Ki a jobb nyomozó, Poirot, vagy miss Marple?
Címlap / Te+Én+Szex / Ki a jobb nyomozó, Poirot, vagy miss Marple?

dr. Valló Ágnes
dr. Szilágyi Zoltán

Ki a jobb nyomozó, Poirot, vagy miss Marple?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-14

A legújabb kutatások fényében úgy tűnik, hogy a nemi hormonok életünk kezdetétől - az eltérő agyszerkezeten keresztül a nőknél és a férfiaknál kissé másképpen - befolyásolják az érzelmeket és azok kezelését, a gondolkodás mechanizmusát, sőt a viselkedést is. A viselkedési mintákat később a társadalmi, nevelési, pszichológiai hatások persze nagymértékben módosíthatják. Míg a nők érzelmei jobb és bal féltekéjükben egyaránt megtalálhatók, addig a férfiak érzelmeiket a jobb félteke körülírható területén "tárolják" A férfi tehát "helyére teszi", mintegy "fiókba zárja" érzelmeit. Az érzelmek kifejezésére szolgáló készségek központja viszont a bal féltekében van. Nem csoda hát, hogy a férfi nehezebben teremti meg a kapcsolatot a két központ között. Ezért ritkábban és nehezebben találnak utat érzelmeikhez, és sokkal nehezebben fejezik ki azokat. 

Pontosabban sok férfi a szeretetét, érzelmeit nem szavakkal, becéző gesztusokkal, hanem tettekkel mutatja ki.

Egy gyakran idézett példa szerint egy pszichológus azt tanácsolta férfi kliensének, hogy fejezze ki jobban felesége iránt érzett szeretetét. A férfi hazament és lemosta az asszony kocsiját. Az még külön fokozza a problémát, hogy a nevelés, a társadalmi elvárások is abba az irányba hatnak, hogy az érzelmek kifejezése "férfiatlan" dolog. "Viselkedj férfi módra! Egy férfi nem sír!"

A női agyban az érzelmek szinte mindenhol megtalálhatók, ezért a nő jobban tudja kifejezni érzelmeit, másrészt viszont nehezen választja el azokat más tevékenységektől. Ezért a nőket jobban befolyásolják, gyakrabban ragadják el érzelmeik, gondolkodásukat, döntéseiket, közléseiket az érzelmek gyakrabban színezik.


A férfi és női gondolkodás is jellegzetes eltéréseket mutat. A férfi agya rendszerez, strukturál, "fiókokba zár", a szabályszerűséget, az ok-okozati összefüggéseket keresi. A női agy globálisabban, átfogóbban érzékeli, és az emberi kapcsolatok minőségén át értékeli a világot. A férfi logikusan, az egyenes okság mentén gondolkozik, a nő sokkal inkább analógiásan – vagyis a hasonlóságok alapján – rendezi a tényeket. Egyik sem értékesebb vagy akár hatékonyabb a másiknál – egyszerűen csak más. Olvastátok Agatha Christie könyveit? Az ő két nyomozója Hercule Poirot és Miss Marple a kétféle gondolkodás megtestesítője. Poirot gondolkodása maximálisan logikus, meghatározott úton halad, a tények események között megtalálja a rejtett összefüggéseket is. Ezzel szemben Miss Marple csacsog, beszélget, figyel, hagyja, hogy hassanak rá az emberek. És figyel, nagyon figyel. Egyetlen rezdülést sem téveszt szem elől. Azután egyszercsak felfedez egy hasonlóságot: " ...olyan, mint amikor otthon St. Mary Mead-ben a cselédlány megdézsmálta a befőttet..." – és ez vezeti el a megoldáshoz. Melyik a jobb módszer? Nincs jobb vagy rosszabb – egyszerűen más.

A különböző gondolkodás, az eltérő viszony az érzésekhez természetesen a férfi és női döntéseket is befolyásolják. A nők más módon – általában lassabban és nehezebben – jutnak el a döntésekhez, mint a férfiak. Több kérdést tesznek fel, több információt igényelnek, több tényezőt vesznek figyelembe egy viszonylag nagy horderejű döntés meghozatala előtt. Fontosabbak a számukra a személyes, emberi összefüggések, a morális szempontok. A döntésnek nemcsak a gazdasági, hanem személyes emberi sorsokra gyakorolt hatása is érdekli őket. Ezeket a szempontokat a legtöbb férfi – mint lényegtelen, pénzben, haszonban nem mérhető tényezőt – félresöpri, elhanyagolja. Ezért a nőknél a döntéshozatal folyamata hosszabb és bonyolultabb, a döntés maga viszont rendszerint átfogóbb, kiegyensúlyozottabb, mint a férfiaké. A férfiak hajlamosak határozatlanságnak értékelni ezt a hosszabb, bonyolultabb döntési folyamatot. A személyes, emberi tényezők figyelembe vételét pedig megengedhetetlen szubjektivizmusnak bélyegzik. Pedig csak arról van szó, hogy a nők átfogóbban, globálisabban látják a világot, amelyben egy döntés, egy változás esetleg következmények egész láncolatát indítja el.

Láttuk tehát: a férfiak és a nők eltérően gondolkodnak, másképp viszonyulnak az érzéseikhez. Ezek az eltérések – bár látszólag ellentétesek – a gyakorlatban jól kiegészítik egymást. Gazdagíthatják kapcsolatunkat – ha tudunk róluk, megértjük és elfogadjuk őket.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 2112 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x