Vége a szerelemnek, ha több teret kér a párod?
Címlap / Te+Én+Szex / Vége a szerelemnek, ha több teret kér a párod?

Vége a szerelemnek, ha több teret kér a párod?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-11-27

Minden rendben volt eddig a párkapcsolatodban, és most egyszerre több teret szeretne a párod? Esetleg neked van szükséged több szabadidőre? Ez a helyzet akár ijesztő is lehet, de vajon van-e okunk előre aggódni?  

 

Rendezvénynaptár
A jó párkapcsolat egyik titka az, hogy az érintettek szánjanak időt arra, hogy egymástól picit távol legyenek: akár időben, érzelemben vagy tevékenységben. Popper Péter mondta egyszer azt, hogy az ember lelkében mindig legyen egy ajtó, amit a párja előtt nem nyit ki. És itt nem titkokról van szó, hanem a mi esetünkben egy kis saját időről, amit mindenki úgy tölt el, ahogy a legjobban szeretne, majd feltöltődve visszatér a párjához.

Ahhoz, hogy egy kapcsolatban a felek együtt tudjanak növekedni, arra is szükségük van, hogy egyénileg fejlődjenek, megtapasztaljanak dolgokat, élményeket, helyzeteket, amiket majd megoszthatnak a párjukkal, energiával töltve fel így egymást és a kapcsolatot.

Mik a veszélyei a mindig együtt töltött időnek?

Amikor egy kapcsolat elkezdődik, a rózsaszín köd teljesen betölti a helyet, a társunk a legcsodálatosabb személy a földön, aki tökéletes és semmi hibája nincs, minden jól áll neki és mindig pontosan tudja, hogy hogyan vegyen le a lábunkról. Ilyenkor természetesen nagy igényünk van arra, hogy mindig együtt legyünk és minden együtt csináljunk a párunkkal. És ennek az időszaknak meg is van a helye a kapcsolat életében, de előbb-utóbb elkezdjük észrevenni (mi vagy a társunk), hogy kevesebbet találkozunk a barátainkkal, kevesebb időnk van a hobbinkra és megszületik az igény a saját időre.

Ha a párunknak van szüksége saját időre, szeretne elmenni a barátokkal moziba, egy jót úszni vagy egyszerűen leülni egy jó könnyvvel a kezében, és mi nem adjuk meg neki ezt, sokkal rosszabbat teszünk a kapcsolatunknak. A társunk úgy fogja érezni, hogy bezárták, megfosztották a szabadságától és egyre kevésbé lesz kellemes az együtt töltött idő. Ezért  magunknak is ártunk, ha foggal-körömmel kapaszkodunk.

Ha nekünk van szükségünk több térre, akkor üljünk le beszélgetni a párunkkal, mondjuk ezt el neki őszíntén és hangsúlyozzuk ki azt, hogy egy-egy ilyen önállóan töltött idő után sokkal jobb kedvvel, több energiával, szívesen térünk majd vissza hozzá. Tisztázzuk, hogy nem az érzelmeink kihűléséről van szó, hanem pont annak megelőzéséről.  


Mitől szoktunk félni, ha a párunk saját teret szeretne?

Gyakran találkozom olyan helyzetekkel, amelyekben az emberek ijesztőnek találják, ha a párjuk saját időt és teret kér tőlük. Egyesek arra gondolnak, hogy a társuk ki szeretne lépni a kapcsolatból, csak nem tudja, hogyan mondja meg. Mások úgy érzik, hogy ők nem elég jók és a párjuk máshol keresi majd a boldogságot.

Ilyenkor fontos az érzéseinket megbeszélni a társunkkal, ha attól félünk, hogy már nem szeret, mert külön töltene egy estét. Amennyiben nem beszéljük meg és nem adunk neki lehetőséget arra, hogy megnyugtasson, valószínűleg elkezdünk gyanakodni, mindenféle forgatókönyveket gyártani, azokra bizonyítékokat keresni és mielőtt felócsúdnánk, már el is veszítettük a bizalmunkat a párunkban, talán ok nélkül.

Milyen veszélyeket rejt magában a külön töltött idő?

Veszélyes lehet, ha nem hagyunk saját időt a párunknak, vagy elengedjük a haverokkal, de mindig rátelefonálunk mindenféle ürüggyel vagy sértődötten várjuk haza minden alkalommal. Ezek a reakciók frusztrációt, bűntudatot, szomorúságot, haragot válthatnak ki a társunkból és ha az együtt töltött idő megtelik konfliktusokkal, idővel felteheti a kérdést, hogy ha máshol sokkal jobban érzi magát, akkor miért maradjon még mellettünk?

Lehetséges, hogy már kihűlt vagy kihűlőfélben van a kapcsolatunk és azt vesszük észre, hogy egyre több a külön töltött idő, miközben együtt már nem tudunk úgy örülni egymásnak. Érdemes ezen elgondolkodni, leülni és megbeszélni a társunkkal, hogy mi is történik velünk, merre vezet az út tovább?

Ha már több boldogságot találunk a párunktól távol, mint a vele együtt töltött időben, akkor lehetséges, hogy az érzelmeink elmúltak. Ebben az esetben jó feltenni a kérdést, hogy vajon szeretnénk javítani a kapcsolatunkon? Szeretnénk újra közelebb kerülni egymáshoz? Mit tehetünk azért, hogy újra fellobbanjon a láng? Vagy már nincs sok közünk egymáshoz és szétválhatnak az útjaink?

 
 
Mivel töltsük el a saját időnket?
Ha elkerültük a félelmeket, gyanakvásokat, megbeszéltük őszíntén az igényeinket és már nem fenyegeti nagy veszély a kapcsolatunkat, akkor használjuk ki a saját időnket olyan tevékenységekkel, amiket szeretünk, amelyekből energiát merítünk vagy amelyekkel relaxálunk:
  • pihenjünk, olvassunk, hallgassunk zenét, relaxáljunk, meditáljunk
  • menjünk el sportolni, táncolni
  • iratkozzunk be valamilyen csoportba: pl. kórus, színjátszó kör, szülők klubja stb.
  • szervezzünk programokat a barátokkal, ismerjünk meg új embereket, élményeket
  • szervezzünk olyan programot, amit a társunkkal amúgy sem végeznénk együtt (pl. nézzünk romantikus filmet a barátnőinkkel vagy menjünk el egy focimeccsre a barátainkkal), így azoknak az igényeinknek is eleget teszünk, amelyeket a társunktól nem várhatunk el.

Sokszor nem könnyű elengedni a társunkat, de az igaz szeretet azt jelenti, hogy figyelek a másik igényeire, megbízom benne és szabadon engedem. Közben nekem is van lehetőségem nőni, fejlődni és ezáltal jobb és boldogabb ember tudok lenni.

Próbáljátok ki, higgyétek el, megéri!

A szerző pozitív pszichoterapeuta. 

Kép: H. Hach / PixabayKépforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 12461 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
 
x