Egyre nyíltabban beszélünk a szexről
Címlap / Te+Én+Szex / Egyre nyíltabban beszélünk a szexről

Egyre nyíltabban beszélünk a szexről

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-22

Az emberek világszerte egyre nagyobb hajlandósággal és nyitottabban beszélnek a szexről, ugyanakkor a szexuális magabiztosság és a felelős magatartás terén nagy elmaradás tapasztalható - derül ki a Durex legfrissebb kutatásából. A magyarok esetében a válaszadók 82%-a gondolja úgy, hogy társadalmunk tagjai valóban nyíltabban mondanak véleményt intim témákkal kapcsolatban, azonban a védekezés terén még van hova fejlődnünk. 

A Durex Nemzetközi Szexuális Jóléti Kutatásának legfrissebb adatai azt mutatják, hogy világszerte a felmérésben résztvevők több mint háromnegyede (78%) szerint az emberek egyre nyitottabban beszélnek a szexualitással kapcsolatos témákról. Ez a nézet Dél-Amerikában a legerősebb (85%), amit szorosan követ Észak-Amerika és Afrika (84-84%), valamint Ausztrálázsia (83%). Európa és Ázsia kicsit konzervatívabban közelíti meg a témát 78, illetve 74%-kal.

Amennyiben szexről szeretnénk csevegni, akkor Kolumbiában van a legkönnyebb dolgunk, ugyanis itt az emberek 90%-a egyetért azzal, hogy a társadalom már sokkal nyitottabb e témára. Japánban azonban nem aratnánk nagy sikert a szexuális élet boncolgatásával, ugyanis itt erre jóval kisebb a hajlandóság és sokkal konzervatívabb szemlélet él (49%). Mi magyarok túlmutatunk az európai átlagon, ugyanis a hazai válaszadók 82%-a véli úgy, hogy nyíltabban beszélünk a szexről.

Ha azt vesszük, hogy mennyire tudatosan éljük meg és élvezzük ki szexuális életünket, a válaszadók 74%-a nyilatkozott erről pozitívan. Ebben a kérdésben a dél-amerikaiak és afrikaiak tűnnek a leginkább magabiztosnak 82 és 81%-kal. A tudatosság foka Európa-szerte (74%), Ausztrálázsiában és Ázsiában (76%) valamint Észak-Amerikában (78%) ennél alacsonyabb, míg Ázsiában mindössze a válaszadók 69%-a érzi magát magabiztosnak a szexualitás terén.


Mi a helyzet az egyes országok esetében? Ezúttal mi magyarok kerültünk az élmezőnybe, a hazai válaszadók 89%-a állítja, hogy szexualitásuk teljes tudatában vannak. Mexikó is hasonló véleményen van (86%), a legkisebb magabiztossággal azonban a dél-koreaiak rendelkeznek, akiknél minden második ember (48%) tudja, hogyan élhet boldog és teljes szexuális életet. Őket Japán követi, mindössze 57%-kal.

A boldogabb és magabiztosabb szexuális élethez nagyban hozzájárulhat a megfelelő szexuális tájékozottság, és ha tisztában vagyunk azzal, hogyan óvhatjuk meg egészségünket a nemi úton terjedő betegségektől és a HIV-től. Világszerte a válaszadók 82%-a állítja, hogy tisztában van a védekezés formáival. Ebben a kérdéskörben a kontinenseket nézve Észak-Amerika áll az élen 90%-kal, akiket Dél-Amerika és Ausztrálázsia (87-87%), Európa (85%), Afrika (81%) követ és végül Ázsia (73%) zárja a sort.

A felmérés eredményei szerint a magyarok 94%-a, míg a dél-afrikaiak 93%-a tudja, hogyan kell védekezni. Ennek szöges ellentéte tapasztalható Dél-Koreában, ugyanis itt minden második ember vallja (46%), hogy mindent tud a fogamzásgátlásról. Őket Hongkong követi 67%-kal, ami szintén viszonylag alacsony eredmény.

Az ausztrálázsiai térségben a válaszadók mindössze 10%-a, az európaiak 12%-a, míg az afrikaiak 15%-a állítja, hogy minden esetben védekezik. Az Észak-Amerikában mért eredmény még elkeserítőbb, csupán 9%. Azok száma, akik rendszeresen védekeznek magasabb Ázsiában, mint Dél-Amerikában, azonban itt is mindössze minden ötödik ember (19%) használ rendszeresen óvszert. Csehországban a legrosszabb a helyzet, ott ugyanis a válaszadók 3%-a védekezik minden alkalommal, míg a görögök, indiaiak és japánok esetében egyaránt ötből egy ember (22%) tesz így.

Magyarország esetében különösen érdekes összefüggés született e témában, ugyanis annak ellenére, hogy a válaszadók 94%-a azt állítja, hogy tudja, miképp védekezzen a nemi úton terjedő betegségek ellen, csupán 8%-uk alkalmazza is ezt a tudást minden együttlét során.

A védekezés elmulasztásának fő okaként a válaszadók legnagyobb arányban (20%) a fogamzásgátló eszköz hiányát jelölték meg. Ez az adat világszerte kis mértékben ingadozik, legtöbben Dél-Amerikában (24%), míg legkevesebben Ázsiában és Afrikában (18%) hivatkoznak erre. Az oroszok közül háromból egy (34%), míg a koreaiak esetében tízből egy ember (11%) indokolta ezzel felelőtlen döntését. Hazánkat nézve a válaszadók 24%-a állítja, hogy az óvszer hiánya miatt nem védekezett.


Érdekes módon a szexuális tudatosságot nézve, világszerte ötből egy ember (79%) egyetért abban, hogy a nemi felvilágosítás felelősségteljesebb szexuális magatartást eredményezhet. A szexuális oktatásban rejlő lehetőségeket leginkább Afrika (85%), Dél-Amerika (83%) és Észak-Amerika (82%) támogatja, akiket szorosan követ Európa és Ausztrálázsia (79-79%), valamint Ázsia (77%).

Magyarországon a válaszadók 83%-a szintén a nemi felvilágosításban látja a megoldást arra, hogy az emberek felelősségteljesebben éljék nemi életüket. Ez a százalék alacsonyabb, mint Görögország (90%), Románia és Indonézia (89-89%) esetén, de jóval magasabb Hongkongnál (64%) vagy Szingapúrnál (65%), akik a legkevésbé hisznek a felvilágosításban rejlő lehetőségekben.

“A kutatás eredményeiből kiderül, hogy a magyar szeretők tisztában vannak a védekezés nélküli szex potenciális veszélyeivel valamint nyitottak arra, hogy a következő generációk is kellő nemi felvilágosítást kapjanak. Ennek ellenére viszont a szexuális magatartás terén van még hova fejlődnünk. Nem elég tisztában lenni a veszélyekkel, a meglévő tudásunkat kamatoztatnunk is kell, és nem szabad csupán az óvszer hiánya miatt belemennünk rizikós együttlétekbe” - mondta a kutatás kapcsán Somlai Anna, a Durex kategóriamenedzsere.

A Durex Nemzetköz Szexuális Jóléti Kutatásában 36 országból 29 000 ember vett részt.


Képek: www.FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 3381 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x