Ki ér le előbb? Az eltérő térérzékelés következményei...
Címlap / Te+Én+Szex / Ki ér le előbb? Az eltérő térérzékelés következményei

dr. Valló Ágnes
dr. Szilágyi Zoltán

Ki ér le előbb? Az eltérő térérzékelés következményei

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-20

Ha egy férfi és egy nő egyszerre ugrik le egy felhőkarcoló tetejéről, melyikük ér le előbb? Válasz: A férfi. Mert a nő eltéved útközben.  


Rendezvénynaptár
Ez a morbid vicc - melyet minden bizonnyal férfiak találtak ki - jól illusztrálja a férfiak és nők közti tájékozódási különbség egyik oldalát.


Tudjuk, hogy a férfiak sokkal jobban tájékozódnak a térben, könnyebben olvasnak térképet, kétdimenziós tervrajzok alapján jobban el tudnak képzelni, és könnyebben össze tudnak rakni háromdimenziós modelleket, építményeket. Az eltérést ebben az esetben teljesen egyértelműen az agyszerkezet különbsége magyarázza: a férfiagy jobb félekéjében egy magasan specializált tájékozódási központ található, ezzel szemben a nők a tájékozódási feladatok megoldásához mindkét féltekéjük különböző területeit használják - jóval kisebb hatásfokkal.

A nők a térképen is nehezebben tájékozódnak. A nők nagy része egyáltalán nem tud térképet olvasni, de még azok is, akik viszonylag jól bánnak a térképpel szinte mindig abba az irányba forgatják a térképet, amerre haladnak. (Képzeljétek el lányok: a férfiak a térkép elfordítását fejben, gondolatban is el tudják végezni! Hát nem hihetetlen?) Nem véletlen tehát, hogy a tájékozódással, térérzékeléssel kapcsolatban álló szakmákban (taxisofőr, autóversenyző, pilóta, repülésirányító, építészmérnök) annyival több a férfi, mint a nő.

Ezzel szemben a nők szélesebb perifériás látásukkal jobban tájékozódnak szűkebb környezetükben. „Drágám, nem tudod véletlenül hova tettem a tollamat (szemüvegemet, kulcscsomómat, stb.)?” – kérdezi a férfi nap mint nap. És a nő rendszerint tudja. Mert nem csak néz, hanem lát is. Észreveszi és megjegyzi a környezetében a tárgyak helyét. Míg a férfi gyakran azt sem látja meg, ami kiszúrja a szemét. A férfi gyakran nem veszi észre, meg sem látja azt, ami az orra előtt van. Ezért nem találja meg a zokniját a fiókban vagy az ingét a polcon. Számos férfi áll reggelente a hűtőszekrény nyitott ajtaja előtt eltöprengve azon a súlyos problémán, hogy „hol a tej?” Ezért nem veszi észre – ha külön fel nem hívják rá a figyelmét – ha a nőnek új frizurája vagy új blúza van. (Érdekes módon a nők igen ritkán gyártanak a férfi fogyatékosságairól morbid vicceket.)

Az eltérő tájékozódási képesség az autóvezetéssel kapcsolatban okozza a legtöbb vitát. A kérdést rendszerint úgy teszik fel: ki vezet jobban, a férfi vagy a nő? A válasz attól függ, hogy mi a legfontosabb szempont. A férfiak jobban tájékozódnak, gyorsabbak a reflexeik, és így minden bizonnyal hamarabb érnek célba. A nők viszont – mindent egybevetve – biztonságosabban vezetnek. Nemcsak kevesebb balesetet okoznak, de tágabb perifériás látásuk révén számos olyan balesetet is el tudnak kerülni, amelyben a másik autó lenne a hibás. Az viszont kétségtelen, hogy és sokkal nehezebben parkolnak – különösen, ha szűk helyre, tolatva kellene beállni. Másrészt gyakrabban eltévednek – de nem nagyon, mert némi kérdezősködés után végül is megtalálják a keresett helyet. A férfi ritkán téved el, de akkor nagyon. Ugyanis – ki tudja miért – szégyelli, ha kérdezősködnie kell. De ennek már nincs köze a tájékozódó képességhez.

 
A modern kor számos találmánya könnyíti meg az életünket. Ezek között különleges helyet foglal el a GPS. És nemcsak azért, mert segítségével a nők is sokkal könnyebben tájékozódnak. Legalább ugyanilyen fontos, hogy segít megőrizni a házastársi békét.

Mi történt ugyanis még pár évvel ezelőtt? Képzeljük el: egy házaspár hosszabb külföldi útra indul. Szinte biztosra vehető, hogy a férfi ül a volán mögé, és felesége kezébe adja a térképet. Az asszony igyekszik megtervezni az útvonalat, de nem ismeri ki magát a tréképen. Feszültsége nőttön nő, folyamatosan szorong, s ez tovább rontja amúgy is gyenge navigációs képességeit. Ezért azután nagy eséllyel eltévednek. „Még erre sem vagy képes?” – kérdezi bosszúsan (és gyakran emelt hangon) a férfi, aki azt hiszi, hogy az ő kicsi felesége az egyetlen szerencsétlen nő, aki még véletlenül sem találja meg a keresett autópálya kihajtót. A nő megsértődik, duzzogni kezd, s a közösen tervezett, rég várt nyaralás máris el van rontva.

A GPS elterjedése ezt a – régebben rendkívül gyakori – vitahelyzetet már kivédi. De ez az egyetlen következménye az eltérő térérzékelésnek? Csak ezen szoktunk veszekedni útközben? Ugyan dehogy! Jellemző, hogy a nő folyamatosan kritizálja a férfit, aki – jobb térérzékelése miatt – számos olyan helyzetbe, előzésbe megy bele, amit a nő veszélyesnek érez. Olyan is van, hogy kiabál, sőt: sikoltozik. Lányok! Higgyétek el: ő látja. És nemcsak azért, mert a túloldalon ül. Egyszerűen jobban érzékeli a távolságot. Higgyétek el: ő sem akar meghalni. Engedjétek el a kontrollt (és a kapaszkodót), és bízzatok Benne!

Ha ismerjük és elfogadjuk a nemünkből származó gyengéket és erősségeket, akkor számos idegtépő, boldogságromboló veszekedés elkerülhető.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2250 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x