Menjek vagy maradjak?
Címlap / Te+Én+Szex / Menjek vagy maradjak?

Menjek vagy maradjak?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-21

A válás egy hosszú folyamat, amelyben hullámhegyek és hullámvölgyek váltják egymást, és amelyben az érzelmek olyan őrületes intenzitása jelenhet meg, hogy csak kapkodjuk a fejünket, és nem értjük, mi is történik velünk. 

A válások, szakítások többnyire nem hirtelen felindulásból elkövetett tettek, hanem hosszú, gyötrelmes vívódások eredményei. Megszámlálhatatlanul sok érvet és ellenérvet ütköztetünk hónapokon, sőt éveken keresztül, míg végre eljutunk a döntésig.
Ez az időszak a bizonytalansága miatt gyötrő, és amikor megszületik a döntés, megnyugszunk. A döntésnek ugyanis az a lélektani következménye, hogy megerősítenek.
Felszabadultak vagyunk, még akár boldogok is.

Egy darabig. Aztán utolér bennünket az elszakadás fájdalma. Hát ez mégsem olyan egyszerű, mint hittük. A válás nem egy egyszeri aktus, kész, megtörtént, viszlát. A válás egy hosszú folyamat, amelyben hullámhegyek és hullámvölgyek váltják egymást, és amelyben az érzelmek olyan őrületes intenzitása jelenhet meg, hogy csak kapkodjuk a fejünket, és nem értjük, mi is történik velünk?

Vannak párok, akiknek akár már megváltást jelent a szétköltözés, a szeretetnek már nyomait sem lelik magukban a másik iránt – és mégis, fájdalmasan élik meg az elszakadást. Mi ennek a magyarázata? A kötödés, ami nagyon hamar kialakul a párok közt, ugyanakkor hosszadalmasan történik meg a kötödésnek a kioltódása.

De sokféle válás van. Talán a legdrámaibb, amikor váratlanul bejelenti a társunk, hogy mást szeret és elköltözik. Az elhagyott fél átéli az elhagyattatást, a szeretetvesztés fájdalmát, a megcsalatás keserűségét, romba dől az önbizalma, elveszti a biztonságát, a hitét, a bizalmát. Lehet, hogy felfoghatatlan számára a történet, olyan, mintha nem is vele esett volna meg, ami megesett.


Ez történik Olgával is, Elena Ferrante Akit elhagytak című regényében, őt hagyja faképnél így ott a férje, minden előzmény nélkül. A szenvedés feneketlen mélységébe zuhan, az otthona szertehullik, a gyerekeit csak kétségbeesett erőfeszítéssel képes – úgy, ahogy ellátni, és úgy tűnik, belerokkan a veszteségbe. De végül végigküszködi magát a gyász minden állomásán, és szembesül egész korábbi életével, és lassan önmagára talál. Ajánlom a könyvet azoknak a figyelmébe, akik hasonló cipőben járnak.

Azt hihetnénk, az elhagyó könnyebb helyzetben van. Nos, ez nem feltétlenül van így.
Még aki azonnal egy szerelmi kapcsolatba kapaszkodhat, annak is szembe kell néznie a leválás nehézségeivel, nem is beszélve a bűntudat esetlegesen megjelenő érzésével. Más esetben az elhagyást nem egy másik fél megjelenése okozza, hanem egy kényszerű döntés eredménye, amikor már egyszerűen a pár egyik tagja nem bírja már tovább a közös szenvedést és elmegy − vagy ténylegesen elköltözik, vagy beadja a válókeresetet.

Olyan is van, amikor a házaspár belátja, hogy nem megy együtt, és békésen megállapodnak, hogy mindkettejük számára jobb lesz, ha a válást választják.

Bármi is az ok, még jöhet meglepetés. Válni ugyanis nem olyan egyszerű, ezért kezdetét veheti a szét-össze-szét-össze idegőrlő játéka. A távolodás ugyanis vonzást eredményez, a közeledés újra távolodást. A szétköltözés után a társunk újra vonzóvá válik, eltűnnek a napi nehézségek, felerősödik a hiány. Ó, de hát akkor megpróbálhatjuk újra! A visszarendeződés után azonban rövidesen ugyanott találjuk magunkat, mint a válás előtti időszakban, és akkor újra szétmegyünk. Ezt a játékot vannak, akik évekig képesek játszani, másoknak kevesebb is elég, hogy végérvényesen felismerjék: a kapcsolat zátonyra futott.

Ekkor elválnak hivatalosan is. Jogilag, de az elszakadás még csak most kezdődik. Kevés ember tudja, hogy az a rettenetes érzelmi válság, amibe belekerült, az valójában gyász. Gyász, annak minden fájdalmával és nehézségével. Többnyire ugyanúgy megjelenik a harag, a düh, a befejezetlenség gyötrő érzése, a bűntudat, a szégyen, de ezen felül az elégtelenség érzése, a szeretetvesztés fájdalma, az értetlenség, a féltékenység, a bosszú, és így tovább, sorolhatnánk vég nélkül.


Mindezek fejében még a válók többsége értetlenül áll saját érzelmi kavalkádjának tüzében, és fogalma sincs, mi történik vele. Sajnos kevés segítséget kap, hiszen korunk jelszava: légy erős, lépj már túl rajta, szedd össze magad. A médiában a celebek mosolyogva válnak, elhitetve mindenkivel, ezt így kell csinálni! Nem jut eszünkbe, hogy csak a társuknak üzennek, köszi, jól vagyok, és hogy nem akarják ország-világnak feltárni sebezhetőségüket. De nem tudhatjuk, hogy mi zajlik a szívükben. A rokonoktól, barátoktól még várhat segítséget a váló, sajnos azonban a válási gyász tovább tart, mint a támogatók türelme, és egyszer csak ott találjuk magunkat egyedül a továbbra is intenzív érzelmeinkkel.

Mi marad ilyenkor? A professzionális segítő sokat segíthet: pszichológus, mentálhigiénés szakember, életmód tanácsadó. Lehet különböző önismereti csoportokhoz is csatlakozni. Hívők fordulhatnak az egyházi közösségükhöz is. Nem csak lehet, de kifejezetten tanácsos is segítséget igénybe venni, hiszen nem mindegy, milyen intenzitással éljük át a veszteséget, meddig tart a szenvedésünk, de legfőképpen az nem mindegy, milyen tanulságokat sikerül levonnunk a történtekből. Saját viselkedésmintáink, gátjaink, szerepeink felismerése mélyebb önismerethez juttat, amelynek következtében remélhető, hogy az újabb kapcsolatunkban már nem követjük el ugyanazokat a hibákat.

Ha érintett vagy a témában, nehezen boldogulsz a válás feldolgozásával, jelentkezz a ’Válás és újjászületés’ szemináriumra. A következő csoport április 10-én indul. További információ: http://juliavagyokesvalok.hu/szeminarium

Olyanok jelentkezését is várják, akik később trénerként szeretnének hasonló csoportokat indítani! Mivel rendkívül sok a válás, szakítás, egyre nagyobb a kereslet a Válás és újjászületés szeminárium iránt, ezért a szeminárium megalkotói úgy látják, hogy rövidesen már nem tudjuk kielégíteni az igényeket. Éppen ezért trénereket képeznek ki, amelynek feltétele a saját élményű alapszeminárium elvégzése.
Díjtalan információs est: március 21-én 18 órakor. Jelentkezés: magdolna@singer.hu

Singer Magdolna

Képek: piqs.de
Steve Evans: Malawi n2
Jackie: ...And Then Sometimes Valentine’s Day Sucks!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 8992 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x