Forradalmian új fogamzásgátló: 5 nappal az esemény után!...
Címlap / Te+Én+Szex / Forradalmian új fogamzásgátló: 5 nappal az esemény után!

Forradalmian új fogamzásgátló: 5 nappal az esemény után!

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Öt nappal a szexuális együttlétet követően is védelmet nyújt a nőknek a nem kívánt terhességgel szemben egy nemrégiben engedélyezett sürgősségi fogamzásgátló tabletta.  

Az ulipristal-acetát, a jelenleg igen népszerű levonorgesztrellel szemben három napon túl is hatékonynak bizonyult, állapították meg kísérleteik során skót kutatók. Egy specialistákból álló szakértői csoport tesztelte a levonorgesztrel és az ulipristal hatásait mintegy 1,600 angol, ír és amerikai nőnél. A levonorgesztrelt fogyasztók 2,6 százaléka terhes lett annak ellenére, hogy beszedte a gyógyszert, míg az ulipristalt használók esetében ez az arány csupán 1,8 százalék volt.

Egy másik kísérlet során, jóval kisebb csoportban, a sürgősségi fogamzásgátlást három nap után alkalmazták. Akik ulipristalt kaptak, azok közül senki nem lett terhes, viszont a levonorgesztrellel védekezők között három terhesség is volt. A mellékhatások tekintetében a két gyógyszer nagyjából azonosnak bizonyult.

A brit Terhességi Tanácsadó Szolgálat üdvözölte a tanulmány eredményeit, bár az ulipristal - szemben a levonorgesztrelel – egyelőre csak receptre kapható. Mindazonáltal a kutatók véleménye szerint az új gyógyszert még nem lehet kereskedelmi forgalomba bocsátani, mivel még nem érte el azt a mennyiséget a pozitív kimenetelű tesztek száma, amit a levonorgesztrel már igen.

A sürgősségi fogamzásgátlók olyan hormonokat tartalmaznak, melyek megakadályozzák a petesejt kijutását a petefészekből vagy meggátolják a beágyazódását a méhbe. Ann Furedi, a brit Terhességi Tanácsadó Szolgálat igazgatója „izgalmas hírnek” értékelte az eredményeket, és elmondta: „Ez a megoldás hosszabb időtartamot enged, mint a korábbi hagyományos sürgősségi fogamzásgátlók. Számtalan különböző hormont használnak a hagyományos fogamzásgátlókban, az új szer bizonyítja, hogy a jövőben más fogamzásgátlók alkalmazása is lehetséges lesz. A hozzáférhetőség azonban kulcsfontosságú bármilyen időhöz kötött gyógyszeres kezelés esetében, és miután ez a szer jelenleg nem elérhető szabad forgalmazásban, valamint jóval drágább, mint a megszokott esemény utáni tabletták, ezért valószínűleg azok a nők, akiknek tényleg szüksége lesz rá, nem fognak tudni hozzáférni.” 

Medipress
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 5513 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x