Vezethet-e a szex megvilágosodáshoz?
Címlap / Te+Én+Szex / Vezethet-e a szex megvilágosodáshoz?

Vezethet-e a szex megvilágosodáshoz?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-25

A tantrikus szex a védikus kultúra utáni India korából ered, lehet a jóga egy bizonyos formájának is nevezni, mely a spirituális extázis elérését tanítja ezoterikus, illetve erotikus úton. Az egyik célja a lelki fejlődés szexuális energia felhasználásával.  

A tantrikus szex

A tantrikus szex gyakorlása a nyugati világban is egyre terjed. Sokan kísérelik meg a megvilágosodás elérését ezen az ősi módon. Viszont a többség inkább a szexuális élvezet fokozására vagy a partnerükkel való spirituális kötelék elérésére törekszik, nem a lelki aspektust helyezik előtérbe. (Egy New Yorki tantra tréner tapasztalata szerint mindig akadnak olyan párok a tanfolyamokon, akik már az első szünetben rákérdeznek, hogy mikor kerül sor magára az aktusra. Annak ellenére, hogy az ismertetőben konkrétan le van írva, miről is szól a tréning, sokan azt hiszik, hogy inkább a testi síkon való tanuláson lesz a hangsúly. Voltak, akik viszonylag rövid idő után fel is álltak és csalódva távoztak.)

Ahogy Osho tanítványa látja

Osho egyik tanítványa szerint Buddha nem juthatott el a megvilágosodásig, ha nem tapasztalta meg feleségével a szexuális egyesülés transzcendentális örömét. Azt állítja, hogy Buddha nem a bódhi-fa alatt világosodott meg, hanem feleségével történt szexuális együttlét alatt. Mindemellett tiszteli azokat a cölibátusban élő embereket, akiknél a szexuális élet teljes feladása nem jár együtt vágyuk elfojtásával. Osho sokat beszélt Mahatma Gandhiról, aki Osho szerint a szex megszállottja volt, de folyton azzal küzdött, hogy megszabaduljon tőle. Osho tanítványa mégis azt gondolja, hogy a cölibátus megszabadít a ragaszkodástól és féltékenységtől, valamint sokkal nagyobb mértékben lehet ebben az állapotban koncentrálni a spiritualitás lényegére.Egy buddhista szerzetes véleménye

Buddha tanítása szerint a szexuális tevékenység elsősorban örömet okoz, de utána jönnek a visszaütők, a problémák. És csakis a probléma jövetelekor jön rá az ember az aktus hátrányaira, ismeri meg a negatív oldalt, melyek a szexualitás elkerülhetetlen velejárói.

 

A szerzetes véleménye szerint a szexuális aktus nem vezet megvilágosodáshoz. Buddhát idézi: teljesen mindegy, mennyire ismerjük a Szútrák-at, vagy milyen hosszasan tudunk egyedül egy barlangban élni - ha nem tudunk megszabadulni a nemi vágytól, a gyűlölettől, a tudatlanságtól, nem juthatunk el a megvilágosodáshoz.

A cölibátus önuralmat követel

A spiritualitás útján járók általában meg vannak arról győződve, hogy a cölibátus nem létezhet egy bizonyos mértékű önfegyelem nélkül, mely a belső szabadságról és a magunkért és másokért való felelősségvállalásról szól. Arra hívják fel a figyelmet, hogy a lelki síkot előtérbe helyezők fejlett koncentrációkészséggel rendelkeznek. Úgy gondolják, hogy csak a testnek van szüksége anyagi síkon való táplálásra és kielégülésre, ezzel ellentétben a léleknek csupán tisztaságra van szüksége.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 5906 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x