Szerepedben vagy? - Férfi és női archetípusok ma
Címlap / Te+Én+Szex / Szerepedben vagy? - Férfi és női archetípusok ma

Szerepedben vagy? - Férfi és női archetípusok ma

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-02

Megfőzöl, az asszony meg vesz egy verdát? Vagy nem ilyen egyszerű? A sima szerepcserét is túlbonyolítod? A modern életvitel bizony alaposan bekavar, amikor a szerepek közötti egyenlőséget az erőltetett egyensúly túlkapásaival fűszerezzük. Férfi és nő helyzete ma. 

Modern élet 
A női és férfi szerepeket kikezdte a modern kor, sok a válás, a párkapcsolati probléma, no és itt van a női és férfi szerepek válsága, sokat hallunk ezekről a témákról.

Mi tagadás, a női és férfi minták szálai összegabalyodtak a külső igényekhez való alkalmazkodásban, így a modern nő keresi nőiségének kibontakozási lehetőségeit, hogy tartani tudja  az egyensúlyt az anya, nő, szerető, karrier és a dolgozó nő szerepei között. A legtöbb férfi megéli szerepeinek csorbulását, lekicsinylését és a női erőfölényt.

A mindennapok nehézségei, a pénz, a munkaerőpiac, az emberek türelmetlensége, az igények, a vágyak kielégítésének korlátozottsága, nagy kihívást emelnek az emberi és a párkapcsolatok elé is. Nem ritka, hogy a nők a megélhetés, talpon maradás, a siker érdekében férfias szerepeket öltenek magukra és a férfiak pedig háttérbe szorulva, a gyengébb oldalukat mutatják kedvesüknek  és  a világnak. A nő férfira, a férfi nőre vágyik, mégis a legtöbben a különélést választják.

Hogyan  maradjunk szerepünknél?
Tanulhatunk más és más szerepeket, lehetünk máról holnapra Istennők, vagy Istenek, csábító vad asszonyok, szexis vadócok, öntudatos sikeres nők és férfiak, de ugyanígy tanulhatunk ősi női energiákról, tündérekről és még sok mást. Már ezek önmagukban annyi szerepet kínálnak nekünk, hogy  több életre felkészülhetünk általuk és mégis, mostanra sem a nő, sem a férfi nem találja a szerepét.

Szerepekről beszélni önismeret nélkül nem lehet. Önismeret. Ismerősen cseng a fülünkben, de vajon mit jelent? J. Krishnamurti a következőket mondja róla: „Az önismerethez nincs bevált recept. Lehet pszichológushoz, vagy lélekbúvárhoz fordulni, hogy megtudjunk valamit önmagunkról, de az még nem önismeret. Az önismeret akkor valósul meg, amikor megismerjük magunkat valamilyen kapcsolatban, amely minden pillanatban megmutatja nekünk, kik vagyunk. Az emberek többsége  képtelen úgy tekinteni kapcsolataira, hogy azokban saját magát vizsgálja, mivel elutasítja, vagy  azonnal megindokolja azt, amit lát. Ítélkezünk, értékelünk, összehasonlítunk, tagadunk, vagy elfogadunk, de sohasem figyeljük meg, hogy ténylegesen mi történik. A lényeg,- mely a látható világ mögötti Valóság – láthatatlan marad. Sok ember számára ez tűnik a legnehezebbnek, pedig kizárólag ez lehet az önismeret kezdete.„

Mert mi történik? Az, hogy csak úgy megtörténik és azonnal automatikusan reagálunk, öntudatlanul védekezünk, azonosulunk. Minősítünk, okoljuk a másikat. Amikor valaki számunkra bosszantóan viselkedik, idegességünkben akár veszekedhetünk is és ekkor már nem állunk messze attól, hogy őt okoljuk a kellemetlenségekért. Dohogunk és tépelődünk, mert önközpontúak vagyunk. Csak kevesek képesek a dolgokat úgy látni, mintha a semmiből erednének, úgy látni, ahogy vannak. Inkább hozzáteszünk ahhoz amit látunk, vagy elveszünk belőle. J. Krishnamurti a tudatosságról is beszél, de mit jelent a tudatosság?

