Merevedési zavar a fájdalomcsillapítóktól?
Címlap / Te+Én+Szex / Merevedési zavar a fájdalomcsillapítóktól?

Merevedési zavar a fájdalomcsillapítóktól?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-28

Egy új tanulmány szerint egyes, hátfájdalomra használt vényköteles fájdalomcsillapítók tartós használata akár merevedési zavarhoz is vezethet. Dr. Dobos Márta, holisztikus szemléletű ortopéd orvos a fájdalomról és annak csökkentési lehetőségeiről beszélt.  

Összefüggés a hatóanyag a merevedési zavar közt?
A Spine magazinban megjelent cikk szerint azok a férfiak, akik hosszú időn át vényköteles opioid fájdalomcsillapítókkal enyhítik hátfájdalmukat, nagyobb eséllyel néznek szembe az erektilis diszfunkcióval. Az amerikai kutatók 11.000 férfi elektronikus egészségi adataiból következtettek az összefüggésre.


A vizsgálódásnak az adott alapot, hogy a krónikus fájdalommal élő férfiak közül jónéhányan tapasztaltak merevedési zavart, amelynek hátterében állhat depresszió, dohányzás, az idősödés, illetve a fájdalomcsillapítók kiváltotta alacsony tesztoszteronszint.  A kutatók ezért elkezdték az elektronikus nyilvántartások adatait vizsgálni az összefüggések feltárása végett.  A férfiak valamennyien hátfájás miatt keresték fel az orvost, az ő kórtörténetüket tekintették át hat hónappal az első vizit előtt és után. Kiderült, hogy a magas dózisú opioidokat szedő férfiak több,  mint 19 %-ának írtak fel tesztoszteronpótlókat vagy más, merevedési zavar kezelésére alkalmas gyógyszert. Ezzel szemben a nem opioid fájdalomcsillapítókat szedő férfiak közül csak 7 %-nak volt szüksége hasonló kezelésre. 


Az alacsony dózisú opioidokat szedő férfiak 12 %-a kapott orvosi segítséget a merevedési zavarok kezeléséhez. Természetesen az idősebb életkor jóval nagyobb eséllyel eredményezte az erektilis diszfunkciók megjelenését.
A tudósok hangsúlyozták, hogy a vényköteles fájdalomcsillapítók nem feltétlenül vezetnek merevedési zavarhoz, mindesetre a kezelőorvosoknak érdemes alaposan megfontolni, milyen módszert alkalmaznak a hátfájdalom kezelésében. (Ezt a megállapítást annak fényében érdemes értékelni, hogy az Egyesült Államokban 1999 és 2010 közt megnégyszereződött a vényköteles opioidok forgalma. Ugyanakkor Magyarországon az opioidok az ortopédiában ilyen esetekben nem első választandó szerek, jellemzően paracetamolokkal és non-szteroidokkal próbálkoznak először az orvosok.) 


Fájdalomterápia másképpen

A fájdalmat nem csak gyógyszeresen lehet csillapítani. Az állandó mozgásszervi fájdalom, a porckopás, a mozgásbeszűkülés, az értékelési zavarok meglehetősen gyakran az úgynevezett triggerpontok miatt alakulnak ki. Triggereknek nevezzük a tartósan megvastagodott és megrövidült izmokat, amelyek eredője lehet például a lumbago, egy sportbaleset, vagy a túlzott terhelés. 
-A triggerek nagyon jól oldhatók lökéshullám terápiával, amely élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a valódi okot is megszüntetheti a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A kezelés során nagy energiájú lökéshullámot juttatunk a kijelölt helyre, amely enyhe fájdalommal járhat. Akár diagnosztikus módszernek is beválhat az eljárás, mert a fájdalom a „beteg” pontokon jelentkezik kifejezettebben. Az eredmények pedig akár már az első kezelés során jelentkezhetnek - ismerteti Dr. Dobos Márta, holisztikus szemléletű ortopéd orvos.   A módszert alkalmazzák háti- és nyaki feszültség, gerinc eredetű fájdalmak, tépd-, csípő-, könyökfájdalmak, vállba-, karba sugárzó fájdalmak, meszes váll, sportsérülés esetén, de beválhat sarki és talpi eredetű panaszok, sőt, a szédülés, fejfájás, fülzúgás bizonyos formáinál is. A terápia eredményessége már néhány kezelés után érezhető, de a teljes kúrához 2-6 kezelésre is szükség lehet.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 2549 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x