Így ne szeress! A szerelem 7 tévútja
Címlap / Te+Én+Szex / Így ne szeress! A szerelem 7 tévútja

Így ne szeress! A szerelem 7 tévútja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-01

A szerelemnek sokféle formája van. Bizonyára mindenki tapasztalt élete során valamennyit a szerelem különböző arcaiból. Ha visszagondolunk régebbi párkapcsolatainkra, valószínűleg mindegyik partnerünket egy kicsit másképp szerettük. Megtörténhet az is, hogy néha összetévesztettük a szerelmet valami mással. Most nézzük meg közelebbről, hogy mi lakozik a szerelem többféle arca mögött?  

Müller Péter a következőket mondja a szerelemről: „Ez a másikkal való széttéphetetlen egység kérdése. Hogy szeretem és vele akarok lenni, vele akarok szenvedni és vele akarok meghalni - mert számomra nagyobb gyötrelem, ha eltépik tőlem a szerelmemet, a lelkemhez, testemhez tartozó lényt, mint vállalni vele bármilyen poklot és szenvedést.”

 

Az igaz szerelem nem csak rólam szól, hanem a társamról is. Arról, hogy azt szeretném, hogy ő is boldog legyen és ezért minden nap teszek valamit. A hamis, törékeny, felszínes szerelem csak rólam szól, az én igényeimről. Ebben nem igazán érdekel a másik személy, nem vágyom arra, hogy megismerjem és feltétel nélkül elfogadjam. Az érdekel, hogy ő mit tud nyújtani nekem. Azok a párkapcsolatok, amelyek ilyen szerelemre épülnek, nem hosszú életűek.

Nossrat Pesesckhian, német pszichoterapeuta, a szerelem karikatúráinak nevezi azokat a helyzeteket, amelyekben a szerelmet nem önmagáért éljük meg, hanem többé-kevésbé önző okokból keressük. Ilyen esetben, a megélt „szerelemnek” vagy „szeretetnek” különböző funkciói vannak, amelyek csak időlegesen bíztosítják a kapcsolat stabilitását. Amint ezek a funkciók megszűnnek vagy csökkennek, a kapcsolat veszélybe kerül.

Ezekből a funkciókból nézzünk meg egy párat:
1. A szerelem mint kíváncsiság

Gyakran tapasztalhatjuk, főleg tinédzsereknél, hogy belemennek egy párkapcsolatba, csak azért, mert kíváncsiak arra, hogy ez mit nyújthat. Ugyanakkor megtörténhet az is, hogy egy hosszabb távú, rutinos kapcsolatban az egyik fél azt érzi, hogy kipróbálna valami mást, valami újat, még akkor is, ha a jelenlegi kapcsolatából nem szeretne kilépni.

2. A szerelem mint konformizmus
Ha azért választunk társat „mert mindenki ezt teszi”, akkor tulajdonképpen összekevertük a szerelmet a konformizmussal. Gyakran előfordul nőknél, hogy azt hiszik, egy adott korban „illik”, hogy az embernek társa, férje legyen, hisz minden barátnő párkapcsolatban él és kellemetlen minden bulira szingliként elmenni.

3. A szerelem mint megvalósítás
Ha sikeres vagyok a munkámban, miért ne lennék sikeres a szerelemben is? – teszik fel ezt a kérdést azok, akik számára a szerelem a „sikeres megvalósítások” listájára kerül. Az számít, hogy „erre is képes voltam”: szép barátnőt vagy sok barátnőt szereztem. Az ilyen személyek esetében a hangsúly mindig azon lesz, hogy mi látszik a kapcsolatból a külvilág számára, mit mondanak mások, stb.

4. A szerelem mint birtoklás

Aki számára fontos, hogy magához kösse a társát, az különböző stratégiákat keres erre a célra. Van, aki érzelmi zsarolással éri ezt el, van, aki a szexualitást használja fel és van, aki gyereket vállal az illetővel. Mindegyik esetben arról van szó, hogy a szóban forgó személy nem elég biztos önmagában és abban, hogy képes a társát megtartani.

5. A szerelem mint elvárásnak való megfelelés
Sok esetben, főleg a hagyományos családokban, egész regények szövődnek arról, hogy hogyan és mit „kell” tenni az életben. Ide tartozhat az az elvárás is, hogy az ifjú lány vagy fiú bizonyos életkorban házasságot kössön és unokákat hozzon a világra, a nagyszülők nagy örömére.


6. A szerelem mint szabadság
Születhet szerelem (vagy ahhoz hasonló érzés) olyan helyzetben, ami szabadságot nyújt. Úgy érezzük, hogy az új kapcsolat segít megszabadulni pl. egy negatív élményekkel telített szülői házból vagy egy rossz kapcsolatból.

7. A szerelem mint hála
Megjelenik valaki az életedben, amikor támaszra van szükséged és a legjobbkor van a legjobb helyen. Mit érzel ilyenkor? Sok emberrel megtörténik, hogy ebből a hálaérzésből kapcsolat lesz. És ha meg is jelenik a szerelem, a hála volt az, ami elindította. Ebben a helyzetben, ha a hálás személy úgy érzi egy adott pillanatban, hogy megfizette, amit érte tettek, az ezt kísérő szerelem könnyűszerrel elmúlhat.

És Te - milyen módon szeretsz?


Seer Szeréna
pozitív pszichoterapeuta
www.szerena.eu


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 12159 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x