Öko-esküvő: 10 tipp a valóban környezetbarát menyegzőért...
Címlap / Te+Én+Szex / Öko-esküvő: 10 tipp a valóban környezetbarát menyegzőért

Öko-esküvő: 10 tipp a valóban környezetbarát menyegzőért

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-28

Az ökoesküvő az elmúlt 3-5 évben, hazánkban is komoly trendi elemmé vált. Sajnos azonban nem minden zöld, ami annak látszik - a legtöbb ökonak hirdetett esküvő nem környezetbarát, csak annak próbálják meg eladni. Ha valóban számít a környezet védelme - valódi ökotippek a cikkben! 

Ökohablaty helyett
Amikor megkezdtük az esküvőnk szervezését, azzal a bizonyos nem túl ritka problémával találtuk szemben magunkat, hogy a családunk sajnos a leghalványabban sem tud segíteni nekünk, hogy megszervezzük a nagy napot. Sem anyagilag, sem időben nem vállaltak kötelezettségeket szüleink és rokonaink – mert nem állt módjukban. Néhány órányi töprengés után rádöbbentünk, hogy a pénz csak egy része a problémánknak. Ha tetszik, ha nem, nem vagyunk átlagos gondolkodású emberek… A probléma sokkal nagyobbra duzzadt. Vegetáriánusok lévén ugyanis nem szerettük volna, hogyha a nagy napon hússal kell kínálni a vendégeinket, márpedig a legtöbb vendégünk ezt az esküvő hagyományos elemének tartotta. Fontosnak tartottuk a környezet védelmét is, hogy igazán pontos legyek: nagyon tudatosan élünk és elsődleges szempontnak tartjuk a természeti környezet védelmét! Ezért elkezdtem utána járni az olcsó esküvői megoldásoknak, beleértve, hogy ma az esküvői trendpalettán - ha egyáltalán ez a szó megállja a helyét a magyar nyelvben – mi számít környezetbarátnak, ökonak. Nagyon meglepődtünk!

Az ökoesküvő az elmúlt 3-5 évben, hazánkban is komoly trendi elemmé vált. Sokan egyszerűen rákattantak, mivel a környezet védelme ma már egy elfogadott, fontos, sőt népszerű érték az emberek életében. Amit öko-esküvő alatt értenünk kell, azonban több volt, mint nevetséges! A legtöbb esküvő nem környezetbarát ugyanis, bármennyire is hangzatos és bármilyen menőn is adják el a témához nem értő esküvőszervezők, hanem öko-designú esküvő… az is a rosszabbik fajtából, ez pedig nagy különbség!

Ugyanaz az ötlet mindenhol
Ha beütjük csak simán a keresőbe, hogy ökoesküvő a legtöbbször fantasztikusan okos tippeket kapunk. Pl. készítsd magad újrahasznosított papírból a meghívókat. Ez a leggyakoribb spórolási ötlet és a leggyakoribb környezetvédelmi tipp is. Nos, ez biztosan jobb megoldás, mint mondjuk kaucsukból vagy szilikonból esküvői lapot gyártani, de ezekre nem is túl gyakran vetemedik az ember lánya-fia. Valóban mintegy 10.000 Ft-ot meg is lehet spórolni azon, néha kétszeresét is, ha Te magad készíted a díszítést az esküvői meghívókra, de ez egy 100 fős, másfél milliós lagzi tételei között elenyésző lesz. Ha igazán környezetbaráttá szeretné tenni valaki a meghívókat, akkor, akinek csak lehet, szép, elektronikus képeslapot küld a tudatos mátkapár, ugyanis leginkább a papír és a kidobott papír jelenthet gondot.


A díszítésnél is lehet figyelni a környezettudatosságra. Valóban óriási előrelépés, ha nem lufikoszorúval fogadja valaki a násznépet, hanem természetes díszekkel, de amit ökonak hívnak e szolgáltatásokban, pl. üvegbúra alá szerkesztett növények, vagy kilószámra kivágott virágok, nem sokat segít a dolgon. Valahogy az a tudatlan képzet alakult ki, hogyha egy esküvőn a bordó és arany díszítés helyett kék és zöld díszítés van, akkor az már egyből öko.

Az esküvő egyébként egy virágzabáló műfaj. Nagy mennyiségben kell feláldozni belük, hogy mutatós legyen egy lagzi. Díszítésként ízléses lehet apró cserepes virágok alkalmazása, szigorúan nem papír cserépdísszel. Az ilyen asztali virágok a násznépnek sem rossz ajándékok a végére, ha mer valaki szakítani a szokásos fényképes képeslap és csomagolt süti hagyományával... De ha már az ajándékoknál tartunk, a legtöbb öko esküvőn is általában olyan köszönőajándékot és emléket adnak a párok, ami nagyjából a reklámlogós tollal egyenértékű. Cserepes virággal egyébként oltár elé vonulni igen muris (ettől sem mindenki riad azért vissza a természetvédelem jegyében), úgyhogy próbáljuk meg megtalálni az arany középutat és a menyasszony csináltasson egy szimpla csokrot.

