13 dolog, amivel az esküvőfotósnak rendelkeznie kell
Címlap / Te+Én+Szex / 13 dolog, amivel az esküvőfotósnak rendelkeznie kell

13 dolog, amivel az esküvőfotósnak rendelkeznie kell

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-22

Ki hitte volna, hogy a női retikülök tartalma gyenge ízelítő az esküvőfotós kellékes táskájához képest? Ha nem is a táska mérete alapján választotok fényképészt a nagy napra, azért jó tudni, mi minden kellhet egy zökkenőmentes, jó hangulatú esküvőhöz. 

Közismert tény, hogy a profi esküvő fotósok nem kevés holmival szaladgálnak, szép nagy táskákat cipelnek. De mi is legyen ebben a táskában? Na persze, fényképezőgép…  abból viszont legalább kettő, és tucatnyi olyan dolog, amelyeknek látszólag semmi közük a fotózáshoz.Egy barátomat idézve az esküvőn két szövetségese van a párnak: a vőfély és a fotós.
Ebből adódóan minden felmerülő problémát nekik kell tudni megoldani. Ők azok, akik végszükség esetén megmentik a menthetetlent. Egy esküvő alatt nincs idő elmenni a helyi barkács- vagy méteráru boltba, ott helyben kell megoldást találni a problémákra. Ennek köszönhetően a női táskák tartalma gyenge ízelítő a fotósokéhoz képest.

1. Kés: mégpedig olyan, amivel bármikor bármit el tudsz vágni. Néha csak utólag derül ki, hogy a ruhaszárító kötél, amit el szeretnél vágni, nem egyszerű zsinór, hanem acélsodrony.

2. Pillanatragasztó: a női magas sarkú cipőknek vagy a gumi jön le a sarkáról vagy a komplett sarok törik le. Egy ilyenben tovább sétálni eléggé sánta dolog lenne, pár csepp ragasztó megoldja a kérdést.

3. Kétoldalas ragasztó:
a kétoldalú ragasztó az egyik leguniverzálisabb találmány. Ragasztottam már vissza vele karszalagra virágdísztől kezdve falra textil dekorációig mindent.

4. Egyoldalas színes ragasztó: nem csak esküvőn, de minden rendezvényen jól jön, ahol több egyenrangú fotós van és nem lehet mozogni. Itt időben kell érkezni és a megfelelő helyre egy X-et ragasztva meg is van a bérelt hely. De természetesen hagyományos feladatokra is használható mint vezeték javítása után leszigetelni a drótot, éppen darabjaira hullani készülő dolgok egyben tartása, stb.

5. 40m hosszabbító, elosztó: na jó, ez nem a táskában, hanem a kocsiban van. Megesett már, hogy a zene alatt elment az áram és a biztosítékot senki se találta, ám egy másik helységben életképes konnektort fedeztünk fel. Arról nem is beszélve, hogy ha világítástechnikáról is gondoskodni kell, akkor is elengedhetetlen tartozék.

6. Zseblámpa
: vagy a mobiltelefon vakuja nagyon jó szolgálatot tesz áramszünet esetén.

7. Fájdalomcsillapító:
ezt talán senkinek sem kell bemutatni, fájó fejjel nem csak fotózni, de házasodni se túl kellemes feladat.

8. Tű, cérna: ami elszakadhat, az el is szakad, legyen az ruha vagy csak egy gomb.

9. Biztosítótű: ha megvarrni nem tudjuk, akkor összetűzzük. Ha nagy, beveszünk belőle, ha lelóg, feltűzzük.

10. Hajcsat: ezt még mint portré fotós tanultam meg, hogy a modellek haja sosem úgy viselkedik, ahogy azt a fotós szeretné. Egy hajcsat csodákra képes.

11. Sebtapasz: na nem a kés miatt, de balesetek mindenhol történnek és a fehér menyasszonyi ruhán a piros vérfoltok eléggé horrorisztikusan néznének ki.

12. Kombinált fogó:
menyasszonyi abroncs szerelésétől a vezeték elcsípéséig sok mindenre használható.

A legjobb természetesen az, ha ezek egyike sem kerül elő a táskából, ám ilyenre még nem volt példa. Ha a szokásos Murphy-féle forgatókönyv lép életbe, akkor viszont jó esélyünk van a fenti arzenál birtokában a felmerülő probléma gyors orvoslására.13. Ami kimaradt a táskából: empátia

Ami nem fér a táskába, de a legfontosabb kelléke az esküvő fotósnak, talán még a fényképezőgépénél is fontosabb, az a fotós együttérző képessége. A fotósnak egyszerre kell jó képeket készítenie és nyugodt légkört teremtenie. Egyszerre pszichológus és jó barát. De hogy jobban érthető legyen,  két konkrét eset a közelmúltból:

