Szív küldi szívnek
Címlap / Te+Én+Szex / Szív küldi szívnek

Szív küldi szívnek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-26

Bárhova is nézel, nem tudod figyelmen kívül hagyni, hogy ezen a napon az egész világra valamilyen megmagyarázhatatlanul furcsa, rózsaszín köd száll le. E "jeles" nap abszolút szimbóluma a piros szív, melyet nem felejtenek le semmiről sem, legyen szó akár plüssmackóról, bögréről vagy éppen egy szimpla képeslapról. Pusztán jó marketingfogásról van szó vagy jelent is számunkra valamit a Valentin-nap? 

Arra a kérdésre, hogy vajon honnan ered a Valentin- avagy Bálint-nap, az emberek többsége nem biztos, hogy tudná a helyes választ. Meg merem kockáztatni, hogy tízből kilenc embernek mindössze csak annyi jutna eszébe, hogy valahonnan a messzi Amerikából. Pedig én annak a híve vagyok, hogy ha már ünneplünk valamit, akkor igenis legyünk tisztában annak eredetével.

Ahhoz, hogy leránthassuk a leplet végre az igazságról, igencsak vissza kell mennünk a történelmi korokban, egészen a 3. századig. II. Claudius császár idején élt ugyanis Valentin (Bálint) pap, aki megtagadva a császár parancsát, fiatal párokat adott össze, ami miatt végül halálbüntetésre ítélte őt. A legenda szerint börtönben töltött napjai alatt mély barátságot kötött egy börtönőr leányával, akit imájával sikerült is meggyógyítania. Kivégzésének napján pedig egy üzenetet is küldött neki, melyen a következő állt: „ A Te Valentinod”.  Bálint hősies és romantikus alakként vonult be a történelembe, cselekedete alapján méltán vált a szerelmesek védőszentjévé.

Modern mindennapjainkban már nem számít semmit, hogy ki volt és mit is tett ez a történelmi személy. Mi már csak annyit látunk február 14-éből, hogy ilyenkor feje tetejére áll az egész világ és minden a szirupos, „I love you” életérzésről szól. Bármit el lehet ilyenkor adni, ami egy kicsit is tükrözi ezt a hangulatot. Nem sokkal karácsony után az üzletek már elkezdik hadjáratukat. Január első felében pedig már azon kapjuk magunkat, hogy minden Valentin-lázban ég. Szív szív hátán, mindegy, hogy piros, vagy rózsaszín, óriás vagy éppen hatalmas, a lényeg az, hogy minél feltűnőbb legyen. Semmi sem szabhat határt a képzeletnek, bármit adhatsz párodnak ezen a napon és mivel erre a hatalmas felhajtásra igenis van igény, így a kereskedők igyekeznek is ezzel újabb hullámokat meglovagolni. A vevőket különféle akciókkal próbálják vásárlásra ösztönözni, a Valentin-napi köntösbe bújtatott engedmények csábítják a párokat, az egyet fizet kettőt kap akció pedig máskor nem is érhetne hatásosabban célba, mint ilyenkor. Régen a Valentin-nap csupán a virágosok és az édességgyártók biznisze volt, az aki felejthetetlen pillanatot akart okozni a másiknak, az egy szál rózsával vagy egy tábla csokoládéval lepte meg a kedvesét. Üzleti szempontból ma már más területek is jócskán profitálnak az évnek ezen napjából. Egyáltalán nem ritka egy nagyobb összegű ajándék, közös vacsora vagy éppen wellness hétvége sem ilyenkor.


Bizonyára sokunkban felmerül a kérdés, hogy miért csak ilyenkor kell szeretni és miért csak ilyenkor kell kimutatni az érzéseinket? Hiszen azoknak a pároknak, akik összetartoznak, nekik ott van az év másik 364 napja is minderre. Miért kell mindezt egyetlen napra kiélezni? Hasonló gondolatok merülnek fel bennem a karácsonyt illetően is. A karácsony ugyanis szintén úgy él a köztudatban, mint a szeretet és az összetartozás ünnepe. Ilyenkor mindenki szeret mindenkit, minden bűn megbocsátódik és mindenkinek a szívében béke honol, szomorú viszont, hogy ez mindössze csak pár napig tart. Amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan tovább is áll ez az érzés, holott ennek is folyamatosan jelen kellene lennie.

Én személy szerint nem igazán vagyok a Valentin-napozás híve, mégis képes vagyok ennek is meglátni a pozitív oldalát. Egy kapcsolat kezdetén még minden együtt töltött perc öröm és újdonság. Aztán ahogy telnek a hetek, a hónapok, majd az évek, úgy minden egyes nap szinte egyformává válik. Eltűnik az újdonság varázsa, kezd ellaposodni a kapcsolat. Mondják, hogy nem az a legkeményebb munka, hogy megszerezzünk valakit, hanem az, hogy meg is tartsuk. Akarva- akaratlanul, de a pár szépen lassan a szokások rabjává válik. Ekkor jöhet képbe a Valentin-nap, mely kicsit színt hozhat a kissé megfakult hétköznapokba. Nem feltétlenül méregdrága ajándékokra kell ilyenkor gondolni, elég mindössze egy apró kis meglepetés, a lényeg az, hogy ez a nap kicsit más legyen.

Azzal viszont egyáltalán nem értek egyet, hogy csak ilyenkor legyünk kedvesek a másikkal. Régen rossz, ha mindössze ezzel az egyetlen nappal szeretnénk megváltani a világot, a legbölcsebb az, ha mindenki úgy viselkedik egy kapcsolatban, hogy annak minden napja különleges legyen, a Valentin-nap pedig csak egy legyen a sok különleges közül.


Somoskői Nóra

Kép: stockimages - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 3220 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x