Ha a csokorra is figyelne a kedves ara, akkor azt érdemes szem előtt tartani, hogy idényvirágokból és a helyi éghajlaton megtalálható növényekből álljon az a bizonyos. A Hollandiából és az egyenlítőről idereptetett virágok ugyanis a Földnek biztosan sokba kerültek. Nem pénzben, kerozinban. A színes, húsevő, mérgező, de nagyon szép forróövi különlegességeket én személy szerint csak rovartalanítónak ajánlanám…

Öko klisék
Aztán ott van a kedves ötlet, hogy a vőlegény és a menyasszony a templomot, házasságkötő termet egy biciklin hagyja el az igenek után – nem-ek után is lehet, csak gyorsabban kell tekerni... A bájos ötlet ellenére csak ritkán valósul meg, hogy ezt a 80 fős násznép is követi. Különösen érdekes ez a 80 éves nagymamák esetében (na nem a sajátomból indulok ki, nemrégiben ő még korcsolyázhatott is, azóta sajnos pedig már nincs velünk…). Bár egyes idős hölgyek – a helyes életmód hatására – gyorsabban felpattannak két kerékre, mint a mai számítógép előtt roskadó fiatalok. Ha valóban figyelni akarsz arra, hogy a légkör is megmaradjon a nagy napon, és a globális felmelegedés is csak a szokott tempóban növekedjen, akkor érdemes olyan lagzit szervezni, ahol a házasságkötő terem és vendéglátó között kicsi a távolság, és egy 10-15 perces sétával is megközelíthető az egyik a másiktól – mint falun. A távol élő rokonok repkedése, a kilométeres autókonvojok ugyanis nem ígérnek sokat. Természetesen van olyan élethelyzet, amikor valaki a tenger túlpartján mondja ki a végső szót, és elég illúzióromboló a családot skype-on bekapcsolni. Tehát nem az egyedi esetekről, hanem a felesleges dolgokról kell lemondani.

Kinek a zsebébe jut a lóvé?
De ha már itt tartunk, nem árt felismerni a szomorú tényt, hogy az esküvő a hagyományos módon a legkevésbé sem szól az ifjú párról – ha csak nem az egyszer lesz esküvőm, ma megtehetem a flancolást mélyen zöld elvét követi valaki – a legtöbb lagzi költsége ugyanis igen magas, az olcsóbbá szervezéssel gyakran az idegrendszerével fizet az ember. A magas árak mellé egy nagy esküvőn általában a menyasszonytánc és az ajándékok értéke is megnő. Lássuk be, a legtöbb lagziban azonban a bevételek ritkán haladják meg a kiadásokat. Így végső soron lehet, hogy volt egy szép estéd, az összes bevétel a vendéglátónál landol, Neked pedig nem sok marad. Mindez nem gond, ha úgy gondolod, ez teljesen természetes, és egyszer az életben megteheted, mit neked másfélmillió... De nem árt tudni, hogy a hagyományok szerint a menyasszonytánc és a nászajándék az ifjú pár életét hivatott megalapozni (falun összeadták, ami az életkezdéshez szükségeltetett). Az ami befolyik, az rögtön kifolyik elvet követve ez azonban mindössze egy estén át tart. Most még talán nevetsz rajta, később lehet, hogy fájni fog.

