Van-e esély arra, hogy a nemek valaha is megértik egymást?...
Címlap / Te+Én+Szex / Van-e esély arra, hogy a nemek valaha is megértik egymást?

Van-e esély arra, hogy a nemek valaha is megértik egymást?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Nem újkeletű az a probléma, hogy a férfiak és a nők nem találják a közös nevezőt. Csupán több ezer éves. Mikor találkoznak egymással, valójában két teljesen különböző világ próbál kapcsolatot létesíteni. Miről szól ez? 

Mindkét nem bonyolultnak találja a másikat, nem ritkán fordul elő, hogy tartunk az ellenkező nemtől. Ez tulajdonképpen már gyermekkorban kezdődik. Kutatások szerint - de ha egy kicsit visszagondolunk, csak emlékeznünk kell saját gyermekkori kapcsolatainkra - a 3 év körüli gyermekek barátai fele-fele arányban azonos - illetve ellenkező neműek. 5 éves kor körül ez az arány igencsak megváltozik: az ellenkező nemű barátok aránya 20%-ra csökken. Majd 7 évesen szinte csak azonos neműekkel barátkozunk, mert attól tartunk, hogy a többiek szerelmespárnak csúfolnak bennünket. A távolságtartás a tinikorral szűnik meg. Így nem is csoda, hogy a férfi-nő kapcsolatok felettébb bonyolultak. 

Sokszor az is akadályt jelent, hogy nem merjük vállalni az esetleges visszautasítással és félreértésekkel járó próbálkozást. Ez is csak növeli a két nem közt húzódó falat.

Két merőben más világ
Mi okozza a hatalmas különbségeket? A válasz a genetikai felépítésben keresendő. Kutatások szerint a nemek teljesen másképp érzékelik a valóságot. Kísérletek sora igazolja, hogy a férfiak bizonyos területeken határozottan jobban szerepelnek, melyekben a nők sokkal gyengébbek, viszont a nők sokkal könnyebben végeznek olyan feladatokat, melyek a férfiak számára nem mennek fényesen. 

Az agy szerepe
A különbségek nem csupán a társadalmi elvárásoknak, és a nevelésnek köszönhetőek, a gyökerek sokkal mélyebbre nyúlnak. A szakemberek ma sem értenek teljesen egyet a veleszületett illetve a szerzett tulajdonságok kérdéseiben, azon viszont nem vitáznak, hogy néhány alapvető eltérés biológiai okokra vezethető vissza. A férfi és a nő agya felépítésben és működésben is különbözik. A nők agyában több összeköttetés található a két félteke között, ezért jobbak a verbális kommunikációban és a kapcsolatteremtésben egyaránt. Ennek köszönhető az a tény is, hogy a nők intuitív készségei is erősebbek, mint a férfiaké. A férfiak esetében pedig az agyféltekék nagyobb elkülönülése miatt jobb a vizuális és térbeli képesség. Rober Bly költő és író úgy fogalmaz, hogy a női agyban „autópálya” vezet egyik agyféltekéből a másikba, míg a férfiaknál csak egy „kanyargós földút”.

HarmoNet tipp: Görcsösből rugalmassá válás - Önfejlesztés a párkapcsolatban >>

Mi köze ennek a kérdéshez?

Hogyan magyarázható  ezzel az ellenkező neműek közti kapcsolati problematika? Ha magunkból indulunk ki, figyelmen kívül hagyva a különbségeket, csak a saját szemüvegünkön keresztül látunk egy bizonyos helyzetet, akarva-akaratlanul is hozzánk hasonlónak látjuk az ellenkező nemet, és máris akadály gördül az empátián alapuló kapcsolat útjába. A legnagyobb félreértést az okozza, hogy nem csupán az egymást keresztező célokat kellene figyelembe venni, hanem a különböző pszichológiai és biológiai beállítottságokat is. Ez lenne az első lépés a mély megértés felé.


Az, hogy mi megoldás, attól függ, hogy melyik nemhez tartozunk. Elképzeltük-e már valaha, hogy milyen lenne az életünk, ha ellenkező neműnek születtünk volna? Milyen hivatást választottunk volna, mást mint a jelenlegi? Miként viszonyulnánk családtagjainkhoz abban az esetben? Ha ezeken a kérdéseken elgondolkodunk, segít beleélni magunkat a másik nem helyzetébe. 

HarmoNet tipp: Elvárás-hegyek vagy harmonikus párkapcsolat? Válassz! >>

Mit kellene tudniuk a férfiaknak a nőkről és fordítva, hogy könnyebben meg tudják egymást érteni? A cikk folytatásában erről lesz szó.

Dékány Márta

folyt.köv.

Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.



 
 
[ 1869 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x