Miért nem kívánom a kedvest? - A vágy csökkenésének 10...
Címlap / Te+Én+Szex / Miért nem kívánom a kedvest? - A vágy csökkenésének 10 oka!

Miért nem kívánom a kedvest? - A vágy csökkenésének 10 oka!

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

Ha a szerelmi élete a heves tornádóból enyhe szellővé alakult, akkor ezzel nincs egyedül. A szextől való tartós idegenkedés komoly probléma lehet - főként ha mi magunk is így ítéljük meg - de ha csak átmenetileg csökken az érdeklődése, az teljesen normális. Mi az, ami belefér e téren, és mi számít komoly indoknak? 

A Chicagoi Egyetem 1994-es Nemzeti Egészségügyi és Szociális Felmérés szerint a szexuális érdeklődés elveszítése volt az aktív szerelmi életet élő nők első számú panasza minden életkorban. Az okok egyénenként változhatnak. A következőkben segítünk kideríteni, miért nem sikerül feltenni az i-re a pontot.

Stressz
Az íróasztalon tornyosulnak az akták, a legutóbbi befektetése pedig éppen mélyzuhanásban van. A stresszel teli események bizony kiszívják az emberből a szexhez szükséges erőket.

Betegség
Nem érezzük magunkat túl kívánatosnak taknyos orral, és az ezzel exponenciálisan az ágy mellett növekvő zsebkendőkupaccal. A PMS is egy időre a kedvünket szegheti. Súlyosabb betegségek is okozhatják a libidó elveszítését, mint pl. a cukorbetegség, rák, tüdőbetegségek. Ha valami komolyabbra gyanakszik, keresse fel kezelőorvosát.

Gyógyszerek
Sok receptre és recept nélkül kapható gyógyszer is csökkentheti a szexuális étvágyat. Ezek közül a legjobban dokumentált libidórombolók az antidepresszánsok, de a magas vérnyomásra szedett gyógyszerek, a pszichotropikus gyógyszerek, nyugtatók, opiátok, sőt, a fogamzásgátló tabletták  is csökkenthetik a szexuális érdeklődést, vagy orgazmusproblémákat okozhatnak.

Életmód
Ha nemrég házasodott, szakított, munkahelyet váltott vagy költözött, mentálisan és fizikálisan is kimerülhet. Ez is egyfajta stressz, és még akkor is visszavethetik a nemi életünket, ha pozitív változást jelentenek.

Öregedés
Míg néhány tanulmány azt fedte fel, hogy az életkor előre haladásával a szexuális fogékonyság javulhat, a változókor környéki hormonális labilitás csökkentheti az érdeklődést a nőknél. Néhány nő idegenkedhet az érintéstől, a közösülés pedig fájdalmas lehet az ösztrogénszint csökkenése miatt jelentkező hüvelyszárazság miatt.

Kapcsolati zavarok
Teljesen normális, ha időnként nem mutatunk érdeklődést a partnerünk iránt. De ha azt veszi észre, hogy ez az időszak már régóta tart, annak köze lehet a kapcsolathoz is. Ha boldogtalanok együtt, vagy feszültségben élnek, az előbb-utóbb megmutatkozik a szexuális életükben is.

Testkép
A szexualitás iránti fogékonyság egyik legsarkalatosabb pontja talán az, ha megtanuljuk szeretni a saját testünket. Ha nem tudunk kibékülni a külsőnkkel, akkor lehet, hogy rejtegetni fogjuk magunkat a partnerünk elől, ami hátráltatja a szexuális életünket.

HarmoNet tipp: A legnagyobb fizikai és pszichés veszély szervezetünkre! >>

Depresszió

Ha depressziósak vagyunk, nem a szex szerepel az első helyen a naptárunkban. Mindenkinek lehet 1-2 rossz napja, de ha a hetek hónapokba fordulnak, a szexuális érdeklődésünk a padlóra kerül.

Új kisbaba
Nem csak egy új jövevény követeli a nap minden percében a figyelmünket, de a szoptatás és a szülés utáni depresszió (mely a nők 10 %-át érinti) csökkentheti a libidót. A szoptató anyák alacsonyabb ösztrogénszintje kiszáríthatja a hüvely falát, így a közösülés fájdalmassá válik.

Drogok és alkohol
A nagymértékű drog- és/vagy alkoholfogyasztás lehet, hogy átmenetileg javítja a szexuális teljesítményt, de hosszú távon csökkenti a vágyat. Figyeljen oda, ha a libidó csökkenése esetleg összefügg az alkohol- vagy drogfogyasztás növekedésével.


Ha a szexuális érdeklődés hiánya aggasztja, nem kell karba tett kézzel ülnie. Az egészséges táplálkozás, a megfelelő testedzés, a mindennapi friss levegő segíthet. Ha új vizekre kalandozik a szexuális fantázia világában, újjáéledhet a vágya. Beszélje meg gondjait bizalmas jó barátjával, partnerével, online támogatói csoporttal vagy egy terapeutával. Ha a szexuális érdektelenséget szervi baj okozza, gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Vizsgáltassa ki magát orvosával.

Bármi is okozza a szexuális problémákat, ne feledje: az alacsony libidó természetes része az ember szexuális ciklusának.

HarmoNet tipp:
Hét esszencia, hogy jobbá tedd párkapcsolatodat >>

Természetes...

Fontos azt is megjegyezni, hogy a régi népek és kultúrák tagjairól gyakran úgy gondolkodunk, szabadabban éltek és természetesnek vették a szexuális együttlétet. Egyes mondakörök arra hívják fel a figyelmet, hogy a szexualitás természetes része életünknek. Ugyanakkor megfeledkezünk arról, hogy régebben volt asszony, aki mindössze egyszer vagy kétszer hált együtt férjével, akkor is gyermeknemzés céljából, vagy mert nem vonzódtak egymáshoz, vagy mert a férjét csatában hamar levágták, az asszonyt elsőszülött magzata is elvihette egy hideg télen. Ezer és egy oka volt annak, ha két ember nem talált egymásra, rossz, hideg idő, alkalmatlan, szent pillanat, stb. Régebben a szexualitás nagy megmozgató erő volt, viszont ritkábban levadászott kincs is volt, és mint ilyen sokkal édesebb, értékesebb. Sem a ritkán végzett aktusra, sem pedig a gyakorta keletkezett vágyra nem szabad furcsa szemmel tekintenünk. - a szerk.
 
Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 9305 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x