Azonban említést kell tenni az olcsó és ökoesküvők legfőbb problémájáról is. Ez pedig a tudatlanság. A meghívókkal való bíbelődés a bringás menyasszony és a cserepes kankalinok ellenére a legtöbb esküvő borzasztóan pazarló és környezetromboló, amelyre az ökodesign jegyében levágnak néhány marhát, sertést, csirkét, pulykát. A húsipar vízhasználása, az állatok ürülékéből fakadó klímakárok ugyanis a sokszorosa annak, amit az apró ötleteiddel megspórolsz a Földnek. Mindez nem baj, ha vállalod a következményét felelőtlenségednek, de ne éljünk már abban az illúzióban, hogy a természet is élvezte a Mi Nagy Napunkat más pénztárcájából környezetet pusztítva. Arról már nem is beszélve, amikor valaki pillangó- és galambreptetést, lufiengedést szervez vagy hasonló csodás csecsebecsével kívánja színesebbé tenni az estét. Biztosan nagyon menő leszel ezektől, és elmondhatod barátnőidnek is. De igen! A társadalom ügyesen hatott Rád és Te pontosan azt csinálod, amit mondanak Neked! Sokat tervezel, sokat költesz. Ha e mellé még Te is hangosan kritizálod a fogyasztói társadalmat, akkor érdemes a saját életedben szétnézni… Merj változtatni! Csináld egy kicsit okosabban és személyesebb is lesz az esküvőd.Vannak azonban valóban környezetkímélő ötletek, amelyekkel szebbé is teheted esküvődet. Ne félj ezek közül néhányat kipróbálni:
  1. Először is gondolkozz el azon, hogy az állati termékek felhasználása rengeteg energiával és környezeti kárral jár Földünknek. Biztosan nem tudnál másfajta menüt kieszelni, mint hús hússal?
  2. Hogyha ruhát választasz, érdemes a műanyag és csillogós anyagok helyett valami természetes anyagból készíttetned. De ez sem bármi áron igaz. Mert a te ruhád 1 ruha az összesből. A kis koszorúslányok egy gézből készült virágos kis ruhában is istenien mutatnak, az izzadós csicsás kelmékben a legtöbb kisgyerek végül nem érzi jól magát és a koszorús ruha csak néhány alkalomra felvehető. Érdemes olyan darabot választani, kölcsönözni, vagy ha már megveszed, varratni, ami kis átalakítással más alkalmakkor is hordható.
  3. A koszorúslányok kezébe és a dobócsokorba nem kell feltétlenül malomkeréknyi csokrokat készíteni, néhány szál virág is kifejezi, amit szeretnél. Az autó, hintó, stb., hasonló eset: a motorházon elpilledt 30 szálas ikebana 3 perc alatt repül másnap a szemétbe.
  4. Ha a fényes hónapokban tartod esküvődet, érdemes szabadtéri vagy fél-szabadtéri helyre menned. A világítás nem csak a Földnek rossz valójában, nem is olyan esztétikus élmény 100 csőnyi neon.
  5. A természeti környezet önmagában szép, nem kell túldíszítened! A kevesebb néha több.
  6. Ha már köszönőajándékot adsz, legyen az egy diszkrét kép vagy valami hasznos kellék. A jó ajándék Titeket is és a vendégeket is egyaránt kifejezi. Az olyasmi, ami pár év őrizgetés és porosodás után a szemétben landol, se neked, se a Földnek nem érte meg.
  7. A külsőségek és a csicsás elemek helyett érdemes az egyszerű hagyományokat követned. Ami több száz vagy ezer éve bevált ősanyáinknak és boldog házasságot ígért a néphagyomány szerint, pl. házilag sütött kenyér közös megtörése, valami régi, valami új, valami kék viselése, stb. - hidd el, hogy jóval többet ad életetekhez, mint a divatos, de tartalmatlan kellékek.
  8. Amikor ebédet, vacsorát vagy svédasztalos menüt rendelsz, nem kell feltétlenül túlrendelned magad. Az, ha tömve van az asztal minden jóval, de az este végén a sok felesleges maradék a szemétben landol, a lehető legkárosabb. Az érintetlen maradékokat legalább add valamilyen ételt osztó segélycsoportnak vagy az állatoknak. Mindenből elégségest, de ne túl sokat kérj, csak azért, hogy több legyen. A menü kiválasztásakor azt is érdemes figyelned, hogy az idényszerű legyen. Hiába divatos a laktató éjféli káposzta vagy egy csomó vajas sütemény 40 fokos hőségben egy kehely fagylalt jobban fogy, a vendégek is jobban értékelik és kevesebb marad meg!
  9. Az esküvői készülődésben elhasznált sampon, balzsam, pakolás, barnító és mindenféle kence-fice és fogyasztó narancsbőr-elleni kencék elsősorban neked ártanak. Az esküvőre mindenki tökéletesen akar kinézni, ezért rengeteget használ ezekből. Ugyanakkor a párod, ha már hozzámész, valószínűleg ismeri jó és rossz oldalad is, azt is látta már, amikor nem vagy épp a legjobb passzban. A túlkencézés és túlsminkelés végeredménye általában egy kizsigerelt, bezsírosodott, izzadó bőr. A nagy napra mértékkel készülődj, okosan, a bőröd levegőzzön előtte, lemosásra gyógyteákat használj és kerüld a pórusokat elzáró termékeket. Így leszel igazán szép!
  10. Próbálj meg a saját származásodnak, kultúrádnak, nemzetiségednek, vallásodnak megfelelő szakrális elemeket belevinni az esküvőbe. A Téged kifejező, spirituális elemek emlékezetessé és nagyon széppé teszik a jeles alkalmat. A divatos díszítések és pazarló megoldások helyett válassz olyan helyet, időpontot vagy esküvői elemet, ami a menyegző tartósságát szavatolja, aminek a külsőségen túl valódi jelentése van.

Egy régi hiedelem szerint májusban pl. nem jó esküdni, mert a májusi nászok gyorsan felbomlanak. Ennek ellenére nem árt tudni, hogy idén májusban is csodálatos Jupiter-Vénusz-Hold együttállás lesz a Bika csillagképben, ami kedvez a bőségnek és tartósságnak. Ha megfelelő időpontot keresel, akkor például érdemes megfelelő asztrológiai időpontot választani menyegzőtökre, a csillagállásból ugyanis egy időpont pozitív vagy negatív jellegére is következtethetünk. Egy házasság kezdő időpontja pedig nagymértékben meghatározza annak kimenetelét!
 

www.facebook.com/onlinehoroszkop?ref=hl

Képek:
meepoohfoto - FreeDigitalPhotos.net
Rosen Georgiev - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 6492 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x