Hasonló a hasonlóval, vagy éppen az ellentétek vonzzák egymást?...
Címlap / Te+Én+Szex / Hasonló a hasonlóval, vagy éppen az ellentétek vonzzák egymást?

Hasonló a hasonlóval, vagy éppen az ellentétek vonzzák egymást?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-01-29

Kialakulhat-e tartós kapcsolat két teljesen ellentétes személyiség viszonyából? Vajon az ellentétek vonzzák vagy taszítják egymást, ha párkapcsolatról van szó?  

A barátnőm minap bemutatott az új pasijának. Izgatottan vártam a nagy találkozást. Számomra teljesen egyértelmű volt - a barátnőm korábbi ízléséből kifolyólag-, hogy egy rendkívül jóképű, izmos, Brad Pitt- szerű fiúnak leszek bemutatva. A találkozó nagy meglepetéssel szolgált számomra, ugyanis a barátnőm választottja nemcsak hogy nem vonzó, de kicsi, köpcös és mellette még szemüveges is. 

Elgondolkodtatott, hogy vajon a barátnőm mi alapján horgonyzott le mellette. Korábban ugyanis teljesen más típusú férfiakkal hozta össze őt a sors. Feltehető a kérdés, hogy vajon az ellentétek vonzzák egymást?

Alakulhat-e tartós kapcsolat két teljesen ellentétes személyiség viszonyából?
A párválasztás kapcsán két alapelv jut elsődlegesen az eszünkbe. Az egyiket, már az ókori rómaiak is megfogalmazták. „Similis simili gaudet” szól a híres közmondás, mely annyit jelent, hogy mindenki egy hozzá hasonló társnak örül igazán. Ezzel szemben a másik elgondolás azt hangsúlyozza, hogy az ellentétek vonzzák egymást. Nehéz eldönteni, hogy melyik elmélet a domináns szerelmi életünkben.  Hogy vajon olyan társat keresünk-e magunknak, akivel teljes mértékben egy húron pendülünk vagy éppen önmagunk szöges ellentétét keressük?Szülői minta
Az, hogy gyermekkorunkban milyen kapcsolatot ápolunk ellentétes nemű szülőnkkel, igenis hatással van a párválasztási szokásunkra. Sigmund Freud, pszichoanalitikus szerint a fiúk életük egy korai szakaszában szerelmesek az édesanyjukba. Ennek következtében versengésbe kezdenek saját apjukkal. Ugyanakkor viszont, a kislányoknál is megfigyelhető ez a jelenség, ők saját édesapjuk iránt éreznek mély érzelmet. Az előbbit Ödipusz, az utóbbit Élektra- komplexusnak nevezzük.

Kutatások bizonyítják, hogy gyermekkorunkban egy ún. szexuális bevésődés következtében eltároljuk magunkban ellentétes nemű szülőnk mintáját. Itt nem csak a külsődleges jegyekre kell gondolni, a bevésődés ugyanis belső tulajdonságokra is vonatkozik. Ha egy lány olyan apával nőtt fel, aki rendkívül családcentrikus, akkor nagy az esély arra, hogy ilyen párt fog magának keresni, számára ugyanis ez válik követendő példává. Léteznek viszont olyan családok is, ahol a kapcsolatokat nem jellemezte harmónia, így előfordulhat, hogy a gyermek a szülői viselkedéssel teljesen ellentétes megnyilvánulást fog preferálni.

Evolúciós magyarázat

Szaporodás tekintetében némi párhuzam vonható az emberek és az állatvilág között, hiszen mindkét csoportnál minél több, egészséges utód nemzése és a gének átörökítése a cél. Evolúciós szempontból viszont eltérő, hogy a nők és a férfiak milyen párválasztási stratégiákat alkalmaznak.

A nők inkább a hosszú- távú stratégiákat részesítik előnyben.
Céljuk egyrészt az, hogy nemzőképes párt találjanak maguknak, másrészt pedig egy olyan társra van szükségük, aki biztos anyagi forrásokkal rendelkezik és ezáltal képes arra, hogy az utódokat felnevelje.