2010. szeptemberében a triatlon napján az egész rakpartot lezárták. Nem csupán parkolni volt tilos, de még taxival sem lehetett lejutni, a pár lagzija pedig épp egy hajón lett volna. Reggel a párnál kezdtem a készülődés fotózásával, majd miközben konstatáltuk, hogy esik az eső és a Margitszigetre tervezett kreatív fotózásnak lőttek, kereshetünk esőhelyszínt. Ekkor jött a nagy hír, hogy a hajó legfeljebb a Duna felől megközelíthető. Gondolom senkinek nem kell ecsetelnem, milyen lelkiállapotban volt a pár a hír hallatán. De pánik helyett elkezdtünk inkább ötletelni, hogy lehetne mégis bejutni. Mi az, amit beengednek egy ilyen lezárt területre? Mentő, rendőr, tűzoltó. Utóbbival kezdtük, de sajnos egyetlen ismerősömnek sem volt éppen kéznél egy szabad tűzoltóautója. Mentők esetében az egyik magáncég vállalta volna a fuvart, de csak 7 után tudták volna megoldani, ami nekünk már későn volt. Természetesen a maradék egy szervezet sem maradt zaklatás nélkül, ám ott se vállalkoztak, hogy rendőrautó legyen a menyasszonyi kocsi… végül azért sikerült találnunk egy megfelelő embert a megfelelő helyen, akinek annyit sikerült elérnie, hogy taxival az Erzsébet-híd irányából beengedjenek, ha utána a taxis szélsebesen távozik onnan. Az eredmény egy fergetegesen jó hangulatú lagzi volt.

A másik emlékezetes eset egy vidéki esküvőn történt, ahol is a menyasszony szülei épp a menyasszonytánc előtt röviddel kaptak össze, mert anyuka hazaparancsolta apukát pár süteményért, ami otthon maradt (cirka 50km-re). A menyasszonytánc ideje közeledik, az apuka épp távolodik, a pár és a családtagok idegileg padlón. Ez volt az egyetlen olyan eset, amikor letettem a fényképezőgépet és csak mint ember voltam jelen arra az időre, amíg sikerült mindenkit megnyugtatni és ha a süti nem is, de az apuka időben visszaért és minden zajlott tovább annak rendje szerint. Olyannyira, hogy a pár és baráti körük szilveszterre is vendégül láttak amit ezúton is nagyon köszönök nekik.Az utolsó, egyben legfontosabb tanulság: Murphy-re mindig számítani kell

Korábban két különböző gépvázzal mentem esküvőre, az idei szezon az első, hogy teljesen azonos a két gép. Az új szerzeményt természetesen nem egy esküvőn avattam fel, korábban más jellegű fotózásnál már meghajtottam kicsit, hogy ha van valami baja, az akkor derüljön ki. Hát nem… a lagzi közepén egyszer csak eszébe jutott, hogy pihenni szeretne. Szerencsére ekkor már inkább csak kényelmi okból volt nálam egyszerre a két gép, utána is gond nélkül elboldogultam egy vázzal.

Korábban említettem, hogy a mostani profi gépekkel szinte már fény se nagyon kell ahhoz, hogy elfogadható minőségű képet tudjunk készíteni és vakura nem nagyon van szükség. Na ezt most gyorsan felejtse el mindenki és nehogy otthon maradjon a vaku! Bármilyen profi is az adott gép, jelenleg nincs egyik gyártó palettáján se olyan, ami a most hétvégi esküvői fotózásom alkalmából vaku nélkül meg tudta volna oldani a feladatot.

Történt, hogy vacsorának vége, zenészek muzsikálnak, násznép meg táncol, ahogy ennek lennie kell. Gyönyörű szép vadászkastély, hangulatos világítás, ha nem is ideális, de a felszerelés határait feszegetve lehetett szép képeket készíteni. Amíg az egyik kedves vendégnek eszébe nem jutott lehalványítani a fényeket olyannyira, hogy 2-3 nagyságrenddel volt kevesebb, mint ami a minimum ahhoz, hogy táncot lehessen fotózni az elérhető legprofibb technikával. Itt sajnos nem volt más lehetőség, mint elővenni a vakukat és úgy használni, hogy az a képeken a lehető legkevésbé legyen észrevehető.  Hogy mennyire sikerült?

„Nagyon köszönjük, hogy elfogadtátok a felkérésünket, ilyen messzire eljöttetek és ti voltatok a fotósok. Nagyon-nagyon meg voltunk és vagyunk elégedve, nem bántuk meg a választást!”

Agárdi Gábor
fotós, esküvőfotós
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 3816 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x