Trendi a magyaros, hagyományőrző esküvő
Címlap / Te+Én+Szex / Trendi a magyaros, hagyományőrző esküvő

Trendi a magyaros, hagyományőrző esküvő

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-02

A hazai és külföldi piacokon ma a kalocsai hímzés a leginkább ismert és kedvelt, hisz már a Forma-1-es versenyzők ruháin is meg-megjelennek a motívumok. Miért is ne lehetne ez a fő díszítés az esküvőn is, a menyasszonyi ruhától kezdve a tortáig? 

A hazai és külföldi piacokon ma a kalocsai hímzés a leginkább ismert és kedvelt, hisz már a Forma-1-es versenyzők ruháin is meg-megjelennek a motívumok. A hímzések első mintáit "drukkolófával" mintázta a város kereskedője a fejkendőkre, ingujjakra és pruszlikokra. A mintákat kék, fekete, majd fehér vagy piros-kék pamuttal varrták ki. A minták csak a századforduló után lettek színesek.

Az aprólékos sablonos mintákat már a múlt század utolsó évtizedeiben az asszonyokat körülvevő virágoknak a szabad rajzú, oldott, színpompás kompozíciói váltották fel. Mintáik naturalisztikusak, virágábrázolásaik között a rózsa uralkodik, térkitöltésül használják a nefelejcset, a liliomot, a tulipánt, a búzakalászt és újabban a piros fűszerpaprikát.

A mintákat lapos öltéssel varrják ki, gyakran az egész felületet gépi lyukhímzés díszíti, közötte tömör lapos hímzéssel. Viseletükön kívül szépen hímzettek még lakástextíliáik is, így a lepedőszélek, dunnavégek, vánkoshéjak, ágytakarók, abroszok, terítők, dísztörülközők, díszkendők és a komatálat letakaró kendők.

Így lett mára a menyasszonyi ruha is kalocsai hímzett.


Az év eleji Esküvő Vásáron is a magyaros kalocsai hímzéses ruháknak volt a legnagyobb sikere.

A cukrászok sem maradtak le, így sorra készülnek a kalocsai mintás, magyar népmesés esküvői torták, kísérő torták, menyasszonyi torták.


Hogy mi illik egy ilyen esküvőn, az igazi magyar népzene a magyar bor, a magyar pálinka, a magyar kenyér mellé? Mivel kedveskedhetünk még a vendégeinknek? A Magyar Népmesékből ismert kis galambokkal, akár köszönetajándékként:


A filcből készül, gyönggyel díszített galamb akár kitűző vagy fülbevaló is lehet.

Akik elég bátrak egy kicsit is eltérni az eddig megszokottaktól, azoknak csak ajánlani tudom a népi motívumokkal díszített esküvőt.


Sebeők Sarolta
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 8464 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x