Menjek vagy maradjak?
Címlap / Te+Én+Szex / Menjek vagy maradjak?

Menjek vagy maradjak?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-01

A válás egy hosszú folyamat, amelyben hullámhegyek és hullámvölgyek váltják egymást. Eközben az érzelmek olyan őrületes intenzitása jelenhet meg, hogy csak kapkodjuk a fejünket, és nem értjük, mi is történik velünk.  

A válások, szakítások többnyire nem hirtelen felindulásból elkövetett tettek, hanem hosszú, gyötrelmes vívódások eredményei. Megszámlálhatatlanul sok érvet és ellenérvet ütköztetünk hónapokon, sőt éveken keresztül, míg végre eljutunk a döntésig. Ez az időszak a bizonytalansága miatt gyötrő, és amikor megszületik a döntés, megnyugszunk. A döntésnek ugyanis az a lélektani következménye, hogy megerősítenek. Felszabadultak vagyunk, még akár boldogok is.

Egy darabig. Aztán utolér bennünket az elszakadás fájdalma. Hát ez mégsem olyan egyszerű, mint hittük. A válás nem egy egyszeri aktus, kész, megtörtént, viszlát. A válás egy hosszú folyamat, amelyben hullámhegyek és hullámvölgyek váltják egymást, és amelyben az érzelmek olyan őrületes intenzitása jelenhet meg, hogy csak kapkodjuk a fejünket, és nem értjük, mi is történik velünk?

Vannak párok, akiknek akár már megváltást jelent a szétköltözés, a szeretetnek már nyomait sem lelik magukban a másik iránt – és mégis, fájdalmasan élik meg az elszakadást. Mi ennek a magyarázata? A kötődés, ami nagyon hamar kialakul a párok közt, ugyanakkor hosszadalmasan történik meg a kötődésnek a kioltódása.Sokféle válás van. Talán a legdrámaibb, amikor váratlanul bejelenti a társunk, hogy mást szeret és elköltözik. Az elhagyott fél átéli az elhagyattatást, a szeretetvesztés fájdalmát, a megcsalatás keserűségét, romba dől az önbizalma, elveszti a biztonságát, a hitét, a bizalmát. Lehet, hogy felfoghatatlan számára a történet, olyan, mintha nem is vele esett volna meg, ami megesett.
 
Ez történik Olgával is, Elena Ferrante Akit elhagytak című regényében, őt hagyja faképnél így ott a férje, minden előzmény nélkül. A szenvedés feneketlen mélységébe zuhan, az otthona szertehullik, a gyerekeit csak kétségbeesett erőfeszítéssel képes – úgy, ahogy ellátni, és úgy tűnik, belerokkan a veszteségbe. De végül végigküszködi magát a gyász minden állomásán, és szembesül egész korábbi életével, és lassan önmagára talál. Ajánlom a könyvet azoknak a figyelmébe, akik hasonló cipőben járnak.

Azt hihetnénk, az elhagyó könnyebb helyzetben van. Nos, ez nem feltétlenül van így.
Még aki azonnal egy szerelmi kapcsolatba kapaszkodhat, annak is szembe kell néznie a leválás nehézségeivel, nem is beszélve a bűntudat esetlegesen megjelenő érzésével. Más esetben az elhagyást nem egy másik fél megjelenése okozza, hanem egy kényszerű döntés eredménye, amikor már egyszerűen a pár egyik tagja nem bírja már tovább a közös szenvedést és elmegy − vagy ténylegesen elköltözik, vagy beadja a válókeresetet.

Olyan is van, amikor a házaspár belátja, hogy nem megy együtt, és békésen megállapodnak, hogy mindkettejük számára jobb lesz, ha a válást választják.

Bármi is az ok, még jöhet meglepetés. Válni ugyanis nem olyan egyszerű, ezért kezdetét veheti a szét-össze-szét-össze idegőrlő játéka. A távolodás ugyanis vonzást eredményez, a közeledés újra távolodást. A szétköltözés után a társunk újra vonzóvá válik, eltűnnek a napi nehézségek, felerősödik a hiány. Ó, de hát akkor megpróbálhatjuk újra! A visszarendeződés után azonban rövidesen ugyanott találjuk magunkat, mint a válás előtti időszakban, és akkor újra szétmegyünk. Ezt a játékot vannak, akik évekig képesek játszani, másoknak kevesebb is elég, hogy végérvényesen felismerjék: a kapcsolat zátonyra futott.

Ekkor elválnak hivatalosan is. Jogilag, de az elszakadás még csak most kezdődik. Kevés ember tudja, hogy az a rettenetes érzelmi válság, amibe belekerült, az valójában gyász. Gyász, annak minden fájdalmával és nehézségével. Többnyire ugyanúgy megjelenik a harag, a düh, a befejezetlenség gyötrő érzése, a bűntudat, a szégyen, de ezen felül az elégtelenség érzése, a szeretetvesztés fájdalma, az értetlenség, a féltékenység, a bosszú, és így tovább, sorolhatnánk vég nélkül.
 
Mindezek fejében még a válók többsége értetlenül áll saját érzelmi kavalkádjának tüzében, és fogalma sincs, mi történik vele. Sajnos kevés segítséget kap, hiszen korunk jelszava: légy erős, lépj már túl rajta, szedd össze magad. A médiában a celebek mosolyogva válnak, elhitetve mindenkivel, ezt így kell csinálni! Nem jut eszünkbe, hogy csak a társuknak üzennek, köszi, jól vagyok, és hogy nem akarják ország-világnak feltárni sebezhetőségüket. De nem tudhatjuk, hogy mi zajlik a szívükben. A rokonoktól, barátoktól még várhat segítséget a váló, sajnos azonban a válási gyász tovább tart, mint a támogatók türelme, és egyszer csak ott találjuk magunkat egyedül a továbbra is intenzív érzelmeinkkel.

Mi marad ilyenkor? A professzionális segítő sokat segíthet: pszichológus, mentálhigiénés szakember, életmód-tanácsadó. Lehet különböző önismereti csoportokhoz is csatlakozni. Hívők fordulhatnak az egyházi közösségükhöz is. Nem csak lehet, de kifejezetten tanácsos is segítséget igénybe venni, hiszen nem mindegy, milyen intenzitással éljük át a veszteséget, meddig tart a szenvedésünk, de legfőképpen az nem mindegy, milyen tanulságokat sikerül levonnunk a történtekből. Saját viselkedésmintáink, gátjaink, szerepeink felismerése mélyebb önismerethez juttat, amelynek következtében remélhető, hogy az újabb kapcsolatunkban már nem követjük el ugyanazokat a hibákat.Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 9489 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x