Ezzel szemben a férfiaknál a rövidtávú stratégiák a dominánsak. Számukra az a legfontosabb, hogy olyan nőt találjanak, aki fiatal és egészséges, ebből kifolyólag ugyanis képes arra, hogy utódokat szülhessen és felnevelhessen.

Mindkét nem más és más dolgot tart lényegesnek párjuk keresésekor. Az elképzelésből kiindulva tehát, feltételezhető, hogy a nők leginkább arra törekednek majd, hogy nőiességüket és fiatalosságukat kihangsúlyozzák. Igyekzenek minél kívánatosabbnak mutatkozni a leendő Nagy Ő előtt. Kiválóan kihasználja ezt a helyzetet a szépségipar a különféle krémekkel és sminktermékekkel, amelyek a hőn áhított fiatalságot segítik elő. A férfiak viszont a minél magasabb státusz elérésére törekednek, szinte versengés alakul ki a hím egyedek között- az állatvilághoz hasonlóan- a tökéletes nő megszerzéséért.

Vajon az ellentétek tényleg vonzzák egymást?
Az egyik oldalon van egy csendes, visszafogott lány, aki szívesen tölti otthon szabad estéit egy izgalmas film és egy üveg vörösbor társaságában. A másik oldalon viszont van egy fiú, aki szöges ellentéte ennek. Ő ugyanis, ha tehetné, akkor minden estéjét bulizással és csavargással töltené.

Vajon mi az, ami egymás mellett tarja őket?

Hasonló esetről már biztos te is hallottál az ismerősi körödben. Bizonyára te sem értetted, hogy ők ketten miért találták meg pont egymást. A válasz talán nem is olyan bonyolult. Bizonyos elképzelések szerint az egymással teljesen ellentétes személyiségű emberek azért bonyolódnak kapcsolatba, mert kiegészítik egymást. Egy szerény lány, egy magabiztos srác mellett ugyanis biztonságban érezheti magát, ugyanakkor a fiú számára is megmarad az, az érzés, hogy mégiscsak ő a „férfi” a kapcsolatban, ő az aki, oltalmazza és védi a gyengébbik nem képviselőjét.

Fontos szempont tehát az, hogy a pár kiegészítse egymást, de talán még fontosabb az, hogy legyen az életükben egy olyan közös dolog, amiben hasonló a gondolkodásuk. Hiszen ha ez nem lenne, akkor mi alapján kezdenének el ismerkedni egymással? Lényegében barátot is valamilyen közös érdeklődés alapján választunk. Több barátunk lehet ugyanis, akik nem feltétlenül kell, hogy hasonlítsanak egymásra. Az egyik barátnőkkel például, szívesen járunk bulizni, mert ő egy igazi „party arc”, míg a másikkal inkább a csevegős délutánokat szeretjük. Mindkét személyiség lakozhat bennünk, csak éppen a megfelelő társat kell megtalálnunk hozzá.

A kérdés eldöntése - hogy vajon az ellentétek vonzzák-e egymást, vagy a hasonló a hasonlót találja-e meg - nem könnyű.

A kutatások azt bizonyítják, hogy tartósabb kapcsolatok általában akkor születnek, ha két egymáshoz hasonló személyiség találja meg egymást.
Olyanok, akiknek a gondolkodásmódja vagy a világnézete azonos. Bár arra is van példa bőségesen, hogy az ellentétek bonyolódnak kapcsolatba egymással. Ebben az esetben viszont, jó ha van egy olyan kapcsolódási pont, ami közel hozza őket egymáshoz. A lényeg a lényeg, hogy rajtad áll milyen párt választasz magadnak. Te döntöd el, hogy egy hozzád hasonló vagy éppen egy hozzád képest teljesen ellentétes személy rabolja el a szívedet és indítja el azt a jól ismert bizsergést a gyomrodban.
    
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 12322 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x