HarmoNet tipp: Valódi férfi kell? Csak igazi nőknek! - Nőiség fejlesztés felsőfokon! >>

A  tudatosság

A mai értelemben divatosan használt tudatosság egyfajta következetességet jelent, egy cselekedet feltétlen megtételét. De mi van akkor ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy várják azt? Ez a tudatosság  elillan, s még jobban felerősödik az „én”.

Amikor megosztott tudatunkkal végezzük a dolgokat, akkor felosztunk jóra és rosszra. A teljes tudat egységes, ilyenkor a dolgok nem ilyenek, vagy olyanok, hanem vannak, úgy, ahogy. Tudatosan percről percre megélhetjük azt, hogy vagyunk. Állunk, eszünk, sétálunk, ülünk. Megéljük azt, hogy jelen vagyunk mindenben amit cselekszünk. Tudatos életünk azt jelenti, hogy emlékezünk önmagunkra. Amikor tudatosan megfigyeljük önmagunkat, akkor fokozatosan törjük át az „én” téves elképzeléseit, a korlátokat. Lehetőségünk van jelen lenni, éberen viszonyulni az életünkhöz, de ez némi erőfeszítést kíván meg tőlünk. A gyakorlás által egyre inkább nem leszünk a külső körülményeknek rabszolgái, a szeszélyeknek, hangulatnak, időjárásnak, mások és a saját magunk kedvének, akaratosságának kiszolgáltatva. Nehéz, nagyon nehéz.A kapcsolatok egyensúlya

Hibák vannak és érezheti az ember, hogy  a másik nem tud a számára a kedvezően viselkedni úgy, hogy  az mindig jó legyen. Dehát a világ nem úgy forog, ahogyan azt szeretnénk. Nem tudjuk a másikat megváltoztatni és dühünkben értelmetlenül okolni őt a magunk gyengeségei miatt. Viszont tudunk mást tenni, nézzük csak:
  1. Szemfülesen rajta csaphatunk ugyan a másik ember gorombaságán, ügyetlenségén, dühén, vagy lustaságán és ekkor máris  van egy másik lehetőségünk is: az, hogy amit a másikban kifogásolunk és nehezen viselünk el, megjavítsuk magunkban.
  2. Mivel a problémák adottak  és nehézségek vannak  nem érdemes a helyzetet minősítéssel megterhelni, hiszen ez újabb és újabb konfliktusokat hoz magával. Törekedjünk rá, hogy minősítés nélkül közelítsünk egymás felé, - szemléljük a történéseket. Adjunk lehetőséget arra, hogy ne fejezzük ki a negatív érzelmeket.
  3. Ha tudatosan figyelünk tevékenységeinkre, erősítjük emberi kapcsolatainkat és támogatjuk az  önként vállat cselekvéseinket.

Férfi és női szerepek
A szerepekben megmerevedni, azokhoz ragaszkodni nem érdemes. Sem a régi klasszikus, sem pedig a modern szerepek nem érnek ennyit, viszont sokat tanulhatunk belőlük és azt mindig. Ha ragaszkodsz egy szerephez elveszíted  éppen azt, ami belső kívánságod: a női és férfi jelleg csodáját, a nemek közti különbség  játékát, a nőiség kivirágzását és a férfival való kapcsolódást.

HarmoNet tipp: Édes életünkbe kell még néhány flört >>

Van a konyha, néha mosni és főzni kell, le kell fussunk a boltba, sír a gyerek, nem jön a taxi és kifut a tej, dolgozni kell és undok a főnök, veszekszik az asszony, mert a haverokkal kimaradtál, fáradt vagy és nem megy a szex, nincs pénz. Igen, de tudod, van valami, ami mindezeken túlmutat és létezésed meghatározó eleme: az a tudatosság, amelyik összeköt a Valósággal. Vezetésében rátalálsz a szerepedre, hiszen ott van benned, csak megfeledkeztél róla, megfeledkeztél önmagadról. Hát ébredj, ébredj tudatára!

Eredeti cím: Női és férfi szerepek? – az írás a Turiyam tanításainak és készülő könyvének része!

Knolmár Marica

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 7470 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x