Elhagytak? Szakítottál? 5 lépcső az újrakezdéshez
Címlap / Te+Én+Szex / Elhagytak? Szakítottál? 5 lépcső az újrakezdéshez

Elhagytak? Szakítottál? 5 lépcső az újrakezdéshez

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-18

A különválás mindig fáj. Akkor is ha te vetsz véget a kapcsolatnak, akkor is, ha neked mondják ki az elbocsájtó szavakat. Ez ellen nincs mit tenni. A fájdalom márpedig a folyamat része. Ne hagyd magad, állj fel! Segítünk.  

Emlékszel-e a Cocktail című filmre? Tom Cruise éppen veszekedett és szakított egyik gazdag barátnőjével.
A nő: - Nem akarom, hogy így legyen vége…
A férfi: - Minden rosszul ér véget, különben nem lenne vége.

A magad számára a leghasznosabb, ha nem akarod elkerülni a fájdalmat. Az elkerülési mechanizmusok általában még több kellemetlenséget okoznak. Bizony egy kapcsolatot is meg kell gyászolni. Meg kell adni magadnak az időt, hogy megemészd a történteket.

1. Gyász

Többféle mód is segíthet a feldolgozásban. Például írj egy naplót, jegyzetet magadnak. Írd le miket érzel és miért. Később tanulságos lehet visszaolvasni, illetve egyenértékű a kibeszélés felszabadító erejével. Áthívhatod a barátnőidet, akár együtt, akár külön-külön és elmondhatod nekik a bánatod. Érdemes olyan barátnővel megbeszélni, aki kevésbé ad tanácsokat arra, hogy mit tegyél vagy ne tegyél, helyette inkább meghallgat és szívesen végignéz veled egy csomó csajos filmet. Mert a romantikus filmek is segíthetnek megérteni egy-egy szituációt, illetve rádöbbenthetnek, hogy nem vagy egyedül, mások is éltek már át fájdalmat és túlélték, te is túl fogod élni. Azért azzal legyél tisztában, hogy az életben általában nem úgy oldódnak meg a dolgok, mint egy „rózsaszínű leányregényben”.

Választhatod a bekuckózást is. Nem hívod át a barátnőket, keveset beszélsz a dologról, de annál intenzívebb belső munkát végzel. Kiírod magadból az érzéseidet, végiggondolod a kapcsolatot, hogy milyen utat jártatok be, ami végül a szétváláshoz vezetett.

A gyász fontos része a sírás is. Remek feszültségoldó, érzelmileg átmos, megtisztít, megnyugtat. Engedd magad sírni.

Elmehetsz csoportos foglalkozásokra is, ahol segítenek neked feldolgozni a történteket, hogy hamarabb letehesd a fájdalmas csomagot – azonban ehhez is idő kell, még segítséggel sem megy egyik napról a másikra. Érdemes szembenézni a fájdalommal, mert annál könnyebben észreveszed, hogy ez is csak egy érzés. És ez sem állandó. Minden mozgásban van. Ahogy az öröm, úgy a fájdalom is továbbmegy, csak addig marad, amíg ragaszkodsz hozzá. (A ragaszkodás itt azt jelenti, hogy csak erre gondolsz a napod nagy részében, ez tölti ki a gondolataid. Amint elkezdesz más dolgokra figyelni, kezd megszűnni a fájdalomhoz való ragaszkodásod is.)

Érdemes relaxációs gyakorlatokat végezni, mélyeket lélegezni, behozni a figyelmedet a jelen pillanatba. Hogyan? Nézz rá tárgyakra, emberekre. Nézd meg, mi vesz körbe, tudatosan vidd a figyelmedet egy bizonyos tárgyra, tájrészletre, vagy bármire, ami a látótávolságodban van. Ez segít a jelen pillanat varázsába bekerülni.

2. Tanulságok levonása

Ha már túl vagy az első időszakon, érdemes a naplódat tovább írni és megnézni, hogy valójában mi is történt, mi vezetett a szakításhoz. Rövidebb kapcsolatoknál ez egyértelmű, hosszabbaknál már valószínű, hogy mélyebben rejlenek a kiváltó okok. Meglehet, hogy erre rávágod, hogy „megcsalt, ez elég egyértelmű”. Na de miért is jutott a párod (vagy te) arra a gondolatra, hogy most már inkább máshol nézne szét a saját hálószobátokon kívül? Na ezt az okot kéne felderítened. És itt lép be a következő lépcsőfok, önmagad megismerése.3. Önmagad megismerése

A legtöbbször a másik felet okoljuk, az ő hibáit látjuk, sőt felnagyítva látjuk a negatívumokat. Azonban egy másik embert nem tudunk megváltoztatni, az egyetlen dolog amin változtathatunk az mindig saját magunk.

Sokszor szoktam idézni egyik kedvenc mondásomat: Van egy jó hírem és egy rossz hírem.
A rossz hír: csak rajtad múlik! A jó hír: csak rajtad múlik!
Ha a másikat nem is, önmagadat mindig változathatod, fejlesztheted. Nézd meg, hogy te mit tettél vagy nem tettél meg azért, hogy a kapcsolat élő maradhasson. Megadtad-e a másiknak azt, amire te is vágytál tőle? Mi a te részed a szakításban? Legyél magaddal őszinte, csak ez éri meg!

4. Kinyílás az újra

Ha már tudod te hol követted el a hibákat, máris előnyös helyzetben vagy, hiszen megvan a lehetőséged belátni, változtatni, másként cselekedni, más döntéseket meghozni. Lehet, hogy egy új kapcsolat azonnal az öledbe hullik a szakítás után, mégis szerintem az szerencsésebb, akinek van egy kis ideje megjárni a szakítás utáni folyamatokat önmagával. Így tudatosabban tudsz választani legközelebb, hogy ne lépj ugyanabba a mintába újra.
Mielőtt új kapcsolatba kezdesz vagy erősen vágyakoznál rá, tedd fel magadnak a kérdést: Valóban egy másik ember jelenlétére vágysz magad mellett, vagy csak az űrt igyekszel betölteni?

Az egyedüllét nem egyenlő a magánnyal. Az egyedüllétre nem a társkapcsolat a megoldás, hanem a társaság. Ezt észben tartva megóvhatod magad attól, hogy vakon újra beleugorj egy olyan új kapcsolatba, ami nem hozna neked mást, csak az űr kitöltését. Minél inkább tisztában vagy önmagaddal és minél kevésbé akarattal igyekszel behúzni egy új kapcsolatot, annál esélyesebb, hogy egyszercsak rád köszön egy kedves fiú és boldogabb románc kezdődik.

5. Cselekvés

Ez az utolsó pont hozhat még buktatókat. Ilyenkor jön az elbizonytalanodási fázis. Kell-e nekem egy új kapcsolat? Biztos őt válasszam? És hasonló kérdések tömkelege merülhet fel benned. Eljön az a pillanat, amikor már nincs helye a kérdéseknek, hanem a cselekvésé a szerep. Tehát ne ülj otthon bezárkózva a következő igazira várva.

Persze aki rád kell találjon rád fog találni, akkor is ha otthon fekszel épp betegen a takaró alatt (velem ez történt ugyanis), de azért lássuk be ennek rendszeres előfordulásának ritka az esélye. Nyilvánítsd ki az univerzum felé, hogy most már készen állsz befogadni az életedbe egy másik embert, mutasd meg magad a világnak. És mosolyogj! Mert sosem tudhatod, ki fog beleszeretni a mosolyodba...
   
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 15430 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x