Szex, izgalom, begerjedés - kölcsönös?
Címlap / Te+Én+Szex / Szex, izgalom, begerjedés - kölcsönös?

Szex, izgalom, begerjedés - kölcsönös?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Egy új kutatás azt állítja, hogy a férfiak és nők majdnem ugyanolyan gyorsasággal gerjednek be. Hogy lehet ez igaz, mikor eddig a szakirodalom pont azt hangsúlyozta, hogy a nőknek sokkal több időre van szükségük az izgalmi állapot eléréséhez? Vajon mennyire hitelesek a "laboratóriumi" körülmények? 

A témában már természetesen korábban is folytak vizsgálatok, melynek eredményei mára kérdésessé váltak. Eddig azt gondolták, hogy mivel a férfiak gondolatai napjában többször is a szex körül járnak, könnyebben kerülnek szexuálisan izgalmi állapotba.

A friss kutatás szerint tehát a nők és férfiak reakcióideje közel azonos. Azt viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a laboratóriumi körülmények között végzett kutatások következtetései nem is lehetnek azonosak a valós életben létrejövő eredményekkel. Igaz, hogy a kutatók mindent megtesznek azért, hogy a mesterséges helyzetek szinte azonosak legyenek a természetes körülményekkel, és igazán közel is kerülnek azokhoz, de valójában nem ugyanaz. A szexuális izgalom körüli kérdéseket kutatva biztosan más eredmények mutatkoznának, ha a résztvevőket saját otthonukban, saját párjukkal vennék szemügyre? Valószínűleg.



A kutatás során több tényező játszott fontos szerepet:
  1. A hely befolyásoló hatása: a vizsgált személyek bizonyára teljesen másképp viselkedtek tudván, hogy videokamerák előtt zajlanak az események. Kétségkívül máshogyan reagáltak volna otthon, vagy egy vonatfülkében, vagy a fénymásoló tetején, mikor már senki nincs az irodában. Így megkérdőjelezhető az ily módon tapasztalható reakció.
  2. A körülmények hatása: hétköznapi körülmények között (főleg a nők esetében) egyebek is hatással vannak a szexuális együttlétekre – zajok, ki van a közelben, rendben van-e a súlyunk, működni fog-e a fogamzásgátló módszer, épp tele vagyunk gázzal, milyen szőrös a lábunk, milyen bensőséges a kapcsolat, mit mesélt a kolléganő napközben, stb. Ennek fényében a kutatás eredményei mennyiben hasonlóak a hétköznapokban zajló eseményekéhez? Sokkal könnyebben izgalomba tudunk jönni nyugodt körülmények között, melyet a kutatás színhelye teremt meg, mint otthon különféle zavaró tényezők közepette.
  3. A résztvevők: a kutatás leírása szerint „alanyai egészségesek”. Mit is jelent ez tulajdonképpen? Fiatal, szexuálisan aktív egyetemisták, akik maximális izgalmi szintet érnek el minimális idő alatt? Vagy házasok, homoszexuálisok vagy heteroszexuálisok voltak, netán kisgyerekes szülők vagy agyondolgozott ügyvédek vagy lelki pásztorok? Más szóval mennyire volt reprezentatív a minta? Az sem elhanyagolható, hogy az alanyok párkapcsolatban éltek-e a kísérlet elvégzésekor.
  4. Meghatározások: Mit jelent a „maximális szexuális izgalmi állapot”? A felmérés szerint a férfiaknak csak parányival rövidebb időre van szüksége a maximum elérésére. Jogosan merül fel a kérdés, hogy hogyan hasonlítható össze a két nem esete. A férfiak esetében a teljes erekció jöhet szóba, a nők esetében pedig a behatolásra kész állapot? Nem egyértelmű.

Az eredmények alkalmazhatósága
Végül is miben segít a kutatás eredménye? A hétköznapok szexualitásának minőségi javításában nem sokat. Talán csak, mint teória érdekes. Inkább a szexuális rendellenességekkel kellene foglalkozni, melyek megoldása kölcsönösen kielégítő légyottokhoz vezetne. Az egymáshoz tartozás fontossága valamint az intim atmoszféra kialakítására sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.

Dékány Márta
(kép: piqs.de)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 9366 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x