Érzelmileg monogám?
Címlap / Te+Én+Szex / Érzelmileg monogám?

Érzelmileg monogám?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-30

Nincsenek illúzióim. Tudom, hogy a hűség, mint olyan nem létezik. Előbb vagy utóbb mindenki életében eljön a pillanat, amikor félrelép vagy megcsalják. A kérdés csak az, mi következik ezután? 

Megcsalva
A nők alapvetően végtelenül kiszolgáltatottak, ha szerelmesek. Mindent megtesznek, mindent elhisznek, akár a lehetetlent is, pusztán azért, hogy boldogok maradhassanak a szeretett férfi mellett.

Hajlamosak olyasmit sem észrevenni, ami pedig már majd kiböki a szemüket, s ha végül mégis kiderül a csalfaság, jönnek a könnyek, a vádak, a csalatkozás.

Pedig a hűség mint olyan, alapvetően nem része az emberi természetnek. A monogámia ugyan egy ideig magától értetődik, később azonban lemondásra és akaraterőre van szükség ahhoz, hogy az együttélésnek ezt a civilizációs keretét meg tudjuk tartani.

Mégis, attól függetlenül, hogy erre képesek vagyunk-e, létezik valami, ami sokkal fontosabb a testi hűségnél, s amely nélkül egyetlen párkapcsolat sem működhet hosszútávon, ez pedig a lojalitás.


Érzelmi monogámia

Sokan a hűséget a szexuális kizárólagossággal azonosítják, pedig az a fajta lojalitás, ami két ember egymáshoz való elköteleződését jellemzi, nem csupán a párkapcsolatok sajátossága.

A hűség – vagyis a ragaszkodás és elköteleződés valami vagy valaki iránt – képezi az alapját eszméknek vagy vallási irányzatoknak, erkölcsi meggyőződésünknek vagy politikai hitvallásunknak, s éppúgy szerepet játszik a baráti kapcsolataink szerveződésében, mint ahogy a párkapcsolataink életében is központi elemnek tekinthető.

A hűség egy másik személy iránt lényegénél fogva nem más, mint a szolidaritás egy formája, melynek során az adott személyt segítjük, óvjuk, féltjük, szeretjük őt, mivel értékes és fontos része az életünknek.

Egy szerelmi viszonyban persze ennek a fajta szolidaritásnak óhatatlanul részét képezi a szexuális hűség is. Az azonban, mely két embert hosszú időn keresztül – akár egy életen át – összetart, nem az egymás iránti szexuális hűség, sokkal inkább egyfajta érzelmi lojalitás.

Ha úgy tetszik, érzelmi monogámia.


Lojalitás vs. hűség

Nem kérdés, hogy létezhet olyan párkapcsolat, melyben a szexuális hűtlenség nem jár feltétlen együtt a kapcsolattal szemben mutatott hűtlenséggel. Épp ahogy a szexuális hűség sem elégséges, ha az egyik fél emberi értelemben hűtlen a partneréhez.

Ha elhanyagolja, kihasználja, lebecsüli őt, és alárendeli partnere vágyait, valamint lényét a sajátjának, akkor bár testében maradhat hűséges, a hűtlenség ténye mégis megbocsáthatatlanná válik.

Napjainkban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a párkapcsolat – s főként a házasság - célja nem csupán egy kellemes érzelmi miliő fenntartása, sokkal inkább egy olyan keret kialakítása, melyben a felek egymást támogatva, szeretve élhetik közös életüket, megosztva egymással az örömöt éppúgy, mint a bánatot.

Mindannyian vágyunk a biztonságra, egy olyan meleg, puha fészekre, mely stabil pontot jelent számunkra a folyton változó világban. Mindannyian vágyunk egy olyan társra, aki megteremti számunkra ezt a fajta érzelmi biztonságot.

S ha ez a fajta biztonság – a kapcsolatba vetett bizalom és lojalitás - megszűnik, szinte mindegy is, hogy szexuális értelemben hűségesek vagyunk-e vagy sem.A döntés

A kérdés tehát továbbra is adott. Megcsalva, becsapva, megvezetve nézünk a férfire, akit annak ellenére, hogy fájdalmat okozott, továbbra is szeretünk.

Nem a testi hűtlenség oka, vagy tárgya, esetleg annak körülményei bántanak. Mindez aktuálisan ugyan fontosnak tűnhet, mégsem emiatt vagyunk lesújtva.

Nőként bár hajlamosak volnánk a megalkuvásra, a kompromisszumkötésre, a megbocsátásra, valójában azt kell eldöntenünk ilyenkor, hogy bízhatunk-e a későbbiekben a társunkban. Maradhat-e ő az a meleg, puha fészek, akinek eddig hittük őt.

Csalódtunk. Fájdalmunk nem csupán lelki, hanem komoly fizikai kínt is jelent. Mégis, az egyetlen, ami ilyenkor számít, az az érzelmi lojalitás kérdése.

Ha az adott, bármit fel lehet építeni újra, akár a nulláról elindulva, ellenben ha hiányzik - s a szexuális hűtlenség csupán oka ennek a fajta egymás iránti elköteleződési zavarnak -. akkor nincs mit tenni. Akkor bármennyire fáj, bármennyire vágyunk is vissza a múlt szép emlékei közé, be kell látnunk, hogy olyasmit siratunk, mely valójában soha nem is volt a miénk.

Az egymás iránti tisztelet, lojalitás és bizalom nélkül ugyanis egyetlen kapcsolat sem működhet.


Völgyessy Véda

Kíváncsi vagy szerzőnőnk mindennapjaira?
Akkor a részletekért kattints ide:
vaginautazas.blog.nlcafe.hu

Képek:
David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net
photostock / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 4560 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x