Új fogamzásgátlók férfiaknak
Címlap / Te+Én+Szex / Új fogamzásgátlók férfiaknak

Új fogamzásgátlók férfiaknak

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-01

A legtöbben úgy képzeljük el a spermiumokat, mint farkuk segítségével gyorsan mozgó aprócska sejteket, azonban az ondósejtek mozgékonysága valójában rövid életű és ha nem a kellő időben aktiválódnak, nem tudnak eljutni a petesejthez. 

Már régóta ismert, hogy a pH kulcsfontosságú a spermiumok mozgása szempontjából. Yuriy Kirichok, a Kalifornia Egyetem kutatója munkatársaival felfedezte, hogy a női ivarcsatornában a spermiumok belsejének kémhatása savasról lúgosra változik, ekkor indul meg a verseny a megtermékenyítésért. A folyamat során a spermiumok farkában található Hv1 protoncsatornák külső ingerek hatására megnyílnak, így a protonok egyszerre sok csatornán tudnak kiáramlani.

A Hv1 csatornák sokféle inger hatására nyílhatnak, köztük a lúgos közegre és a cinkhiányra. Emellett az endokannabinoidok közé tertotó anandamid is megnyitja őket, ez az anyag mind a férfi, mind a női ivarcsatornában megtalálható, koncentrációja különösen a petesejt közelében magas. Az endokannabinoidok a szervezet által termelt olyan vegyületek, amelyek ugyanazokon a receptorokon hatnak, mint a marihuána alkotórészei, ez magyarázhatja, miért okoz férfiakban meddőséget a fű. „A marihuána valószínűleg túl korán aktiválja a spermiumokat, így azok néhány óra alatt ’kiégnek’” – magyarázta Kirichok.Az újonnan felfedezett Hv1 csatorna segítségével új módszereket lehet majd kidolgozni a spermiumok mozgékonyságának megváltoztatására
. A megtermékenyítéshez szükséges valamennyi mozzanat a sejten belüli pH-n alapul, ennek befolyásolása egyrészt új férfi fogamzásgátló módszert eredményezne, másrészt pedig szükség esetén a spermiumok mozgékonysága is növelhető lenne.

A cikk a Cell folyóirat február 5-i kiadásában jelent meg.

Medipress

Kép:
piqs.de: Pietrek - Himmel mit mir
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 5960 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x