájuk is.

Bucher Katalin
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.



 
 
[ 14703 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x