Bazi nagy roma lagzi - képekben
hirdetés
Címlap / Te+Én+Szex / Bazi nagy roma lagzi - képekben

Bazi nagy roma lagzi - képekben

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-18

Esküvő fotózás során sok érdekes emberrel hozott már össze a sors mind párok, mind a násznép tekintetében. Különböző foglalkozások, eltérő országok, eltérő anyagi háttér. Mivel a boldogság egyiktől sem függ, fotózás szempontból ez nem jelent olyan nagy eltérést. Néha mégis érkeznek olyan felkérések, melyek jelentős mértékben különböznek a "hagyományos" esküvőktől. Ilyenkor igyekszem előre felkészülni és utánaolvasni, miben más az adott vallás vagy népcsoport, etnikum esküvője, mint azok, amiket eddig volt szerencsém megismerni. Mindenre természetesen nem lehet előre felkészülni, de azért meg kell próbálni. Az igazi érdekesség akkor van, ha ezek a ritka "különbségek" halmozottan jelentkeznek. 

Egy bazi nagy roma lagzi
2 nappal az esküvő előtt amolyan S.O.S. megkeresést kaptam, kell 2 fotós egy esküvőre, tudunk-e találkozni? A találkozó helyszíne már elég sokat sejtet, egy belvárosi 5 csillagos szálloda halljában ültünk le egyeztetni azt, hogy mikor, hol és mit kellene megörökíteni. Az esküvő részletein túl másik két dolog is kiderült a találkozó során. A megbízó igen jómódú és roma származású. Ebből a jómód nem jelentene különösebb eltérést a megszokottól (a munka minősége nem lehet pénzfüggő) de roma esküvőt még nem fotóztam korábban. Ráadásul arra se volt lehetőség, hogy az ifjú párral találkozzak és még akár aznap (csütörtök) elmenjünk egy próbafotózásra.

Egy napos rákészülési lehetőség, szélsőséges vagyoni háttér, roma hagyományok szerinti esküvő egy olyan párral, akiket akkor fogunk először látni. Igazi vakrepülés volt számomra!

Nagyobb esküvőkre, rendezvényekre kell a két fotós. Két fotóshoz viszont elengedhetetlen egy harmadik személy, amolyan asszisztencia, aki ha kell, akkor serpát játszik, ha kell, akkor biztonsági szolgálat, közben pedig kicsit informatikus is és adatmentést végez (ezen az esküvőn elég nagy bajban is lettünk volna nélküle, de ez egy másik történet).

Reggel a megbeszélt időpontban fel is vonultunk a háznál, ahol már javában zajlottak az előkészületek. Az udvaron hatalmas edényekben főtt az étel, az asztalon hegyekben állt a kenyér.


Odabent pedig sminkesek és fodrászok hada csinosította a koszorúslányokat, a menyasszonyt és a család hölgy tagjait.


Mindeközben odakint már javában zajlik az élet. A ház előtti utca másik végén elkezdett gyülekezni a vőlegény rokonsága. A vőlegény egy Ferrari F430-ban, a rokonság mögötte, kisteherautón a hangtechnika és néha nehéz eldönteni, a Ferrari motorja hangosabb-e vagy a zene. (Ez egy ott lakó néninek nem is nagyon tetszett, de a kiérkező rendőr valahogy megnyugtatta.)


Ahogy a vőlegény, úgy a menyasszony rokonsága is hangos ünneplés közepette várja a nagy találkozást. A Ferrari és a hozzá tartozó násznép lépésről lépésre közeledik a lányos ház ajtajához. A hangulat már kellő mértékben felfokozott a kapu mindkét oldalán, megkezdődik a kikérő. Ez többé kevésbé hasonló módon történik, mint más szertartások esetén, legfeljebb kicsit temperamentumosabban.


Odabent pedig a megszokott módon megy az időhúzás, melynek vége természetesen a menyasszony kiadása a vőlegény részére.


Rövid ünneplés után a vőlegény is felveszi ünnepi öltözékét, apróbb igazítások a menyasszony koronáján és indulhat a pár a szűk rokonsággal az egyházi szertartásra.


Szigorúan külön, egy limuzin a vőlegény rokonságának, egy a menyasszonyénak, a vőlegény maga pedig a már megismert Ferrarival érkezik a Bazilika elé.

Az esküvő eddig akár szokványos is lehetne a pompát leszámítva. Itt szembesültem azonban az első jelentősebb eltéréssel a megszokottakhoz képest. A Bazilika szinte pangott az ürességtől, olyan kevesen voltak a rokonok.


Maga a szertartás szintén szokványosnak mondható még a galambröptetéssel együtt is (fogadalom, gyűrűhúzás, áldás, stb.)

 

Mindez természetesen egy gyönyörű templomban, pompás öltözékben. A templomi szertartást követően ahogy jöttünk, úgy mentünk is tovább egy belvárosi 5 csillagos szállodába, ahol az első találkozó is megtörtént. A polgári szertartásig még van pár óra, addig a szálloda alkalmazottjai hidegtálakat és egyéb finomságokat szolgálnak fel (szigorúan a násznép részére).

Maga a polgári szertartás már a szállodán belül zajlik, de még mindig a szűk családi kör bevonásával.


A roma esküvők éppen fordítva működnek, mint amiket eddig megismertem. Kezdetben a lányos háznál a szűk családi kör, az egyházi és polgári szertartásokon szintén csak a szűk családi kör, majd ezt követően nyílnak meg a kapuk a barátok, ismerősök és távoli rokonok számára. Természetesen ha lehet, a pompát még egy kicsit fokozzák, hatalmas bálterem, trónszék, stb.


A lényegi különbségek azonban csak most jelentkeznek. A lagzi fénypontja az ifjú ara megkoronázása, természetesen a lehető legnagyobb pompával, 24 karátos arany koronával trónszékben, majd jöhet a menyasszonytánc, ahol a rokonok a tánc váltságdíját a koronába tűzik, amíg csak fér bele.


A menyasszonytánc után valamikor éjfél tájt következik a menyecsketánc, mely előtt az ifjú ara fejét kendővel kötik be, majd sorra táncol a vőlegény rokonságának tagjaival.

 

Agárdi Gábor


 
 
[ 10282 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x