Barátnők és párkapcsolat
Címlap / Te+Én+Szex / Barátnők és párkapcsolat

Barátnők és párkapcsolat

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-18

Egyikünk számára sem kétséges, hogy a barátnőink alapvetően jót akarnak nekünk. Ahogyan mi is nekik. Tanácsainkkal, javaslatainkkal mindig akkor segítünk egymásnak, mikor arra a legnagyobb szüksége van valamelyikőnknek. De vajon jól tesszük-e, ha a párkapcsolatunkra vonatkozóan is elfogadjuk a meglátásaikat?  


Az énkép görbe tükre

Senki sem tökéletes, és senki sem tévedhetetlen. Főképp nem önmagával szemben.

Az önmagunkról való tudás szerveződése igen összetett folyamat eredménye. Az, hogy milyennek látjuk önmagunkat, sok esetben annak a függvénye, hogy a környezetünk mit tükröz felénk saját magunkról. Példának okáért gondolhatom én azt magamról, hogy szerény ember vagyok, ha az ismeretségi köröm a megnyilvánulásaim és tetteim alapján önzőnek titulál.

A jellemvonásaink viszonylag jól megjósolják a viselkedésünket, így ennek alapján megítélni egy embert sokkal életszerűbb, mint a saját meggyőződéseire hagyatkozni.

Megvan azonban a veszélye is ennek a fajta visszatükrözésnek. A ránk vetített képet ugyanis olykor hajlamosak vagyunk kritikátlanul beépíteni, így ha sokat halljuk azt a környezetünktől, hogy „Te úgysem vagy erre képes”, akkor egy idő után ezt elhisszük magunkról, és mély passzivitásba süllyedünk.

A környezet által visszatükrözött vagy ránk vetített kép tehát egyszerre lehet áldás és átok.

Segítheti is az objektív önismeretünket és a fejlődést, vagy rombolhatja a saját magunkba vetett hitet és pozitív önértékelést. Pedig az önelfogadásra mindenkinek egyformán nagy szüksége van.
 


Párkapcsolat kontra barátnők


És mi a helyzet a párkapcsolatokkal?

Nehéz objektíven szemlélni az adott helyzetet, mikor abban benne vagyunk. Ilyenkor nem árt kikérni egy külső személy értékítéletét. Valahol a bíróságok is ezt a célt szolgálják. Két érdekellentétben lévő fél helyzetét igyekeznek részrehajlás nélkül górcső alá venni.

A barátnőink sem tesznek mást, mikor egy-egy helyzettel kapcsolatban kikérjük a véleményüket. Csakhogy még egy bíró a törvényekre és protokollokra támaszkodva hozza meg döntését, addig barátnőink csupán a saját és környezetükben látott és/vagy hallott tapasztalatokra hagyatkozhatnak.

Kétség sem férhet hozzá, hogy a jó szándék vezérli őket, mikor tanácsokkal ellátva felvérteznek bennünket a kapcsolatunkban fejüket felütő problémák megoldásával szemben, a módszer és tapasztalati repertoár azonban, mely ehhez a rendelkezésükre áll, meglehetősen korlátozott.

Ha önmagunkat nem látjuk reálisan, törvényszerű, hogy a párkapcsolatunkat sem fogjuk tudni elfogulatlanul megítélni. A nők pedig különösen hajlamosak még önmaguk elől is eltitkolni a kapcsolati problémák súlyosságát, hogy elkerüljék a döntési kényszert: menni vagy maradni.

 
Nem vitás, hogy kritikus helyzetekben bizony jól jöhet egy külső szemlélő véleménye. Egy valamiről azonban sosem szabad megfeledkeznünk: ez a mi életünk, benne pedig a mi döntésünk!

Ha hibázunk, természetesen a felelősség is a miénk, mégsem szabad pusztán a baráti tanácsoknak és véleményeknek engedve eljárnunk a párkapcsolatunkban megjelenő nehézségekkel kapcsolatban.

Az idő általában választ ad a kérdéseinkre, így aztán inkább előbb, mint utóbb, de rá fogunk ébredni arra, mit kell tennünk.

A pozitív önértékelés mellett azonban a párkapcsolatunkba vetett hit is kiemelt jelentőségű. Amikor pedig eljutunk arra a pontra, hogy már nem vagyunk képesek tovább hinni a jövőjében - bármely véleményen legyenek is barátnőink – biztosak lehetünk benne, eljött az ideje annak, hogy továbblépjünk – ezúttal egyedül.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 5512 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x